fredag, juni 18, 2010

Tre texter som det har bestämts att du ska läsa i helgen

1. Jonas Wikström skriver briljant om de ängsliga urbana mellanskiktens konforma rädsla för konformitet – också när det gäller politiska ställningstaganden.
Här handlar det framför allt om att den urbana medelklassens tyckare är livrädda för att bli en del av alltför stora folkopinioner. Ett vanligt uttryck som den rädslan tar sig är att det alltid dyker upp någon mitten-vänster-tjomme som tycker tvärtom inom ett par timmar efter att en debatt har startat. Den urbana medelklassen söker sig till lediga debattpositioner - åsikter som ingen för tillfället företräder - som flugor till socker. Pågår alltför kraftfullt råskäll mot monarkin, dyker det strax upp en rojalist-socialist i spalterna. Pågår alltför unisont hat mot Israels agerande, dyker det strax upp någon som tycker att det är för mycket hat. Pågår alltför mycket prat om samförstånd mellan Israel och Palestina, hade samma person krävt mera hat.
Läs hela: Vuvuzelan har peakat.

2. Aron Etzler har skrivit en grymt viktig ledare om dem fundamentala förändringen av välfärdssystemen till affärssystem.
Välfärdsstaten har vänts ut och in. Det är företagen som är inne i välfärdssystemen – medborgaren står ute och kan försöka se in genom de tonade rutorna bäst hon vill. Det är i dagsläget högst troligt att hon dessutom kommer få mindre valuta för sina skattepengar i den verksamhet hon inte längre kan övervaka.
Läs hela!

3. Marika Lindgren Åsbrink skriver sakligt och medryckande om Det andra Stockholm, den som man skulle kunna tro inte fanns, om man bara läste tidningarnas ledarsidor och politiska kolumnister.

20 kommentarer:

Helena Duroj sa...

har läst wikström. har sparat flamman till frukost. får jag en tredjedels eget val då, eller är allting bestämt?

Hugo sa...

Vadå övervaka? Offentlig sektor måste konkurrensutsättas så vi får mesta möjliga av skattemedel. Eget förflutet inom PKB kommunala bostadsbolag. 4 timmar per dag arbetade jag, resten av tiden var en pina innan dags att gå hem. Fy fan för det offentliga slöseriet med skattemedel. Men anställ du 200 000 till i offentlig sektor, det blir säkert bra, men vem skall betala?

Fredrich Legnemark sa...

@Hugo Fattar jag dig rätt om jag utläser ditt inlägg som att "Jag jobbade inom offentlig sektor, men maskade mest hela tiden och därför är offentlig sektor dåligt"

Alltså, man kan ju knappast generalisera alla delar av offentlig sektor utifrån hur man själv suttit och slöat.

Jag är ganska benägen att tro att hemtjänstpersonalen, socialsekreterarna, lärarna och förskolelärarna inte sitter och segar halva dagen.

Socialsekreterarjobbet som jag är väl förtrogen med håller ganska ofta samma tempo som callcenterarbete.

Pelle sa...

Folk som jobbar i offentlig sektor och matas med DN-propaganda har ofta en brutalt skev bild av hur arbetslivet ser ut i privat sektor. Där arbetar alla effektivt 8 timmar, organiserade efter de smartaste marknadsprinciper och med en sjuhelsikes passion för sina uppgifter. Haha, välkommen till den privata verkligheten Hugo. Det är 8-timmarsdagen det är fel på, inte vem som står som ägare av verksamheten.

Jag spar också pappers-Aron till en solstund i Vita Bergen! Efter tvätten är klar förstås.

Micke sa...

Hugos största erfarenhet av den offentliga sektorn är den sjukpenning alt. förtidspension han uppbär efter att ha misslyckats som privat företagare.

Han har också en bakgrund i den socialistiska rörselsen vilken han skyller sitt eget misslyckande på.

Hans stora problem är att han aldrig nådde dom lyckohöjder där man skriver hälften av sin privata konsumtion på företaget.

Anonym sa...

Fredrich, Hugo är ett troll och hans fruktat "intelligenta" kommentarer här bidrar till att det blivit lättare att vada genom alla nyliberala haverister som skitar ner...

Hugo sa...

Kära vänner. Jag generaliserar inte men redogör för egna erfarenheter. Jag hoppade in som vikarie vid sjukskrivning o tjänsten omfattade skötsel av 3 fastigheter under sommaren. Ordinarie fastighetsskötare bodde i ett av husen o kunde gå upp o lägga sig när allt var klart. Han gjorde inte många knop skall ni veta och drabbades väl av liggsår kan jag tänka mig och sjukskriven av detta skäl.
Ingenjören på PKB byggde eget hus i denna veva. Är det någon som kan gissa om det försvann byggmaterial med bil till det egna bygget? Men billigt blev det nog i vart fall.

