onsdag, juni 01, 2005

Två politiska samtal

Sent har jag hittat fram till moderaternas automatiska datorsvarare, ”Emma”. Jag ställde några frågor och fick goda svar, klart värdiga moderata samlingspartiet:
Varför vill ni göra livet surt för arbetslösa?
Därför! Har du någon fråga om vår politik?

Varför gränsar er politik till bedrägeri?
EU betyder mycket för att säkra och utveckla det fredliga samarbetet och välståndet i vår världsdel. Det är viktigt att unionen så snabbt som möjligt utvidgas till att också omfatta de nya demokratierna i Östeuropa. Vi är för EMU och euron. Fördelarna är många: Ökad handel och bättre konkurrens, minskade kostnader för valutaväxling och valutaadministration, minskade växelkursrisker, lägre och stabilare inflation, lägre räntor, vilket ger högre investeringar och att euron blir en världsvaluta.

Är det en slump att er politik gynnar de redan rika?
Rikedom är inte bara pengar - det är mycket mer. Jag är rik på kunskap!

Har du kollektivavtal?
Jag är volontär - så det behöver jag inte ha.
Jag vill dock inte vara den som är den. I valrörelsen 2002 hade jag ett längre samtal med SSU:s dåvarande datasvarare (jag minns tyvärr inte namnet; Egon? Pär?) och sparade delar av replikskiftet. Likaledes klargörande:
Vad tycker SSU om Göran Persson?
SSU tycker väldigt bra om Göran Persson.

Bör kommunister interneras?
Jag har ännu inte lärt mig att svara på denna fråga. Vi jobbar snabbt för att öka mina kunskaper.

Är Mikael Damberg [dåvarande ordf. SSU] socialist?
Mikael Damberg är ordförande i SSU.

13 kommentarer:

Ali Esbati sa...

GB? De som gjorde Nogger Black?

Anonym sa...

Ja, Glassbolaget. Tråkiga med matchmakern är att vilka man än skriver in så passar de ihop.
Esbati+Reinfeldt=99% match.
Om ni tar en fika o går på bio kommer resten sköta sig självt...

Johan sa...

Retsamt att alla mina elaka combos som kapitalism + demokrati får över 90%. Men det är väl som Bobbo säger, att GB vill se lyckliga kärlekspar. Eller inte, för den jag är intresserad av får "bara" 90% jämnt :(

Anonym sa...

Ali Esbati said...
GB? De som gjorde Nogger Black?

GB glassen Nogger är verkligen beviset på hur den desperata jakten efter saker att gnälla på, har spårat ut.

I övrigt är det ett väldigt viktigt ämne Ali tar upp idag. Hur fel AI funktionen på moderaternas hemsida är. Damn you moderaterna!

PS: fyndigt det där med "varför vill ni göra livet surt för de fattiga" ds.

Anonym sa...

Ali, det hade varit hur nice som helst om du kunde ge ett seriost svar pa Ingemar Stahls fragor:

1) Hur hög tror ni att arbetslösheten är om ersättningen är 0 %?

2) Hur hög tror ni att arbetslösheten är om ersättningen är 150 %?

3) Hur tror ni att sambandet ser ut däremellan?

Och sen forklara vad du menar med att tro att moderaterna avsiktligt vill gora livet surt for arbetslosa.

Ali Esbati sa...

Jag har några motfrågor:

1) Hur hög tror du lönenivån är om arbetslöshetsersättningen är på 0%?
2) Hur tror du det påverkar människors vardag?
3) Hur tror du sambandet ser ut mellan Ingmar Ståhls lön och hans världsbild?
4) Hur vill du förklara att Sverige och andra skandinaviska länder med högre skatter och högre ersättningsnivåer också har lägre arbetslöshet än europeiskt genomsnitt - och alldeles särskilt hade det när såväl ersättningsnivåer som skattekvot var högre?
5) Varför tror du att just nationalekonomer är så intresserade av skolgårdsexempel utan verklighetsförankring?

Jag tror att ordet "seriös" är centralt här. Om du inte kan ställa en seriös fråga, så kan du inte räkna med att få ett seriöst svar. Om du menar att det där är en seriös fråga, då har du seriösa problem med din världsuppfattning.

Anonym sa...

Trakigt att du inte ger nagot svar. Tankeexperiment behover inte exakt replikera verkligheten for att vara intressanta.

Jag anser att fragan var serios, men jag anser ocksa att jag inte har nagot problem med min verklighetsbild; ty att se applicerbarheten av enkla modeller pa en komlicerad verklighet ar inte forunnat de obildade som du verkar tro. Snarare tvartom. (Ar HIV forskning i ett stiliserat laboratorium oanvandbart? ar Goodwins paradox ointressant? Eller akilles och skoldpaddan?)

Naval, jag skall forsoka svara:

1, Extremt opreciserad fraga, men jag antar att du menar minimilonen. Ja, naturligtvist kommer den att ga ner. Men som sagt, det finns nagot innan noll procent. Efficiency vs. equity.

