På ett visst stadium av sin utveckling råkar samhällets materiella produktivkrafter i motsägelse till de rådande produktionsförhållandena eller, vad som endast är ett juridiskt uttryck för detta, med de egendomsförhållanden, inom vilka de hittills rört sig. Från utvecklingsformer för produktivkrafterna slår dessa förhållanden om till bojor för dem. Då inträder en epok av social revolution.
Analys i bild: Scott Adams, i Dilbert
31 kommentarer:
Den tysta sociala revolutionen är redan här. Sven Svensson är arbetare och hantverkare och driver sitt eget. Av 100 kronor intjänat betalar han 20% moms, återstår 80 kronor. Sedan var det arbetsgivaravgifter 20, så återstår 60. Sedan var det kommunalskatt 32% och i handen har denne arbetare ca 41 kronor att konsumera för. 20% försvinner direkt i moms, kvar netto ca 33 kronor. Kör Sven mycket bil, super eller röker, torskar han än värre på punktskatter.
Så nog är revolutionen här och inte är det överklassen som plundrar honom på stålarna. Det är den socialistiska staten som skyddar sina trogna arbetare på detta sätt.
Den där uträkningen stämmer ju inte. Egna företagare betalar ju inte kommunalskatt utan statsskatt. Det borde väl du veta som vill göra politisk poäng av det.
Det där förordet verkar var ett skolboksexempel på hur man skall uttrycka sig om man vill verka intellektuell samtidigt som man inte vill att någon över huvudtaget skall fatta vad det står.
de här kommentarerna är verkligen skolboksexempel på att högern består av muppar utan vare sig humor eller intelligens.
'den här produkten skulle inte sälja på en fri marknad'. gaaahh. GE MIG EN PAUS!!!
/j
Uträkningen stämmer visst för enskild firma och så har s k egna företagare=vanliga arbetare det.
Säg att det går bra för Sven o han anställer hantverkare Olle. Nu börjar det bli riskabelt o farligt. Sven kan inte sparka Olle om han är kass, jobbar dåligt, är sjuk mycket (vilket Sven får betala med sitt eget arbete)eller vill vara pappaledig mitt under ett kontrakt åtagit sig.
Är det så konstigt att det inte finns några jobb i Sverige? Vem vågar och vem har lust att riskera sitt eget som i Svens mycket vanliga fall. Det kryllar av Svennar i Sverige som hade kunnat expandera sin verksamhet, men socialstaten straffar ut dem effektivt med skatter och arbetsrätten. Bidrag är bättre enligt vänstern, men sanningen är som visat enligt ovan att det är arbetets egna söner som drabbas värst av socialstatens lurendrejeri. Överklassen klarar sig alltid, i värsta fall flyttar dom ju.
Jag rekommenderar alla ungvänsterns medlemmar att jobba i egen regi med enskild firma. Det vore en nyttig erfarenhet; även för Ali som varande kommunist/socialist med höga ideal. Det är ytterst få förunnat att göra politisk karriär, köra i snikfilen och vid det offentliga "julbordet". Detta oavsett partifärg.
Nä, det är bra sp3tt (btw, är du en sådan där 1337 haXX0r eller? :-) att du slår näven i bordet och upplyser oss om att seriestrippen saknar total anknytning till verkligheten. Att ett företag skulle göra en totalt meningslös vara för att sedan skapa ett konstgjort behov för denna genom hjärndöd marknadsföring??? Uppenbarligen helt absurt!
Jag forstar inte riktigt vad problemet ar. Det ar uppenbart att det finns flera produkter man kan kopa i ett kapitalistiskt land som verkligen kan verka totalt meningslosa. Men det ar val anda battre an att inte kunna valja vad man ska kopa over huvid taget.
Jag tar personligen for manga valmojligheter an for fa.
Det är roligt att de borgare som kommenterar här tillför lika mycket humor som Ali i sitt inlägg. Det säger väl en del om personligheten hos de borgare som hänger här på bloggen.
För humorbefriade borgare kan jag även rekommendera ett inlägg i Lundagård angående en pågående hetskampanj mot brats i Lund. Det var länge sedan jag skrattade så mycket.
En synnerligen upprörande post Ali.Nog nåt av det met omtumlande jag sett.
