fredag, april 12, 2013

Ett planerat fiasko

Jag har skrivit på SVT Debatt om privatiseringen av arbetsmarknadspolitiken, som bland annat har varit föremål för en inte alltför smickrande granskning nyligen:
Det är detta politiskt beslutade, forcerade skapande av en pseudomarknad för arbetsförmedling och ”coaching” som har lagt grunden för företagens smaklösa profitering på arbetssökande.
Detta skedde helt i linje med den filosofi som styr regeringens ”jobbpolitik”. Nämligen att arbetslösheten inte är ett samhällsekonomiskt problem, utan en fråga om individens attityder samt anspråk på löner och arbetsvillkor. Om man har denna förståelse av arbetslösheten, blir det naturligt med ”lösningar” som kretsar runt kontroll av individens ”sökaktivitet”.
Tanken är att fler ska göra sig själva ”anställningsbara” genom uppmaningar att rycka upp sig, snarare än ordentlig hjälp med arbetsmarknadskontakter och möjligheten att få kompetensutveckling. Och då blir det också lätt att föreställa sig goda resultat genom ”outsourcing”. Om man utgår från att den arbetslöse bara behöver en daglig spark i baken eller en fräsig självförtroendeföreläsning, kan väl detta ombesörjas av påhittiga entreprenörer?
Läs gärna hela!

4 kommentarer:

Neoliberal Agenda sa...

Visst är allian(s)ens jobbcoacher ett fiasko. Jag sa redan innan att det inte skulle fungera.

Vad som behövs är en privatisering.

Lägg ner arbetsförmedlingen, ta bort den statliga a-kassan och minska arbetsmarknadsregleringarna. Se på ekonomier som Singapore och Hong Kong där arbetslösheten är 2-3% pga ett bra företagsklimat. Sverige har tillskillnad från Norge ingen olja vi kan luta oss tillbaka på.

Simsalablunder sa...

Någon olja behövs inte att luta sig mot för att få bort arbetslösheten, bara en smartare politik.

Man skall egentligen inte bli förvånad över att neoliberaler hänvisar till förtryckarstater, varav den ena är att direkt jämföras med en storstadsregion, lämpligt placerat som ett exportnav.

Det är neoliberalers dogmatiskt styrda informationsinhämtning som leder dem i den riktningen.

Och därför vet kanske inte Neoliberal Agenda om att Sveriges samlade överskott motsvarar vad Norge dragit in på sin olja de senaste 20.

Fast till skillnad mot Sverige råder inte massiv massarbetslöshet i Norge och de har dessutom sina oljefonder.

Anonym sa...

Fuck you, fuck you very much!

Simsalablunder sa...

Jaha, så har någon Anonym sett på SVT:s Agenda och ur det fastnade blott 6 ord.

Stina Lundberg Dabrowski lyckades tydligen med sitt uppdrag att mobilisera i sin kamp för yttrandefriheten…