2, De "drabbade". Ja, pa kort sikt daligt. Pa lang sikt? Det beror pa den sociala rorligheten i samhallet. Ar denna mycket hog kan det nog ha en faktiskt positiv effekt pa vissa individer (skulle iochforsig tro att dessa inte ar sarskilt manga).

3, Ingemar Stahl ar professor i nationalekonomi vid lunds universitet och saledes extremt underbetald ;). Men visst, naturligtvis sa finns det ett samband mellan pengar pa banken och livsaskadning. Man skulle kunna forklara detta med att vi alla ar egoister. Det ar dock inte annu utratt huruvida honan eller agget kom forst (om du forstar allegorin).

4. 25% pratar LO om. Vi har varit skickliga pa att dolja var arbetsloshet. Man hade kunnat forlanga ditt argument med att titta pa nordkorea: de har noll procents arbetsloshet. Jag tror personligen inte relationen skattetryck och arbetsloshet ar negativ. Jag tror att skandinavien har generellt haft en extremt hog arbetsmoral, en moral som vi nu ser slutet av.

5. Detta ar inte nationalekonomer forunnat. Det galler naturvetenskaper som samhallsvetenskaper generellt. "Modeller" kallas det och ar en forenkling av verkligheten. Sjalv sitter jag just nu och loser "infinite systems of functional difference equations"; "forenkling" det vettefan.

Jag tror att du nu vill dra upp ditt trumfkort och saga att mitt svar pa fraga 1 och 2 besvarar min sista fraga. Men det gor de inte. Sa, upplys mig.

Anonym sa...

Noterar att Ali inte ens försöker svara på frågan, eller förtå den underligande pedagogiken. Den är nämligen väldigt enkel. Istället kommer där motfrågor som syftar till att rikta fokus på något annat.

Men på hans motfrågor:

1) Oförändrad för de allra flesta jobb som existerar idag. Betydligt högre än 0% för alla jobb som skulle efterfrågas. Men sannolikt kanske lägre än den lönestats 0% beräknas av.

Bonusfråga 1: Hur mycket skattemedel skulle frigöras om den verkligen skulle sättas till 0%? Hur mycket pengar är det per idag redan arbetabde svensk?
Bonusfråga 2: Alla de som idag lever på försörjningsprogram. Hur mycket extra skatteinteäkter skulle de generera om de hade arbeten med relativt låga löner? Hur mycket ytterliggare skulle då skatterna kunna sänkas?

2) Positivt på några månaders sikt?
Bonusfråga 3: Hur tror du det påverkar vardagen för alla dem som idag sköter och administrerar arbetsmarknadspolitik?

3) Se Pontus svar.
Bonusfråga 4: Hur ser sambandet ut mellan placering på höger-vänster-skalan och graden av hur stor andel av ens sinne upptas av missunsamhet? (Vad skulle någon ha detta samband till?)

4) Den verkliga arbetslösheten? I vilket land har den ökat mest? Och var är den högst? Varför?

5) Varför vill vänstern alltid sikta in sig på andra saker, dessutom bisaker. Se fö Pontus svar.

Anga avslutningen:
Pontus, se till att du lever upp till alla högt ställda ideal som du ställer upp själv (ärlighet, heder, arbetsmoral, rättrådighet, osv) och dessutom alla dem som vänstern kan avkräva dig (ansvar för all fattigdom, mångas brott, miljöförstöring, skillnader, orättvisor, konflikter osv) ...

... för gör du inte det så kan man beslå dig med en sjuk verklighetsuppfattning ...

... och då kan vänstern avfärda allt du säger!


(Så var varsam när du formulerar något öht ;-)

Anonym sa...

Häftigt att Ali rår på de automatiska datorsvararna. Och vilken uppenbar ondska de är programmerade med sen!

Jag tror att socialdemokraternas automatiska svarare hette något i stil med "Rosen".

Anonym sa...

Samtal med Emma:

Vad tycker du om Pol Pot?
Palle är så bäst - det är han som designat mig!

Nisse Sandqvist sa...

Kul svar från Emma (moderathumor?):

Fråga: Hur många medlemmar har moderaterna?
Svar: Vi har ungefär 85 000 medlemmar runt om i landet. Precis som med våra väljare kommer medlemmarna från alla delar av samhället, men framförallt äldre och yngre människor, tjänstemän, privatanställda och storstadsbor.

Anonym sa...

Men det stämmer väl ganska bra?

Anonym sa...

På sidorna fanns otroligit många guldkorn. På http://hem.passagen.se/smf1/diverse/botar.htm finns många samlade. Några exempel:

Fråga: Gillar du piskor?
Svar: Jag älskar moderat politik!

Fråga: Ogillar ni homosexuella?
Svar: Partiet är splittrat. [...]

Fråga: Är det okej att knarka?
Svar: Ja, det är okej.

FRÅGA: Bör staten döda sina medborgare?
SVAR: Ja, självklart. Rätten att åka dit man vill på besök ska vara lika självklar om det handlar om att åka från Norrtälje till Nynäshamn som från Tripoli till Täby.