fredag, oktober 23, 2015

Terrorns grogrund

Nu bekräftar alltså polisen rasistiskt motiv för skolmorden i Trollhättan. Offren miste sina liv på grund av sin etniska bakgrund. Sverige har drabbats av ännu ett terrordåd, denna gång med flerfaldigt dödligt utfall. Sorgen är nästan förlamande, oron gnager i magen.

Bara om man mycket aktivt gör sig blind, döv och dum kan man helt isolera detta från den nedåtriktade hets som har vuxit sig starkare i svensk offentlighet. Ingen kan påstå att någon annan än mördaren (och eventuella hjälpare, det får utredningen visa) har juridiskt ansvar. Men socialt och politiskt ansvar är något bredare, något vi måste förstå och hantera just socialt och politiskt. För vi vet redan. Kunskapen är där. Erfarenheterna är vi ganska många som bär i våra huvuden och på våra skinn. Man kan inte veta exakt vad som sker och exakt hur det sker. Men man kan vara säker på att det sker. När avhumaniseringen basuneras ut från parlamentets talarstolar, på ledande ledarsidor och genom utgångspunkterna i den mediala rapporteringen, då ökar också sannolikheten för att någon kantperson ska gå över sina gränser.

Vi ska inte glömma detta. Därmed ska vi heller inte glömma den andra sidan av samma mynt: att det motstånd vi gör i vardagen, de handlingar som pekar mot en annan samhällsordning, de får inte bara effekt i en diffus politisk dragkamp, de är också i konkret mening livsavgörande.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det Trollhättekillen skrev i sitt brev fattade sex partier beslut om dagen efter. DN:s enkät visade att bara 23 % av svenskarna då ville ta emot "betydligt fler" flyktingar - hur har de siffrorna förändrats efter den senaste månadens kollaps? Lemne från Svenskt Näringsliv fick igenom sitt krav på låglönejobb. Det lär bli ännu svårare för alla arbetslösa trollhättekillar att få arbete, bostad eller hög kvalitet i grundskoleutbildningen. Då är inte felet deras, de som gnäller i talarstolar, utan ditt och Lövéns som hjälper överklassen att få hit personal för nästan gratis RUT-tjänster.
Lars Johansson

Ali Esbati sa...

Kan du beskriva vad du inte förstod av texten, om du nu läste den? Migrationsöverenskommelsen är dålig, liksom RUT.

OroasAvTyskland sa...

Sverige blir mer och mer som en tysk satellit.
Även i Tyskland ökar högerextrema våldet.
I takt med ojämlikheten.
I takt med att Tyskland återgår till sin strävan efter dominans.
I takt med att anti-ryska stämningar med fascistiska undertoner piskas upp.
I takt med att Tyskland återgår till sin kamp mot Ryssland.

kao sa...

Om man kan ta bort Rosanna Dinamarcas Facebooksida för att hon höll en bröstbild framför sin påklädda kropp så kan man också stänga ner alla sajter som uppmanar till hat och hot.

Lundin Petterssons föräldrar - och alla andra föräldrar som ser sina barn förändras och fylla sina rum med nazisymboler bör reagera och begripa varthän sånt barkar.

Man kan inte, som många gör, skylla allt på samhället, men samhället måste ta sitt ansvar också naturligtvis och politiker borde sluta vara så naiva och låta kriminella grupperingar gå så långt som de gör.

Förresten: Jag har för mej att man förbjöd nazistiska partier i Tyskland efter andra världskriget. Varför inte kasta ut SD med stöd av nån lagparagraf? Yttrandefriheten är inte till för dem som själva inte står för den.

Kao

skvitt sa...

Mycket bra skrivet!
Jag har själv skrivit en del om de här mörka krafterna vid ett flertal gånger och ur olika vinklar. Här är det senaste: https://eaqhan.wordpress.com/2015/12/22/den-farliga-hogern/

/Skvitt