tisdag, april 05, 2011

Varför "tillväxthämmande regleringar" när man har rytmen/entreprenörskapet i blodet

Tankesmedjan Timbro har idag smidit tankar om "ekonomiska frizoner". Som föredöme lyfter man fram Kina:
Det räcker dock inte bara med skattelättnader. Onödiga regler och byråkrati måste avskaffas. Ett exempel är den kinesiska staden Shenzhen som vuxit från 10000 till 30 miljoner invånare på 30 år till följd av att det har saknats tillväxthämmande regleringar.
Shenzhen har på senare tid uppmärksammats för att många pressade arbetare tar livet sig. Men även tidigare har regionen utmärkt sig för bland annat barnarbete.
Much of the proof that child labor exists in China is taken from data from the large economic zone of Shenzhen. Children between the ages of 10 to 16 are working up to 14 hours a day in factories in Shenzhen. It was also recorded that girls work in awful conditions for 13 to 14 hours a day from 7 a.m.- 10 p.m. with two one-hour breaks. The China Youth News said that 44 of the 206 foreign-owned companies or joint ventures in Shenzhen employ children less than 16 years of age.
Vilket härligt företagsklimat, tänker man ju, om man är Timbro, och föreslår därför att dessa zoner av frihet från "tillväxthämmande regleringar" ska prövas i invandrartäta områden.

Men se upp! Framstegets fiender – facket – försöker nu introducera tillväxthämmande regleringar till och med i Shenzhen. Desto viktigare då att Det Nya Arbetarpartiet kan befria områden som Rinkeby och Rosengård från sådant som kommunal service och kollektivavtalstäckta arbetsplatser. Föregångslandet Kina kan gå under i kommunistiskt regleringsiver. Leve föregångslandet Sverige!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt analyserat

Erik sa...

Det här är ett utmärkt tillfälle att få folk som 'slentrian-röstat' på moderaterna att inse vad det är för gäng de råkat liera sig med: http://www.moderat.se/web/Ekonomiska_frizoner_ska_locka_foretag.aspx

Anonym sa...

På tal om Kina hävdar en del borgare självmordsvågen på Foxconn häromåret inte berodde på usla arbetsförhållanden utan på att företaget gav stora mängder pengar till döda arbetares familjer. Ett typiskt tecken på att man har ett tillfredsställande jobb med en bra lön är nämligen att man begår självmord för att ens familj ska kunna försörja sig.

Anonym sa...

Se även kommentarstråden på: http://www.reddit.com/r/sweden/comments/gjy1s/tankesmedjan_timbro_lyfter_fram_ekonomiska/

Magnus sa...

BBC har haft en utmärkt serie dokumentärer de senaste åren om omplaceringen av människor från landsbygden till nybyggda storstadsområden och det sociala och mänskliga pris det för med sig - de nya skolor, tjänstemannaskyskrapor och supermarknader som byggs upp i storstaden är inte till för människorna från landsbygden eller ens för deras barn, men dessa har i stället förlorat sin by och sina jordar, eftersom marken behövdes för storstaden. "White Horse Village"-serien spelades in i närheten av Shenzhen, finns inte på Youtube (bortsett från en kort promo) eller Amazon men förhoppninsgvis kan man hitta den på torrent eller andra inofficiella vägar.