Krisen var så att säga av naturliga skäl oväntad. Beredskapen för det oväntade tycks ha brustit på viktiga sätt, till exempel på regeringsnivå. Många människor hade förväntat sig en annan nivå på statens ingripande för att snabbt få hem de överlevande, och det hade möjligen också kunnat ske, om informationen på regeringskansliet hade absorberats och förts vidare på ett annat sätt än vad som skedde.
Detta hör till det som kartläggs i katastrofkommissionens rapport. Hård kritik riktas mot regeringens rutiner och agerande. Må så vara. Av detta kan förhoppningsvis rimliga slutsatser dras, så att katastrofberedskapen och krisrutinerna kan bli bättre. Ett välorganiserat samhälle som det svenska har varit och kan fortsätta att vara lärande. Kanske bör också enskilda personer entledigas från sina nuvarande arbetsuppgifter. Detta måste regeringen och berörda myndigheter fundera över.
Det talas på sina håll om ”historiskt hård kritik” mot regeringen i rapporten, och det är klart att en sådan kan motivera ett historiskt hårt ansättande av statsministern. Först om rätt länge, när tonläget är ett annat, kan vi utvärdera huruvida rapportens skärpa i stor eller liten utsträckning är ett resultat av klimatet i den allmänna debatten. Nu har kommissionen lagt sin rapport, den är gedigen, och den kan bidra till operativt förbättringsarbete.
Tills vidare kan vi dock konstatera att de borgerliga politikerna spelar i en egen liga och lämnar varje tillstymmelse till anständighet i sina angrepp.
Borgerligheten kan inte vinna valet 2006 genom sin politik. Det är uppenbart för de smartaste borgerliga politikerna. Fredrik Reinfeldt är exceptionellt skicklig på att istället helt rikta in sig på bilden av regeringen – eller snarare Göran Persson.
Reinfeldt är till och med inne på att hela regeringen borde avgå. ”Han klarar inte jobbet”, ”hans tid är förbi”, säger Reinfeldt om Göran Persson. Reinfeldt och hans borgerliga politikerkollegor utnyttjar därigenom inte bara människors lidande för att angripa den sittande regeringen i taburettjakten. Viktigare är att de därmed driver den allmänna debatten och villkoren för den politiska demokratin mot sammanbrott.
Det som ingen tycks reflektera över idag är hur detta politiskt bemäktigar den icke-valda byråkratin och samtidigt avpolitiserar synen på regeringsmakten. Om landets regering skulle avgå, inte för att dess politik förlorar stöd i riksdagen, utan för att kritik riktas mot dess organisation, då hamnar vi i ett konstitutionellt moras. Då har man devalverat vikten av politiska skillnader som drivkraft i den politiska debatten och samtidigt byggt in politiska hinder för statsförvaltningens organisatoriska utveckling.
Det leder inte till något gott för landets krisberedskap. Det leder inte till något gott för möjligheterna att skapa ett lärande klimat i statsförvaltningen. Det leder inte till något gott för den allmänna debatten i framtiden.
Kritik mot regeringen i all ära. Men jag rodnar när jag hör Fredrik Reinfeldt ta ordet ”ansvar” i sin mun. TT rapporterar:
- Detta är en sorts slutpunkt i synen på Göran Persson. Väljarnas dom kommer säkert att bli hård, sade Reinfeldt.Det får vi verkligen hoppas. Den nuvarande närmast socialpsykotiska trenden att göra Göran Perssons person till huvudfråga i varje problem i landet måste upphöra om vi ska kunna få en vettig politisk debatt. Och väljarnas dom över politiker som Fredrik Reinfeldt borde bli hård. För detta är, som bloggen Rättvis och balanserad påpekade någon dag innan rapporten presenterades, ”cyniskt, hänsynslöst och visar tydligare än något annat varför borgerligheten måste hållas utanför Rosenbad i september nästa år.”
(Läs också detta inlägg på ovan nämnda blogg)
49 kommentarer:
Om situationen hade varit den omvända, om det var borgare som hade suttit i regeringen. Hade du då avstått från att kritisera dem? Det låter inte troligt Ali.
