torsdag, november 17, 2005

Riksbanken vs. full sysselsättning

Ett verkligt överraskande radikalt beslut som fattades på socialdemokratiska partikongressen, lite i skymundan, var att ombuden skrev in full sysselsättning som ”socialdemokratins allt annat överskuggande mål”. Det är något helt annat än vad som gällt de senaste åren, då den normpolitik som kanslihushögern en gång bestraffade både landet och socialdemokratin med, fortsatt att råda. Det är inflationsbekämpning som haft högsta prioritet och det har också kodifierats i ett antal demokratiinskränkande institutioner som utgiftstak och från demokratiska beslut frikopplad riksbank.

Den rådande ordningen manifesterades än en gång igår. Riksbankschefen Lars Heikensten har talat. TT har rapporterat:
Jämfört med inflationsrapporten i oktober har ekonomin blivit lite starkare och läget på arbetsmarknaden har förbättrats mer än vad Riksbanken räknade med.

- Därför rycker en räntehöjning allt närmare, sade Heikensten till journalister i samband med sitt tal.
Alltså: riksbanken måste göra något åt det stora problemet med att fler människor kommer i arbete. Det är i detta läge riksbankens uppgift att motverka regeringspolitiken.

Det intressanta nu blir att se om den socialdemokratiska regeringen tar den socialdemokratiska partikongressens beslut på allvar, och uttalar en vilja att göra något åt den destruktiva ordning vi har idag. Om inte, så blir talet om full sysselsättning som ett ”allt annat överskuggande mål”, ett hån mot den egna organisationen.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Den ar diskussionen ar sa javla absurd: pa vilket satt ar riksbanken odemokratisk? Genom att dess oberoende blev till genom beslut av en demokratiskt vald regering? Ar alla politiskt fristaende institutioner odemokratiska?

Det ar ocksa alltid forvanande att lasa vansterns extrema tilltro till penningpolitik. Med tanke pa att de avfardar all ekonomisk teori som varm luft, sa undrar man var denna hoga tilltro till penningpolitiken kommer ifran. Varfor skulle inte finanspolitik kunna uppna samma effekt? (dvs. varfor ar det fel att oronmarka ett instument till ett mal, och ett annnat till ett annat?)

Tror du, Ali, pa allvar att arbetslosheten hade varit stabilt lagre om politiker hade satt rantan?

Anonym sa...

Skönt att ha dig tillbaka Pontus!

Anonym sa...

Citat

"Ar alla politiskt fristaende institutioner odemokratiska?"
------------------------------
Det brukar bero på huruvida dom tar beslut som främjar endera sidans åsikter.

Det är relativt vanlig att dom flesta av dessa institutioner avfärdas som socialdemokratiskt styrda av en hel del företrädare för högern.
Nyligen läste jag nån som ansåg att hela rätts systemet var korrumperat och köpt av sossarna..så om Esbati tycker att riksbanken är köpt är kanske inte så konstigt.

Ni pysslar ju med samma dividerande själva.

Anonym sa...

Jag tror det största problemet med dagens centralbanker är den extremt oflexibla arbetsmarknad dessa potentater verkar i. Extremt långa välavlönade förordanden där de endast kan sparkas om de minst rånar banken. Av någon anledning är nutidens visdom att för just dessa är extrem rigiditet i anställningsförhållanden en egenskap som skapar ett oberoende som gör att de presterar det yppersta de förmår.

Men det vet minsta barn nuförtiden att har inte folk piskan och hotet om att bli utbytta utan prut så blir de slappa, lata, improduktiva och ofokuserade.

Anonym sa...

Ja, varför vill vänstern ha höginflationspolitik?

Med hög inflation så urholkas bidragen snabbt. Det tar inte lång tid innan långtidsarbetslösa kommer ner i motsvarande 65% nivån realt. Samtidigt stiger priserna under den tid som går mellan att företagen köper in, producerar och säljer varor. Bra företag kommer att gå jättebra. Halvbra företag kommer att gå bra. Ruttna företag som egentligen borde gå under kommer att överleva.

Vill man sänka arbetslösheten genom att ha mer lönsamma företag och sänkta bidragsnivåer så kan man ju rösta på sossen Reinfedlt direkt. Då slipper man också alla de negativa effekterna av hög inflation på lång sikt.

Bäst av allt är dock att man inför guldmyntfot(eller liknande) så politikerna helt skärs av från sitt trixande och prisreglerande.

daniel sa...

Jag tror det största problemet med dagens arbetsmarknad är den extremt oflexibla centralbanken.

Anonym sa...

Citat

Men det vet minsta barn nuförtiden att har inte folk piskan och hotet om att bli utbytta utan prut så blir de slappa, lata, improduktiva och ofokuserade.


Ha ha ha!!


Bäst vore om alla fick söka om sina jobb varje morgon.Det skulle leda till osannolika framsteg.

:-)

Anonym sa...

Ett av syftena med sk ”självständiga” centralbanker är att vingklippa finanspolitiken, agerar inte finansen som centralbanken vill klipper man till med penningpolitisk åtstramning. Finansiell balans är numer det förhärskande idealet framför ekonomisk balans i samhället. Detta ger centralbanken hela ansvaret för den ekonomiska makropolitiken. Men av någon anledning friskriver man sig själva från detta och reagerar endast snabbt när man av någon anledning ser möjligheten till inflationsspöken. Man är loja slappa och ointresserade när det gäller det omvända och tycker att det inte är deras bord. Detta ger en ryckighet och det som räddar centralbankerna i Europa från ett sämre resultat än de har är den stelheten som trots allt finns i lönebildningen.