Själv ska jag ta ta en paus nu och se på Boxer TV (67 likadana kanaler för 200 spänn i månaden) samt kolla när mina barn får sin andra generation mp3 spelare men 36 megabyte mer minne än den förra för att sedan avsluta detta med att fotografera familjen med kameran jag köpte förra året som redan är antik.
God Jul!
Och viktigast av allt:
Glöm inte att köpa mycket grejor!!
Erik said...
"Är det inte konstigt att citera marx på sådant som som han hade uppenbart fel om? "
Eee...På vilket sätt har Marx fel i det påståendet? Och på vilket sätt skulle det vara motbevisat?
"Den där produkten skulle inte sälja på en fri marknad."
Jag har egentligen slutat att blanda mig i diskussionen här eftersom jag inte vill smutsa ner skorna men, Ali om du läser detta, lova att du sparar ovanstående kommentar tillsammans med bilden från Dilbert. Den är alltför enastående för att bara försvinna in i glömskans mörker.
Erik, det enda du visar är att du inte har någon koll på Marx över huvud taget. Hans ideer om produktivkrafternas utveckling och förlegade produktionsförhållanden kan lika gärna tillämpas på övergången från feodalsamhälle till kapitalism. Den ryska revolutionen var totalt omarxistisk som du skulle ha vetat om du brytt dig om att sätta dig in i de "mysticistiska" teorier du kritiserar.
"Jag menar att eftersom skämtet inte har någon som helst verklighetsförankring så är det patetiskt att använda det för att tjäna billiga politiska poänger."
Nä just det, man kan ju absolut inte tänka sig att företag försöker sälja skit genom annonskampanjer på dansande människor...
"Vi i "högern" kanske inte har humor. Men vi har i alla fall något som kallas för förnuft. Intelligens har vi också. Visst är det trevligt när man håller debatten på en hög nivå utan personangrepp?"
Du har just bevisat att man kan vara rolig utan att ha en gnutta humor.
"Jag har egentligen slutat att blanda mig i diskussionen här eftersom jag inte vill smutsa ner skorna men,..."
..rödbruna stöveltramp?
Det märks att Ali antagligen aldrig haft ett riktigt jobb.
Bilden visar med all tydlighet hur det går till i gigantiska byråkratier: som t ex storföretag, eller myndigheter för att nämna några.
Anknytningen till kapitalismens gräsrötter, entreprenörskap och skapande är icke-existerande.
Sven, du har så rätt, precis som Sven Svensson som sliter för sitt dagliga bröd och lever i verkligheten, berövad på sitt eget arbetes mervärde.
Vänstern kör på som de brukar, ingen av dem arbetar, eller ens vill försöka. De står så långt från oss arbetare som det är möjligt. Vi behöver inga mer intellektuella snorvalpar som talar om för oss hur vårt eget arbetes möda och svett skall fördelas.
De som faller igenom tar vi solidariskt hand om, där finns ingen åsiktsskillnad. Men de som bara gnäller och inget själva gör och lever av det offentliga, dem behöver vi inte, kommunister eller inte.
"För humorbefriade borgare kan jag även rekommendera ett inlägg i Lundagård angående en pågående hetskampanj mot brats i Lund. Det var länge sedan jag skrattade så mycket."
-Ha ha. Riktig humor. Det enda jag avskyr mer an filtkladda, likbleka, tradkramandes, ohygieniska rodvins kommunister ar brats.
Verkligen patetiska. Det roligaste ar att de allra flesta bara ar medelsvenson som latsas ha mycket pengar.
Runt maj manad se dem tassa runt pa Stureplan i sina rosa piketrojor, glafsandes runt kungabarnen som en bunt franska pudlar.
Karl Marx skriver i det kommunistiska manifestet:
"Bourgeoisien har under sitt knappt hundraåriga klassvälde skapat kolossalare produktionskrafter än alla föregående generationer tillsammans. Naturkrafternas underkuvande, maskinerna, kemins tillämpade på industrin och jordbruket, ångbåtarna, järnvägarna, de elektriska telegraferna, de uppodlade av hela världsdelar, floderna som gjorts farbara, hela, ur marken framstampande befolkningar – vilket föregående århundrade anade, att sådana produktionskrafter slumrade i skötet av det samhälleliga arbetet?"
Inte ila pinkat av oss borgarbrackor.
Med tanke på att kapitalismen inte ledde till monopol och att profitkvoten inte ständigt ökade(den är idag är ungefär lik hög som för 150 år sedan) så är det väl bara inse att kapitalismen är det bästa systemet.
