måndag, maj 21, 2012

För Sverige ur tiden!


Se det korta inslaget från TV4 Jönköping nedan! Det säger egentligen väldigt mycket. Det som beskrivs där är helt centralt i högerns destruktion av den svenska socialförsäkringsmodellen – det som kallas åtgärder mot "utanförskapet".

Nu kommer allt fler av dem som bestraffats med en byråkratisk och ekonomisk ökenvandring, de "utförsäkrade", tillbaka till en ny omgång i sjukförsäkringen. De kastades ut från den och stämplades som "arbetssökande" istället för sjuka. Men de var sjuka, så de har inte fått några arbeten. När de nu åter erkänns vara sjuka, har de allra flesta tappat sjuklönegrundande inkomst (SGI) vilket innebär att de inte får inkomstrelaterad sjukförsäkring. Allt fler trycks alltså ned mot "existensminimum", ut i reellt utanförskap med andra ut. "Föregångslandet Sverige", som Moderaterna brukar kalla det.

Utf%C3%B6rs%C3%A4krade%20slussas%20tillbaka%20till%20f%C3%B6rs%C3%A4kringskassan

Idag kan vi också på LO-bloggen läsa en god – och skrämmande – sammanfattning av den process som har pågått en stund nu: ”Sverige har blivit högerns välfärdspolitiskaexperimentverkstad”. Det är märkligt – och ett tecken på den borgerliga tankehegemonin i Sverige – att detta perspektiv är så lite närvarande i den politiska debatten. Sverige byggdes under decennier upp till ett på många sätt exceptionellt land. Inte väsensskilt från andra västerländska kapitalistiska länder med utbyggd välfärdsstat, men på många områden ändå avvikande till breda folklagers fördel, åtminstone kvantitativt, ibland kvalitativt. Den förstörelseprocess som pågår nu är dramatisk, och snabba. Det finns en hel del att riva sönder, men ingen ska anklaga högern för att inte ta sig an uppgiften.

En viktigt del av denna nedmontering är arbetslöshetsförsäkringens haveri. Svenska Dagbladet berättar idag hur skyddet vid arbetslöshet på kort tid har gått frånvärldsnästbäst till under genomsnittet i OECD-länderna. Om detta – och vad det får för bredare konsekvenser för hela den ekonomiska och sociala dynamiken – skrev Marika Lindgren Åsbrink skarpt och pedagogiskt förra året. Läs: ”A-kassanen förutsättning för öppenheten”. 

1 kommentar:

Kerstin sa...

Jo det farligaste som finns är energiska dårar.