Den sjunkande kronan har inget som helst med Heikenstens flaggning för räntehöjning att göra?

LO ekonomer har tidigare uttalat att en av anledningarna till de modesta lönekraven trots synnerligen goda vinster i industrin i det nya Sverige har varit att hålla nere kronkursen. Och där får man ju säga att de varit framgångsrika. Högre löner hade tvingat hem mer av de rekordartade exportvinsterna och handelsöverskottet och skapat mer efterfrågan på kronan.

Svensken har genom åren fått lära sig att han/hon levt över sina tillgångar när det varit verkliga eller inbillade underskott i utrikesaffärerna, då måste i konsekvensens namn svensken ha levt långt under sina tillgångar det senaste decenniet.

Anonym sa...

Nagra mer synpunkter fran min sida:

Sjalvstandiga centralbanker maste inte alls endast ha ett inflationsmal; de kan ha ett mal som ligger i att minimera inflations- samt BNP-gapet. Som federal reserve ungefar (eller, faktiskt, exakt som federal reserve). Jag skulle personligen inte ha nagot problem att forandra det svenska malet i riktningen av denna amerikanska modell (men jag ar forvanad att vanstern uppskattar detta).

Rules rather than discretion. Ett kant citat fran Milton Friedman som ocksa bekraftades av Kydland och Prescott (1979?). Det handlar om tidsinkonsistensen av penningpolitiken; en politiker har alltid en anledning att boosta ekonomin (pa bekostnad av inflationen) innan ett val for att vinna detsamma. Nar marknaden borjar forvanta sig detta sa ger "boostingen" ingen reell effekt (forutom pa inflationen da; men den ar ju knappast reell). Saledes slutar det hela endast med hog inflation helt i onodan.

Money illusion. LO ekonomer och andra fackforeningar ar naturligtvis forbannade pa riksbanken; om riksbanken drev hoginflationspolitik sa skulle lonerna (per definition) oka och LO-medlemmarna skulle halla sig pa mattan. Naturligtvis ar inte loneokningen reell utan bara en illusion (det ar ju inte direkt de vassaste knivarna i ladan som ar med dar). Men det skulle ge mindre problem for LO.

Anonym sa...

Vem har förespråkat höginflationspolitik? Sanningen är ju den att Sverige har legat klart UNDER det satta målet på 2% per år, alltså finns det en marginal för mindre stramhet i penning- och övrig ekonomisk politik. Ibland har vi till och med tangerat deflation. Det finns knappast heller någon anledning till att inflationen inte skulle kunna stiga upp till 3 eller 4% utan problem, det medför även vissa fördelar.

Riksbanken är ett demokratiskt problem eftersom den politik den lägger fast påverkar alla svenskar, men de ledamöter som sitter där är inte ansvariga inför svenska folket på något sätt, inte heller ska de lyssna på svenska folkets utvalda företrädare (riksdag, regering). Expert- eller tjänstemannastyre helt enkelt.

Anonym sa...

"Riksbanken är en myndighet under riksdagen. Efter allmänna val utser riksdagen elva ledamöter i riksbanksfullmäktige, som återspeglar den politiska sammansättningen i riksdagen."

Fy sjutton vad odemokratiskt.

Och sant, sverige har legat under det uppsatta malet pa 2%. Detta har ju naturligtvis inte varit avsiktligt eftersom, just det, malet ar 2%. Det representerar dock svarigheten att styra inflationen.

Exakt vilka fordelar finns det med att ha 3-4% inflationstakt?

Anonym sa...

Riksbanken flaggar för räntehöjning därför att läget på arbetsmarknaden har förbättrats mer än vad Riksbanken räknade med.

Samtidigt kan man läsa på moderaternas webbsajt att det är katastrofal massarbetslöshet i Sverige.


”17,0 procent Så hög är den verkliga arbetslösheten.”

”Ingen ljusning på arbetsmarknaden
- Läget är oförändrat dystert på arbetsmarknaden. Fortfarande är det var fjärde svensk som inte går till jobbet en vanlig dag.
Det säger moderaternas ekonomisk-politiske talesman Mikael Odenberg”



Man frågar sig om riksbanken tycker att tendenser till förbättring av denna katastrofala massarbetslöshet är så pass oroande att det motiverar räntehöjning eller man gör en fundamentalt annorlunda bedömning av det ekonomiska läget än vad M gör?

Hur som helst finns det vid ett ev regeringsskifte risk att den nya regeringen kommer på ordentlig kollisionskurs med riksbanken.

Anonym sa...

Sen kan man fråga sig vad de egentligen sysslar med hela dagarna på centralbankerna.


What do the eurozone's national central banks do all day?
The latest edition of the annual Central Bank Directory tells us that there are 52,321 central bankers in the eurozone, of whom only 1,300 work at the European Central Bank.

Unsurprisingly lavish: France and Germany. Together, staffing at the Banque de France and the Bundesbank accounts for more than half the total.

Leanest of the world's main central banks is that of China, with barely 2,200 employees. Russia, at the other end of the scale, has 37 times as many. The Bank of England can set interest rates with just 1,900 staff and no help from Frankfurt.
FT 11/1 2005

Mr Brown sa...

Behemot...
"Bäst vore om alla fick söka om sina jobb varje morgon.Det skulle leda till osannolika framsteg."

Det är ju en gammal beprövad metod som kallas för daglönearbete. Speciellt poppis inom jordbrukssektorn