Välskrivet och väl balanserat inlägg - med swing och udd. Inget att tillägga.
Det är klart att borgarna utnyttjar läget då regeringen har misslyckats. Men det är inte så att man har råkat göra en enstaka miss i ett stressat läge, utan man har helt enkelt misslyckats med att bygga en fungerande katastroforganisation. Det är en långsiktigt ledningsfel, inte ett tillfälligt misstag. Det förjänar faktiskt ordentlig kritik.
Göran Persson samlat mycket stor makt hos sig själv, och uppenbarligen så har detta lett till att underhuggare inte kan/vågar ta egna initiativ. Bygger man en sådan maktstruktur så blir det naturligt att kritisera Göran Persson personligen när regeringen misslyckas. Ansvaret ligger hos den som har makten, och man kan inte ha ansvar utan att ha makt.
Jag vill också tillägga att jag håller med Peter Björkman om att inlägget är balanserat och icke-dogmatiskt. Mer sådana inlägg Ali. Det främjer en vettig diskussion.
Ja som många andra här ar antytt så har ju Göran Persson handlat helt fel…
Personligen tror jag att han hoppade magplask när han och Anitra va på semester med sin lyx båt strax utanför Thailands kust och ja där av Tsunamin…
Fredrik Reinfeldt hade aldrig kunnat orsaka detta ty han är smalare.. Men nu gäller det att handla och inte titta tillbaka, detta är mitt recept:
Sverige borde omedelbart deklarera krig mot terrorismen och där med Norge
Vi kan peka ut en ondskefull man vid namn Klase som gömmer sig någonstans i dom norska fjordarna han är ledare för terror organisationen ”Al kämpe torsk”, och har i hemlighet köpt kärnvapen från Iran, prov sprängningen av dessa kärnvapen skedde underhavsytan starks utanför Thailands kust där av Tsunamin..
Statsministern borde gå ut i media och förklara att vi kommer hitta dom ansvariga och ”Ryka ut dom ur deras fjordar.. bring it on och att dom som inte är med Sverige är mot oss”
Tusen tals svenska flaggor bör tryckas och national sången framförd av ingen mindre än Darin bör spelas om och om på alla Radio stationer..
Men man bör se det hela som en längre strategi.. efter besegrandet av Norge skulle ockupationen följa under en längre tid… typ: Vi aldrig får ge vika då vinner terroristerna stuket.
Det hela skulle få effekten av nationell samling och lands fader Göran skulle åter igen framstå som en stark ledare… vapen industrin kommer att blomstra ja då blir vi av med arbetslösheten, vi kan tillskansa oss norsk olja och sist men inte minst,
SÄNKER VI SKATTEN!!!
För som alla vet, bara vi:
..privatiserar hela ekonomin och avskaffar arbetsrätten, skickar hem alla invandrare som inte är som Mauricio Rojas, tar hit polacker som jobbar helst för 5 kr /timme, river upp varenda jävla kollektivavtal, och ger polisen vattenkanoner och får käringarna att stanna hemma, så kommer inte Tunamin att hända igen Sverige kommer vara bered på alla såna katastrofer, framöver, juste jag glömde vi måste sänka skatten också AMEN!!!!
(jag skojar inte jag tror inte att Folkpartiet skulle banga på hela den här iden)
;)
Fniss fniss. Folkpartiet bangar inte för nåt. Men invandrarna är lättare mål än norrmännen.
Bra att regeringen får kritik för katastrofhanterandet, men är det här inte typ den femtielfte rapporten som körs ut i massmedia med samma budskap?
För min del så skulle gärna Göran Persson kunna tacka för sig och gå, maken till maktsosse har man väl sällan skådat. Det finns många andra sossar som skulle kunna göra bättre ifrån sig, och spela ett sjysstare spel än han. Men den här tsunami-historien känns ändå lite uppblåst. Det blir som att allt är sossarnas fel, frågan är om inte GP låg bakom Tsunamin också?