En annan stolle sprang dryga 2 mil hem o till jobbet plus en löprunda under lunchen. Han var för trött för att ens orka stödja sig mot spad skaftet gjord av hängbjörk. Så var det och detta är ingen lögn.

Vad min pension beträffar har jag ordnat den själv som tur är Micke när jag lägger av jobbet. Det årliga röda kedjebrevet är ett skämt och alla kommunister på denna sida vill väl inte kännas vid att Ringholm stal 250 miljarder ur pensionsfonderna. Sådan är verkligheten men den lyckas de flesta förtränga.

Simsalablunder sa...

"Sådan är verkligheten men den lyckas de flesta förtränga."

Man måste skilja på den Hugoistiska verkligheten och den verklighet som alla andra upplever. I den Hugostiska verkligheten är hälften av personalen inom Västra Götalands sjukvård pärmbärare. Alla 22500 pärmbärarna är omsorgsfullt räknade av Hugo genom köksfönstret under långa och många bittra stunder.

Hugo sa...

Simsa, börja med att läsa Läkartidningen. Där framgår att det går 2 administratörer på varje läkare. Tror du jag är dum heller?

Sedan vore det förträffligt att få höra en endaste liten kommentar om Ringholms stöld av pensionerna.

Men det orkar du väl inte med Simsa, eller ngn annan för den delen. Fan vad korkade ni är.

Anonym sa...

Jag vet inte hur många tusen gånger jag har fått bemöta detta ständiga "Ringholm snodde pensionsmiljarderna"-trams.

Formellt sett, ja, han var finansminister vid tidpunkten för överföringen.
Praktiskt sett exekverade Ringholm pensionsuppgörelsens beslut. Bakom detta stod s + de borgerliga partierna. Med Bo Könberg (fp) och delvis Anna Hedborg (s) som tongivande.

Vänsterpartiet var emot pensionsreformen hela vägen. Läs KG Scherman, Ulla Hoffmann, SPRF:s och SPF:s kritik osv osv osv.

(Och verkligheten har gett V rätt på punkt efter punkt, men de fem partierna är så prestigebundna att man vägrar göra några större förändringar i detta "världens mest stabila pensionssystem" och allt man kallar det).

Pensionsreformen ska kritiseras så in i helvete. Den ska kritiseras från vänster - alla andra ska skämmas. Och den ska kritiseras utan dina dimridåer om vem som gjorde vad. OK?

livsnjutaren sa...

Hugo du fattar lika väl som oss andra att det alltid och oavsett kommer att finnas människor som kommer fiffla, mygla, utnyttja kryphål, vara omoraliska icke-mönstermänniskor, varesig man är vänster eller höger. Ditt försvar av högern påminner om en pappa som oresonligt tar sin son i försvar trots att han slagit en annan unge. Jag respekterar det, men du kan aldrig ta några kliv framåt i debatten på det sättet och det börjar väl bli dags att inse?

Hugo sa...

Som jag vill minnas var dessa pengar från början de som satt i de idiotiska löntagarfonderna som borgarna lade ned 1991 och överförde kapitalet till pensionsfonden istället.

Hugo sa...

Livsnjutaren, jag vet nog att det myglas friskt inom den politiska adeln, höger som vänster. Så jag försvarar inte högern på något sätt. De är lika goda kålsupare

Simsalablunder sa...

"börja med att läsa Läkartidningen. Där framgår att det går 2 administratörer på varje läkare. Tror du jag är dum heller?"

Oj då! Det var ju verifiering av Hugos 22500 pärmbärarsiffra som heter duga.
Här tros ingenting om Hugos tillstånd. Hugo visar gång på gång hur det ligger till med det.

Anonym sa...

Allvarligt talar och skämtet "Hugo" åt sidan (eller till ett exklusivt dårhus med två privata mentalskötare där han hör hemma, kanske ute i Lillhagens trivsamma stilla lugn av utslängda "vårdtagare");

Bo Könberg? Jag skrattar så att jag blir lika sjuk i huvudet som ovanstående, när folk gör sitt bästa för att i sista stund säga "rätt". Som att heta "Muttberg" eller något ännu värre. Nej, hade jag varit han hade jag bytt till till något annat...

Hugo sa...

Skratta gärna om ni vill, men i sak vill ingen bemöta. Jag är ett skämt o borde bo på dårhus, eller hur?