Inte ledde till monopol...? För egen del känns det som det är exakt vad som håller på händer...linom den multinationella företags sfären...??
Hehe Neolibbe andedräkt..
Marx menade även att kapitalismen är en nödvändighet ett steg varifrån en ny värld kommer att födas. En värld där människorna själva sätter agendan ett kommunistisk samhälle som alla lycka bär...=)
"Inte ledde till monopol...? För egen del känns det som det är exakt vad som håller på händer...linom den multinationella företags sfären...??"
* reality check *
Storbolagen dominans har minskat stadigt under lång tid till förmån för allt mera småföretagande.
Humus källa? Skulle vara intressant och få se den rapporten.
Neoliberal:
Nu var det i och för sig tänkt att profitkvoten skulle minska, inte öka, och även det såg Marx som en tendens som kunde motverkas på olika sätt.
Nu är just det här med profitkvoten en delvis tveksam teori av andra skäl, men innan vi går in på det kanske du ska börja med att förstå den överhuvudtaget.
http://esprit.campus.luth.se/~humus/temp/stats/corporationdominance.png
Humus
Otroligt att du skickar den länken som "bevis" för att storföretagens makt minskar...
Studerar man din kurva så handlar den om storföretagensförsäljning i Usa jämfört med Usa:s BNP? Så vad bevisar din statisktik ingenting för mig allafall..?
Om inte annant så gäller din kurva bara USA och för det andra är den från 2001. Gäller åren 1980-1993...bra jobbat!
varför ta fram statistik som inte gynnar mig och mina pengar?
"Jaha när kommer revolutionen då? Efter tillväxt på ytterligare några tusen procent? När antalet "arbetare" har sjunkit med ytterligare några hundra procent?"
Tja, eftersom jag inte är kommunist så hoppas jag att revolutionen, åtminstone den som du pratar om, aldrig kommer. Men däremot så pågår den dynamiska utvecklingen av produktivkrafterna hela tiden, och jag är rätt säker på att de en dag kommer att spränga de ramar som nuvarande kapitalistiska produktionsförhållanden sätter. Demokrati är en ide som vinner mark kontinuerligt och det är bara en tidsfråga tills demokratiska principer även gör inträde i den ekonomiska sfären. Vi i Sverige var ju där och tassade redan på åttiotalet med förslaget om löntagarfonder. En modig ide, men kanske före sin tid. Mer sånt kommer helt säkert att föreslås och genomföras.
"De som faller igenom tar vi solidariskt hand om, där finns ingen åsiktsskillnad. Men de som bara gnäller och inget själva gör och lever av det offentliga, dem behöver vi inte, kommunister eller inte."
Låter som nån slags mysigt alternativ till raslära, de stolta starka privatanställda arbetarna mot de klena gnälliga offentliganställda. Ta och skruva ner självgodheten några varv pysen, till slut kommer du också att sitta där på åldringshemmet och inte kunna byta dina egna blöjor. Då kommer du nog att vara rätt glad över de där offentliganställda vårdbiträdena som torkar din skit åt dig utan att gnälla.
Oldtimern, du får gärna leta upp bättre statistik själv. Har letat men inte funnit. Jag skulle också vilja ha nyare data, men trenden är annars ganska tydlig. Det är möjligt att den avtagit eller stannat det senaste decenniet, men det vet jag inget om. Däremot är det liten risk att det skulle ha vänt uppåt igen.
"Med tanke på att kapitalismen inte ledde till monopol och att profitkvoten inte ständigt ökade(den är idag är ungefär lik hög som för 150 år sedan) så är det väl bara inse att kapitalismen är det bästa systemet."
1. Kapitalismen leder väl ständigt till monopolbildningar? Svenska staten och EU har väl särskilda myndigheter som måste syssla med att försöka förhindra sånt? Ytterligare ett exempel på hur kapitalismen inte klarar sig på egen hand.
2. Kapitalisternas krav på ständigt ökande vinster har knappast försvunnit. Därav sånt som utflyttning av redan lönsamma verksamheter till lågländer som Kina och Indien, ständiga nedskärningar och omstruktureringar i företag för att få upp aktievärdet. M.m.