Hela problematiken ligger ju i att sossarna alltid beskrivit sig själva som så mycket regeringsdugligare än de borgerliga samt Göran Perssons exceptionellt stora makt över hela statsapparaten.
Det är ju självklart naturligt att utnyttja möjligheten att kritisera regeringen för bristande duglighet när herr Persson själv, på ytterst tveksamma grunder, använt samma vapen mot de borgerliga.
Under krisåren lade den socialdemokratiska skuggregeringen fram förslag som innebar MINDRE åtstramningar än vad den borgerliga regeringen gjorde, detta i en tid när ekonomin stod inför total kollaps.
En kollaps som det idag råder stor enighet om bland ledande ekonomer att den inte orsakades utav de borgerligas politik utan av socialdemokraternas totalt ansvarslösa politik under 80-talet. Fråga Kjell-Olof Feldt; något så ovanligt som en sosse med civilkurage!
Göran Persson har under många års tid kritiserats för sin ledarstil. Här är resultatet av den, när något går snett.
Men kom inte och påstå att vänstern inte skulle utnyttja en liknande situation om vi hade haft en borgerlig regering. Det är rent jävla hycklerli, som iofs är just vänsterns paradnummer...
Farbror Esbati!!
Har du någonsin kikat på betydelsen av ordet misstroendevotum?
Det torde isåfall framgå att man kan begära någons avgång pga inkompetens inte bara på ideologiska grunder.
Vad som skulle vara "moras" i det har jag faktiskt svårt att förstå.
Skulle en borgerlig regering betett sig lika urbota klantigt skulle vi höra om det i ett par decennier.
Esbati och andra vänsterbloggare hade skrivit precis tvärtom om det varit en borgerlig regering som styrt landet när katastrofen inträffade. Det tror jag är uppenbart för de flesta. Men eftersom regeringspartiet är lite diffust "vänster" så är det okej att de var nästan sist i Europa med att hjälpa nödställda medborgare efter tsunamin. Det finns en cynism i detta som jag tycker är lite obehaglig.
Svinhugg går igen
Jag menar bara att debatten riskerar att bli enkeriktad om man glömmer att semesterresande har att bekosta och försäkra sig själva mot den typ av händelse.
Att inte ha råd med försäkring
Sedan att vissa privatpersoner inte hade försäkring är precis det som man befarar skall hända om man för över alla socialförsäkringar till den privata marknaden.
försäkringsbolag
Min enkla fråga är helt enkelt varför man inte utkräver ansvar av försäkringsbolag och återförsäkringsbolag. Men det kanske är så att dom bara skall tekna försäkringar som aldrig faller ut och gäller vid katasrof för försäkrad?
Ologiska gamar
Nu sticker KAS ut hakan
Nu skriker de ologiska gamarna i kör.
Nu får faktiskt moderatkartellens ledare bestämma sig ska det vara staten eller privata bolag som skall stå för skyddet vid olyckor och sjukdom?
Skamligt
Nej till privata socialförsäkringar
Nästan alltid får man höra att socialförsäkringarna skall göras privata.
Det finns nu ett bra exempel på hur privata försäkringar fungerar i verkligheten. Det är skamligt att nu höra förespråkarna för det privata kräva Göran Persons avgång. Göran Persson har inte sålt en enda privat försäkring till någon av dessa som råkade illa ut i tsunamin. Det är dags att utkräva ansvar av försäkringsbolagen.
Slutsats
Den enda säkra slutsats man kan dra av detta är att privata försäkringar är båg och att alla tydligen vill ha en stat som fixar detta ;).
Centern var tydligen tillsammans med s+v+mp och röstade ner ett förslag på krisorganisation 2003.
Det säger dom inget om nu.
Envåldshärskaren och fläskberget Persson har själv bäddat för att kritiken, efter att ha bollats runt i papegojmedia tv-soffor och hans lydministrar slutligen landar hos honom själv.
Då har också udden tagigts av och vår nyliberale Blair-imitatör kan lätt skaka av sig kritiken och fortsätta gömma sig bakom måltavlorna i kansliet.