Landstingen är bäst, befolkat av politiker höger som vänster. Där har du det verkliga dårhuset Simsa såvida man inte är totalt hjärndöd.

Sen Anonym, är du slut i huvudet dumskalle? Pensionsöverenskommelsen mellan FP o sossar är en fråga i sig och visst är överenskommelsen rutten, det håller jag med om. Det röda kedjebrevevet vi får är ett enda stort skämt.
Men de 250 miljarder Ringholm stal hade gjort all diskussion onödig om pensioner. Fattar du, eller är du enbart dum?

Hugo sa...

Simsa, bättre vi slänger in ytterligare 200 000 tusen i Landstinget. Naturligtvis med 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Det kommer att gå skitbra, eller hur?

Anonym sa...

Hugo, jag tar det igen så får vi se om polletten trillar ned.

Alltså, som jag skrev i SAK men blev bemött som "slut i huvudet dumskalle?" resp "enbart dum?" av samma person som efterlyste att bli bemött i SAK (=Hugo):
1. Det stod FEM partier bakom pensionsuppgörelsen. S + FP + C + M + KD = fem, 5. Fp + S som Hugo skriver om, ja det blir bara två.
2. Överföringen av de 250 miljarderna (siffran är fel, det förekommer 245 eller 258 beroende på källa) var en konsekvens av uppgörelsen (alltså den med FEM, inte två, partier i. Se punkt 1).
3. Bosse Ringholm var den som exekverade (* se nedan) detta beslut. Men det hade inte gjort någon skillnad om det varit en borgerlig finansminister vid tidpunkten. Eftersom, tja, se 1 och 2.
4. De fem (5) partierna motiverade överföringen med att staten övertog utgiftsansvar från AP-fonderna för bla sjukersättningar. (Bonusupplysning!)
5. Pensionsöverenskommelsen ska fortfarande kritiseras. Dels för att dess grundekvationer är siffermässigt vanskliga (främst att man byggt in övertro på börskurvan) och dels för att systemet garanterar sig självt men pensionärerna får ta vad som blir över. Jag antar att detta är för avancerat för Hugo, så jag lämnar det därhän och upprepar bara att som sagt, man kan ju vara kritisk utan att behöva ljuga och peka finger bara på vissa. Se 1-4 och jämför Hugos ordval om "Ringholm stal" osv.
6. Det röda kedjebrevet - jag antar att Hugo syftar på det årliga pensionsbeskedet? Då är det orange och kallas också så (tex "orangea kuvertet"). Om Hugo är färgblind är han ursäktad, eller så syftar han på något annat som ligger utanför sakfrågan.
7. Jag ber om ursäkt för att jag slarvade med nothänvisningen. Jag syftade på tex Ulla Hoffmanns "Som en skänk från ovan" eller KG Schermans debattartiklar, i princip vilken som helst (Hugo, jag hoppades väcka din nyfikenhet så att du kunde leta själv. Men ok, ett tips till då: du kan leta via något som kallas sökmotor, exempelvis Google, finns på http://www.google.se) så kanske du kan återkomma i ämnet med lite sakkunskap. Varsego, tipsen är gratis.* EXEKVERA äk¹sekve⁴ra, i Sveal. äv. -e³ra², v. -ade. vbalsbst. -ANDE, EXEKUTION (se d. o.). ( exi- BtÅboH I. 6: 2 (1633) )
[jfr t. exequieren; av lat. exsequi, fullfölja, utföra, av ex (se EX-), ut, o. sequi (jfr SEKVENS), följa; jfr EXEKUTERA]
[EXEKVERA 1]
1) (numera mindre br., ngt vard.) utföra l. värkställa (ngns vilja, beslut, order o. d.); fullborda (dom), låta (dom l. ådömt straff) gå i värkställighet; äv. allmännare: utföra (handling l. prestation).

//Anonym666

Anonym sa...

"Hugo" har nog inget svar på de saker han efterfrågade enl. ovan, för han sitter i gräset utanför hans gamla hem på Hisingen och sjunger den här....

I övrigt tycker jag att Ali borde städa lite bättre bland "kommentarerna" jag menar, det är väl inte meningen att dårhushaverister ur pissliberala skithushögern skall få gratis terapi?

Peder Dahl sa...

Anonym sa...

"Hugo" har nog inget svar på de saker han efterfrågade enl. ovan, för han sitter i gräset utanför hans gamla hem på Hisingen och sjunger den här....

Slapp av venstrefascistiske Svenske kneppgjøk , Ali Esbati publiserer kun innlegg som passer dårhushaverister ur piss-komunistiske skithus-sosialister