Marknadskrafterna verkar mot och inte för monopol. Om ett företag når en ställning nära monopol av en eller annan anledning, då lär de enligt gängse logik höja priserna då de inte har någon konkurrens. De har hela marknaden plus ett högt pris, vilket gör att det blir väldigt lönsamt. Men den lönsamheten, plus det faktum att marknaden i fråga bara har en aktör, gör det väldigt attraktivt för en uppstickare att försöka ta sig in på samma marknad. Vinstmöjligheterna på den marknaden är nämligen mycket större än inom brancher med många etablerade aktörer. På det sättet brukar de flesta hel- och halvmonopol försvinna av sig själv. Därmed inte sagt att det alltid händer (typ Microsoft, men det beror mer på tekniska skäl, ingen vill ha en annan plattform än vad alla andra har, och inte på marknadskrafterna) och i sådana fall kan det finnas skäl för myndigheterna att gripa in.
Kapitalismens krav på ständigt högre vinster är något väldigt positivt. Det är det som drivit på den tekniska utvecklingen och produktiviteten mer än något annat genom världshistorien och gjort att vi fått allt bättre levnadsförhållanden. Sen att företag (och arbetare!) flyttar dit det är mest lönsamt är ju inget nytt fenomen. Det är samma som man gjorde långt innan globaliseringens tidsålder, om än man då mest flyttade mellan grannstäder och så.
Staffan W,
1. Ja, det finns sjuka konkurrensregleringar, som tex. att Microsoft får betala 5 miljarder i skadestånd för det skickade med sin mediaspelare gratis till konsumenterna, men det är fullt möjligt att växa organiskt till 100%. USA har styckat en del företag men det hör till ovanligheterna. Den övergripande trenden är inte att att allt samlas i ett företag.
2. Självklart vill företagen ha maximal profit, liksom löntagarna vill ha maximal lön och konsumenterna vill ha minimala priser. Poängen är att kapitalisternas del inte har ökat.
visst har de största bolagens makt ökat under 1900-talet. Det är den stora förändringen som de allra flesta förståsigpåare talar om, att bolagen blivit mäktigare än stater, att en del bolag har större omsättning än många fattiga länders BNP. att de sedan har tex färre anställda beror på att de agerar genom dotterbolag, mellanhänder osv. bolagen är också fortfarande beroende av sin hemmamarknad och dess nationella regler. av de 200 största bolagen har de allra flesta sin bas i antingen nordamerika, västeuropa eller japan (vilket brukar kallas för triaden). genom dessa stater liksom mellanstatliga och överstatliga samarbeten bedrivs en omfattande lobby.
vad gäller småföretagande så har tex Italien många fler småföretag per invånare än Sverige. Ändå har de lägre BNP och sämre välfärd. småföretagande kan också vara ineffektivt då större bolag kan göra samordningsvinster, ha högre kompetens, bättre klara upp- och nedgångar i konjunkturen mm.
visst betalar vi mycket i skatt i Sverige, men det är knappast så att pengarna försvinner i ett svart hål, de används till välfärden, den mycket intressantare frågan är vad vi får för pengarna. tänk om vi skulle behöva betala vad det verkligen kostar för att gå i skolan eller ligga på sjukhus. då skulle vi få ännu mycket större klassklyftor. skatterna handlar alltså om att ta från rika och friska till fattiga och sjuka. alternativet till höga skatter är att sparka på de som redan ligger ned.
"Marknadskrafterna verkar mot och inte för monopol."
Marknadskrafterna ja, men de stora monopolföretagen gör sitt bästa för att sätta marknadsmekanismer ur spel med alla medel som står till buds. Det ligger knappast i deras intresse att bli utkonkurrerade och de har makt att se till att så inte sker. Just därför behövs det som sagt statlig konkurrensreglering. Och dte var just min poäng, att kapitalimen inte heller här klarar sig utan staten. Nyliberalismen ned i avloppet.
"Kapitalismens krav på ständigt högre vinster är något väldigt positivt."
Njae du. Det enda skälet till att vi upplever det som positivt är att vi skyddas av rätt många regleringar när det gäller lönedumpning m.m. En oreglerad kapitalism skulle försöka höja vinsterna utan någon somhelst hänsyn till vare sig människor, samhällen eller miljö. Vi har lyckades tämja den besten på nationalstatsnivå. Nu återstår att göra det globalt. Men om neoliberal agenda skulle få som han vill så skulle nog rätt få människor få upleva fördelar med kapitalismen.
Skicka en kommentar