Väntat var ju att de andra liberalmupparna i borgaralliansen skulle komma med kritik men du Ali kunde med fog ta i lite hårdare, det tål Persson nästa gång är det dig han petar i magen....
Hörde igår någon nyhetsuppläsare säga att "Göran Persson bar huvudansvaret för kaoset". Jag som trodde att det var tsunamin.
Instämmer med Pelpet:
1. Även om borgarna har sin agenda så är det inte fel att kritisera den som konsentrerat makten till sig själv, alltså Person, och med makt följer ansvar.
2. Ett ovanligt nyanserat och bra inlägg av dig Ali - fortsätt så!
Det handlar väl inte om att avpolitisera synen på regeringsmakten. En händelse som tsunamin är ett självklart ansvar för en regering, oavsett politisk färg.
För 11 år sedan var det Estonia-olyckan som hanterades felaktigt i skarven mellan Bildt-regeringen och den nya sosse-regeringen. Denna skarv gjorde det svårare från endera sidan att utkräva ansvar och Estonia-utredningen var också ett skämt i jämförelse med gårdagens.
För 1 år sedan, med Göran Persson som ansvarig, var det tsunamin som krävde en samordnad insats från vårt land. Den är gången finns ingen annan statsminister att dela bördan med. Göran Persson är högste ansvarige person i vårt land, vilket han först igår tog på sig och bad om ursäkt för under galgen.
Till "KAS":
"Nästan alltid får man höra att socialförsäkringarna skall göras privata."
Hur ofta hör du politiker säga detta, och vad menar de i så fall? Kan du ge några exempel? Sanningen är att inget parti i Sveriges riksdag föreslår helt privatiserade socialförsäkringar på det sätt som du försöker ge sken av.
"Det finns nu ett bra exempel på hur privata försäkringar fungerar i verkligheten. Det är skamligt att nu höra förespråkarna för det privata kräva Göran Persons avgång. Göran Persson har inte sålt en enda privat försäkring till någon av dessa som råkade illa ut i tsunamin."
Du skämtar, eller? Göran Persson är regeringschef i landet med världens högsta skattetryck. Ingen annanstans betalar medborgarna så mycket för statliga försäkringar. Ändå visade det sig att statsmakten i Sverige fungerar sämre än i andra länder i en krissituation. Mer skattepengar till regeringen gav inte bättre försäkringsskydd.
"Den enda säkra slutsats man kan dra av detta är att privata försäkringar är båg och att alla tydligen vill ha en stat som fixar detta."
Tja, nu var det ju faktiskt så att när det verkligen gällde var det de privata aktörerna som gjorde bäst ifrån sig. Så om man ska dra några ideologiska slutsatser av denna katastrof så är det nog att den fria marknaden ännu en gång visat sig vara mer effektiv än statens byråkrater.
Skulle vår naiva lilla liberalmupp ovan kunna ge ett enda exempel på att privata aktörer som gjort något annat än snabba cyniska stålar på katastrofen?
Typiskt för de brunblåa nattväktarstats-entusiasterna är att gallskrika på statligt skydd när det passar deras egennyttiga syften...
Faktiskt det bästa inlägg jag läst på Alis blogg. Mer av den varan är du snäll!
Tove Lifvendahl skrev ett tänkvärt inlägg i ett annat sammanhang som i viss mån också är applicerbart på detta fall.
http://www.lifvendahl.com/20041017.html
Det är olyckligt när politiker av vilken färg det vara månde ägnar sig åt smaklösa hetskampanjer för att blidka den blodtörstiga pressen. Det finns helt klart en fixering vid GP:s persson som tar sig uttryck i att ifrågasätta han privata bostadsköp och det ena med det tredje. Det är lika lågt som när Lasse Ohly gör till sitt huvudargument i en partiledardebatt att Fredrik Reinfeld har en väl tilltagen lön. Att plocka billiga poäng är alltid osmakligt. I Tsunami-fallet accentuerar den tragiska bakgrundshistorien detta. Nu, om någon gång, borde oppositionen framföra saklig kritik.
