torsdag, maj 12, 2011

RUT-avdrag på norsk

Norsk höger tittar lystet på Sverige igen. Det går ju så bra där, med arbetsmarknaden och allt... Nu är det skattesubventioner av överklassnära tjänster, det som i folkmun kallas RUT-avdrag, som lockar. De norska kristdemokraterna vill ha det för att "familjer" ska ha "mer tid tillsammans". Högerpartiets representant luftade möjligheten att ge skattesubventioner för att lösa ett allmänt upplevt problem: eftersatt underhåll av gamla silverbestick. Och högerns tankesmedja, Timbros lillasyster Civita, har till och med gett ut en liten rapport, som man i huvudsak bygger på Almegas ohållbara sifferakrobatik.

Om detta har jag skrivit i Klassekampen, under rubriken Subsidiehøyre. Läs gärna!

12 kommentarer:

Freddy sa...

Kan åtminstone nån jävla vänsterpartist gå emot den här bombaridiotin i Libyen ?

Anonym sa...

"Kan åtminstone nån jävla vänsterpartist gå emot den här bombaridiotin i Libyen ?"

De som svalde lögnerna om NATOs uppstyckning av Jugoslavien för byggandet av tortyrgulaget Camp Bondsteel och ockupationen av Kosovo,världens första NATO-enklav med organ/trafficking och heroinsmugglare som lokala klienter, stöder tyvärr också propagandatramset NATO använder sig av för att legalisera kolonialkrig, balkaniseringen av Libyen och mord på statsledare och deras familjer.

De 20% som fortfarande har huvudet på skaft är naturligtvis mot vad än denna kvarleva från 2:a världskriget företar sig. NATO med USA i spetsen, är en aggressionspakt som förlorade sin legitimitet när Ryssland upplöste Sovjetimperiet.

Att stödja ena sidan i ett komplicerat inbördeskrig, beväpna dem och mörda motåndarssidans folk och dess ledares familj finns inte med i den FN-deklaration USA tvingade fram. Man kan tycka vad man vill om Gaddafi men att han inte längre accepterade petrodollar eller € som betalning för olja,gratis sjuklvård, utbildning och kontinentens högsta levnadstandarsd samt infastrukturiella hjälpprogram för sub-sahariska Afrika, blev nog för mycket för den tandlösa alfahannen i västmakternas nyliberala vargflockar...

Anonym sa...

Ali, kolla in den här varianten av mordet på fantasifiguren "Bin Laden":

http://www.galacticempiretimes.com/2011/05/09/galaxy/outer-rim/obi-wan-kenobi-is-killed.html

Herr Nilsson sa...

Du skriver strunt Esbati. Vi är ett gäng pensionärer i en bostadsrättsförening som anlitar en fönsterputsare. Vi betalar 350 kronor vilket är tungt nog för oss och får 350 kronor av RUT. Utan RUT skulle vi inte ha råd utan fått putsa själva.

Dessutom är RUT begränsat till 50 000 per kalenderår och för de riktiga överklassarna är det inte mer än växelpengar.

Men för oss pensionärer innebär det att vi kan få rena fönster till överkomligt pris plus en del annan värdefull hjälp som kroppen inte klarar längre.

För några dagar sedan hjälpte jag en att komma över trottoarkanten, den var en utmaning för honom. Att putsa fönster var inte att tänka på. Att betala 700 kronor var inte heller att tänka på.

När du raljerar med "eftersatt underhåll av gamla silverbestick" så är det för att du tar elitmänniskans syn på frågan.

Du är ung, du är med i racet, du skriver artiklar och känner dig mäktig och anser att du vet hur tillvaron ska styras.

Hur verkligheten ser ut för vardagsmänniskan vet lika lite om som du egentligen bryr dig.

Kliv ner från dina höga hästar och inse att du bara skriver strunt om en verklighet du inte vet något om.

Micke sa...

Jag gillar inte vardagsmänniskor.

Ali Esbati sa...

Bäste Herr Nilsson,

Vad skulle du säga om 350 kronor mer i pension istället, eller att pensionärer kunde få kommunal hemhjälp i större utsträckning, också bortom det allra mest nödvändiga. Sådant kan en utvecklad, skattefinansierad välfärdsstat erbjuda. Att lösa problemen med en skattesubvention som bevisligen i huvudsak går till en lite grupp välbärgade som gott och väl har råd att betala för sig, är inte särskilt bra.

Och exemplet med putsning av silverbestick var alltså inte mitt, utan kom, som framgår av texten, från en norsk högerpolitiker som önskade sig den svenska subventionsmodellen importerad till Norge.

Karpstryparn sa...

Ali Esbati, jag gillar inte personer som ger pengar till terrorstämplade organisationer som t ex PKK.
Med andra ord så gillar jag inte dig, du har skänkt pengar till PKK, du blev ju dömd för det vid ett tillfälle.

Simsalablunder sa...

Den löjliga figuren Karpstryparn tror att det är av betydelse att bli omtyckt (eller för den delen ogillad) av Karpstryparn.
Den tuffa sanningen för den menlösa Karpstryparn är att ingetdera spelar minsta roll. Synd om Karpstryparn...

Anonym sa...

Jag gillar inte RUT heller, men från en helt annan utgångspunkt. Hade inte skattetrycket varit så monstruöst och därmed dessa ohyggliga skattekilar som uppstår, hade problemet med hushållsnära tjänster varit ur värden.

1909 under storstrejken gnällde arbetarrörelsen över det ohyggliga skattetrycket på ca 11%.....under skatter vi digna ner (Internationalen ni vet)....

Vad har hänt sen dess med vänstern?

Simsalablunder sa...

För vilka arbetare gäller dessa "ohyggliga skattekilar"? Vad pratar Anonym om för lönenivå?

Vad fick arbetarna 1909 för den skatt de betalade in?

Anonym sa...

Simsa,....du är ju bara korkad, fattar du inte det. Betala 100% då så blir du lycklig i din övertro på staten. Som individ fixar du inget, staten ordnar allt. Du är slut.

Simsalablunder sa...

Anonymens försök att svara på frågorna är i klass med Littorins examen.