Vi fick möjligen en försmak av hur bra det kan bli när Agenda och Lars Adaktusson ska stå som värd för debatten mellan Persson och Reinfeldt, när det ordinarie programmet tog upp den stundande folkomröstningen i Frankrike. Först ett inslag där den majoritet som lutar åt ett nej beskrevs som extremhögern och extremvänstern, och där man försökte föra i bevis att de socialister som är mot konstitutionen egentligen vill ha mer federalism. Därefter skulle Sören Wibe och Inger Segelström diskutera, med ingången att socialdemokratin är splittrad. Fast först läste programledaren upp en beskrivning av vad konstitutionen innebär. Bland annat levererade beskrivningen av ökad centralisering av makten som att beslutsystemet ska ”effektiviseras”, samt det smått fantastiska påståendet att nationella parlament får mer makt, när EU i själva verket ges rätten att själv utöka sitt beslutsområde. Programmet gör fortsatt skäl för sitt namn.
I sammanhanget får nämnas att Inger Segelström på allvar hävdade att Sverige får ”undantag för alliansfrihet”. Det är helt barockt. I konstitutionen står det uttryckligen att säkerhets- och försvarspolitiken ”kommer att leda till ett gemensamt försvar”. En regel om kollektivt försvar med ömsesidiga försvarsåtaganden införs, som enligt den förre ordföranden i EU:s militäre kommitté Gustav Hägglund, är mer långtgående än motsvarande Nato-klausul. Dessutom skrivs det in i grundlagen att länderna ska upprusta! Inger Segelströms kan dock i lugnan ro fortsätta med sitt ohederliga snack, eftersom etablissemanget samtidigt bestämt sig för att svenska folket inte ska få någon möjlighet att bedöma sådana påståenden i val.
söndag, maj 22, 2005
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Det är lätt att missa några ord när man sitter och skriver blogginlägg. Här är hela stycke 2 i fördragets artikel I-41:
Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken skall omfatta den gradvisa utformningen av unionens gemensamma försvarspolitik. Den kommer att leda till ett gemensamt
försvar, när Europeiska rådet med enhällighet har beslutat detta. Europeiska rådet skall i så fall rekommendera medlemsstaterna att anta ett sådant beslut i enlighet med deras respektive konstitutionella bestämmelser.
Unionens politik enligt denna artikel skall inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemsstaters säkerhets- och försvarspolitik, och den skall respektera de förpliktelser som följer av Nordatlantiska fördraget för vissa medlemsstater, som anser att deras gemensamma försvar förverkligas inom ramen för Nordatlantiska fördragsorganisationen, och vara förenlig med den gemensamma säkerhets och försvarspolitik som har upprättats inom den ramen.
EU-konstitutionen är ett skämt. Den har författas att ett gäng rättsfilosofiska analfabeter. Den bör, som the Economist har sagt, slängas i papperskorgen.
Den konstitution som man krafsade ihop efter ha störtat Bastiljen 1789 är tom. bättre.
Nicke, hela idén med den representativa demokratin är att inte alla ska behöva sätta sig in i budgetarbete och räntepolitik eller för den delen en EU-grundlag. I riksdagsvalet röstar vi (i den bästa av världar) på den som tycker mest som vi, och litar på att han eller hon bevakar våra intressen.
Dessutom, för att ändra den svenska grundlagen krävs två riksdagars godkännande (med val emellan). Varför ska allt som har med EU att göra direktunderställas folket? Varför tror vi att de politiker som hanterar alla övriga frågor med ens blir totalt inkompetenta så fort det handlar om EU? Varför tror vi att vanligt folk är bättre på att analysera alla möjliga konsekvenser av den nya grundlagen än de politiker som får betalt (och inte så lite heller) för att på heltid sätta sig in i just sånt här.
En vettig kompromiss vore väl att låta beslutet tas av nästa riksdag, med personval borde det väl gå för kandidater att bli invalda genom att säga att de vill rösta ner EU-konstitutionen, men då måste väljarna väga sitt intresse av att bli av med konstitutionen mot andra frågor. I den moderna världen finns det väldigt få isolerade beslut, allt är kopplat.
/ Erik
Skicka en kommentar