Lars Ohly jämförde Fredrik Reinfeldts lön med den lön som en arbetslös skulle få efter 300 dagar med Fredrik Reinfeldts förslag. Fredrik Reinfeldt jämför Göran Persson med Brezjnev. Endast en av jämförelserna är relevant i sitt sammanhang.
Esbatis kommentar är väldigt viktig och faktiskt en rationell och balanserad ropandes röst i en öken. Ansvarsutkrävade i politiken måste naturligtvis ske i politiskt avseende, alltså i val. Enskilda statsråd granskas av KU och det är den vägen som skall beträdas här. Det är riksdagens uppgift - alltså de folkvaldas - att granska makten. Kommissioner är ett exceptionellt tilltag som är motiverat i olika sammanhang, men de ersätter inte det politiska ansvarsutkrävandet. Esbati har helt rätt - politiken har avpolitiserats. Och det är livsfarligt.
Anonym 11:05:
Tramsiga tilltal som "vår naiva lilla liberalmupp" inbjuder inte till en seriös diskussion, vilket säkert inte var din avsikt heller. Du vill bara vara tuff vänsteraktivist, eller hur?
Anonym 11:28:
Om man inte ska kritisera en regering när den gör katastrofala felbedömningar, när ska man då göra det? Att det finns en fixering vid Göran Persson beror naturligtvis på den grundlag vi har, vilken tillskriver statsministern väldigt mycket makt. Dessutom är det kommissionens rapport, inte borgerligheten, som pekar ut Persson som ansvarig.
"jag förstår inte resonemanget". nej, det är glasklart. du förstår faktiskt nästan ingenting. det är typiskt borgare. thanx for sharing it.
/j
Självklart måste man kunna tvinga bort en regering som är inkompetent - även om en majoritet av folket står bakom dess politiska inriktning.
Ali skriver att om man gör det så [... har man devalverat vikten av politiska skillnader som drivkraft i den politiska debatten och samtidigt byggt in politiska hinder för statsförvaltningens organisatoriska utveckling.]
Men man kan ersätta en inkompetent sosse med en annan sosse. Det är i själva verket det enda rimliga. Om GP:s regering hypotetiskt skulle förlora ett misstroendevotum kunde en ny regering bildas av t.ex. Östros eller Wallström. Här finns ingen devalvering av ideologiernas betydelse.
Det som däremot vore ett hinder för statsmaktens organisatoriska utveckling, det vore ju om man inte kunde utkräva ansvar för den!
Vänstra Stranden
'Rationell' är nog ett väldigt tveksamt epitet (men det beror förståss på vilken ens agenda är)
'Ansvarsutkrävande' håller jag helt med om. Dock att detta skulle inskränka sig till (eller vara tillgodosett av) val på ett parti var fjärde år tycker jag är otillräckligt.
Ansvar (personligt) inför tydliga lagar är ett minimikrav, och ffa lagar som hindrar politker att fatta beslut andra än sådana är tydligt och välavgränsat inom politikens ansvarsområden.
De allra flesta politiska skandaler vi har haft har varit av den naturen, att poliker, eller av politisker utsedda individer har vida överskridit dessa gränser!
Regeringen Borde avgå. Han klarar inte jobbet, hans tid är förbi. Ja, så sant. Det är inte bara denna gång som han har misslyckats. Det gäller sååå mycket mer än tsunamikatastrofen. Det klart svenska regeringen inte klarar av att hjälpa till i andra länder när de inte ens kan ta hand om ett eget land.
Aftonbladet har idag en artikel "Misstroendeförklaring förbereds", där en enskild centerpartist hävdar att om Persson låter alla statsråden sitta kvar så kommer en misstroendeförklaring att riktas mot regeringen. Tidsfristen blir en vecka menar denne centerpartist.
Hur är det möjligt att ett så tvärsäkert uttalande kan komma från en enskild politiker?
"Om man inte ska kritisera en regering när den gör katastrofala felbedömningar, när ska man då göra det? Att det finns en fixering vid Göran Persson beror naturligtvis på den grundlag vi har, vilken tillskriver statsministern väldigt mycket makt."
Att skarp kritik riktas mot Göran Persson och andra ansvariga statsråd har jag ingenting emot. När borgerligheten faller in i något slags allmän jargong om vilken misslyckad pellejöns Göran Persson är så tycker jag att det är tråkigt.
Det här är en fråga av sådan dignitet att tjuvnyp och bitska kommentarer, som man i ett annat sammanhang accepterar som en del av "spelet", är oppasande.
Jag tror att huvuddelen av problemet finns i organisationen UD, inte hos Persson själv.
Det var på UD som man inte fick ringa cheferna, det var på UD som man bestämde sig för att detta var en biståndsinsats (till Sri Lanka) och det var på UD som kabinettsekreteraren inte visste om att det var han som var chef.
Nu är iofs Persson chef över hela regeringskansliet, men anorna inom UD rår nog ingen chef i världen på. UD är nog den myndighet i Sverige som har absolut starkast organisationskultur, för UD är det närmast betydelselöst vilken regering vi har för tillfället - de står över sådant. UD lever helt och hållet sitt eget liv. Och där följer man de oskrivna reglerna, där har man en dold hierarki som delvis skiljer sig från den som är beslutad i arbetsordningen och där ringer man inte chefen på annandag jul med mindre än att det är krig.
Men UD har samtidigt extremt kompetenta medarbetare - de är inte problemet - problemet är själva organisationskulturen. Den sitter i väggarna.
Hur är det möjligt att ett så tvärsäkert uttalande kan komma från en enskild politiker?
Därför att deras marketing byrå har gjort en utvärdering av situatiuonen som ger vid lag att dom skulle få lite mer "chock rubriker" i Expressen och Aftonbladet om dom begärde misstroende votum.
Dock har dom fel.Varjer gång dom sätter sig ner och pekar på som dom själva inte har gjort nånting för att förändra med stora fjantiga teatraliska gester så tappar dom röster.
Vilket är alldeles utmärkt.
Jag hoppas dom begär misstroende votum.
Behemot... Du har nog rätt i det att det blir lite av en björntjänst när högern gasar på med anklagelserna. Blir för mycket helt enkelt. Jag försvarar inte regeringens agerande vid tsunamikatastrofen, men tycker att de vetskaper och lärdomar som nu tillkommit vad gäller bristerna i agerandet borde användas konstruktivt. Trots allt finns många värdefulla kunskaper just i ett misslyckande.
Men nog är artikeln i AB rätt märklig, som om en enskild centerpartist bestämmer själv angående eventuell misstroendeförklaring.
jag håller med ali på flera punkter. Särskilt borgarnas gamliknande försök att få ett skamgrepp på HELA regeringen.
men man kan kanske nyansera den politiska organisationens roll jämte den politiska ledningens roll lite mer.
kabinettsekreteraren är väl ganska politisk av sig. hans dahlgren är ju där i egenskap av god vän med regeringsmakten, så hans roll inom UD kanske är lite mer politisk än den gängse tjänstemannen.
Avpolitisering av politiken är ju borgarnas klassiska käpphäst, men i händelser av katastrof eller krig eller andra skandalliknandegrejer är det väl en demokratisk princip att ställa regeringen och politikerna till svars, först och främst?
De är ju trots allt högst ansvariga för förvaltningen? Hade regeringsmedlemmar anat oråd tidigare hade möjligheterna för snabbare handlingar varit mer?
Nejdå, att tilltala fascister som "liberalmuppar" är helt avsiktligt en reaktion på de tramattacker ett fåtal
fascistyngel på högerkanslierna utsätter alternativa röster i media och i bloggosfären för.
För tydligen räcker inte marknadsdiktaturens totala dominans (Ali nämner 90%) i papegojmedia utan här tillämpas STRIKT INTOLLERANS mot oliktänkande i alla sammanhang.
Inte för inte har kapitalets mörkermän arbetat i decennier för en återgång till 1800-talets och feodaltidens ideer, dessa måste ju nu också så att säga cementeras och tillintetgöras.
Den brunblåa flitens lampa flimmrar frenetiskt på vissa håll.....
Asså, det är ju självklart borgarnas jobb att kritisera regeringen, och de gör de också, i allt. Men frågan är ju vad de själva har gjort i de här frågorna. Hur har man motionerat för att stärka katastrofberedskapen innan Tsunamin var ett faktum? Det är ju alltid lätt att vara efterklok, och efterklokhet har vi väl aldrig sett så mycket av som efter Tsunamin.
Sen undrar jag med vilken logik som borgarna nu skjuter skarpt mot just GP? Är det inte Laila Freiwalds som i egenskap av utrikesminister borde få klä skott? Det faktum att man istället kör den här hatkampanjen mot statsministern visar ju hur totalt opportunistiska och o-statsmannamässiga borgarna är. Vet inte om det är för att man fått vittring på makt, eller för att de börjar ana att valet -06 kan glida dem ur händerna. Men de skyr verkligen inga ord eller medel.
Vems är ansvaret att plocka hem turister? De som tjänar pengar på deras resor (resebolagen) eller alla vi andra (inklusiva oss som inte har råd att åka dit)?
Tycker valet är enkelt. Vill man ha det säkert- stanna hemma i svedala, det gynnar dessutom vår ekonomi.
"Vill man ha det säkert- stanna hemma i svedala, det gynnar dessutom vår ekonomi"
Bullshit. Det gynnar oss inte alls, lika lite som att köpa svenska varor skulle gynna svensk ekonomi. Det är myt som skulle kunna sägas vara "frivillig protektionism" eller nåt. Historiskt sett har kulturutbyten varit en av utvecklingens starkaste motorer. Isolationistiska regioner har alltid hamnat efter.
Vems är ansvaret att plocka hem turister? De som tjänar pengar på deras resor (resebolagen) eller alla vi andra (inklusiva oss som inte har råd att åka dit)?
Jo fast när de privata reseföretagen havererar på ,åste det ju vara svenska staten som har ansvar för att få hem sina medborgare hela och rena.
Läste lite av katastrofrapporten i tidningen idag. Den håller det för osannolikt att fler svenskar miste livet pga UDs klantiga agerande.
Men det är en knepig fråga det här. Vill inte tro att jag ser mellan fingrarna med saker bara för att det är en sosseregering som klantat sig. För mig får gärna huvuden rulla på regeringskansliet. Men det känns inte som att Tsunami-katastrofen är en sån stor skandal som medierna och borgarna vill göra det. Det rörde sig ju trots allt om en naturkatastrof, omöjlig att förutse, som dessutom hade den dåliga smaken att inträffa precis på vår mest fridade helg, då i princip ingen finns på jobbet.
Staffan W said:
"Jo fast när de privata reseföretagen havererar på ,åste det ju vara svenska staten som har ansvar för att få hem sina medborgare hela och rena."
Just däri ligger problemet. Eftersom Staten/Partiet/Rörelsen tar större delen av folks inkomster (med hot om fängelse), och i gengäld lovar att ta hand om varje medborgare från vaggan till graven så är det inte så konstigt att folk och tidningarna gnäller.
Det är inte så svårt att inse att när det väl gäller så lyser den självgoda staten med sin frånvaro. Så kommer det alltid att vara, oavsett vilken skattesats som används eller vilka färger som bildar regering.
Jag bodde för övrig i din Umeå kommun Walle, men jag och mitt företag är emigrerade sen ngt år tillbaka så mina skattepengar får du inte längre. Stolt men inte nöjd?
D
Trevligt att se att bloggen har återuppstått Ali. Har inte hängt med på ett tag, men det är tur att det fortfarande finns människor som tänker lite själva och inte bara bestämmer åsikten utifrån rubriken i kvällspressen.
Någon tog upp frågan om vem som bär ansvaret för dessa omtalade Svenskar. Håller med om att det först och främst inte är nationalstaten utan resebolagen i den mån dessa människor rest på ett organiserat vis. Någon tyckte att privata aktörer agerat fenomenalt bra, men det är också deras ansvar. Om det nu är någons ansvar alls mer än individen. Precis som nationalstatens åtaganden slutar vid gränsen så har väl människor eget ansvar för det de gör? Eller har ni på högerkanten ändrat er?
Detta kan jämföras med den kanske inte helt relevanta debatten om vaktbolagen och ökade rån. Staten har inget ansvar att skydda privata företag på samma sätt som medborgare, bara för att dessa företag tagit på sig en uppgift som de inte klarar av (med vinst ska man väl säga). Vad jag vill säga är väl att det finns många missuppfattningar om vad statens ansvar är och var det slutar. Intressant nog då från libertarianer och andra ideologier där man egentligen arbetar mot en mindre statsapparat. Detta kombinerat då med grov rasism när det gällde att beskriva hur Thailand skötte sina åtaganden. Högern förnekar sig aldrig.
Svenska staten har gjort fullt tillräckligt i frågan om Svenskarna när det begav sig. Tänker exempelvis på det besynnerliga avskaffandet av arvsskatten som retroaktivt flyttades tillbaka.
Nu verkar det som om folk och fä ska ha betalt från staten för förlorade tillhörigheter också. Skamlöst.
Björn Hallberg,
Ett företag som betalar skatt och dess anställda som också betalar skatt förtjänar alltså inte statens beskydd, bara för att det finns ett motiv att tjäna pengar inblandat?
"Vems är ansvaret att plocka hem turister? De som tjänar pengar på deras resor (resebolagen) eller alla vi andra (inklusiva oss som inte har råd att åka dit)?
Tycker valet är enkelt. Vill man ha det säkert- stanna hemma i svedala, det gynnar dessutom vår ekonomi."
Det här är ett ganska obehagligt resonemang. Jag tycker att Sverige ska ta ett ansvar för sina medborgare var i världen de än befinner sig, är man utomlands så ska man kunna lita på att man får den hjälp man behöver av sitt hemland om det skulle hända något. Att säga att man borde stanna hemma i Sverige om man vill känna sig trygg blir lite att säga att offren får skylla sig själva eftersom de var dumma nog att åka på semester. Knappast rätt förhållningssätt.
Sen tycker jag också att både resebolagen och försäkringsbolagen har ett stort ansvar, men det fråntar inte staten dess ansvar. Ett ansvar som uppenbarligen kunde tagits bättre på många sätt, det är nog alla överens om. Men det är både symptomatiskt och riktigt äckligt att de cyniska borgarna är mer intresserade av att plocka politiska poänger på människors lidande än av en fungerande krisorganisation som garanterar människors trygghet.
Orkade bara snabbskumma texten på några sekunder.
Jag uppfattar det som att Reinfeldt är skyldig till tsunamin.
Vem som är skyldig till att kommissionen skåpar ut regeringen i allmänhet och GP i synnerhet förefaller höljt i dunkel.
För övrigt säger Reinfeldt att han inte vill skälla på Persson eller ens ha en misstroendeförklaring mot honom, men även om Reinfeldt hetat och varit Moder Theresa så skulle Esbati säkert lyckas vända all världens ondska på -- vid sidan av alla som har företag och förfogar över egna privata ekonomiska medel -- just Reinfeldt såsom ledare för ett parti som inte vill att samhället ska skötas kolllektivt av ledare som är kommunister. (Göran Persson, av precis samma skrot och korn som Esbati, skulle hävda exakt detsamma med skillnaden att han attackerar fria människor aningen mildare och mer iskallt distingerat samt motiverar skoporna mot partiföreträdare i partier som försvarar ett samhälle med fria människor _med socialism_ istället för med kommunism.)
--
Magnus
Tänk om Göran P förra sommaren hade bestämt sig för en omfattande och kostsam omorganisation och upprustning av krisberedskapen. Och som svar på all upprörd kritik från borgarna om slöseri, tecknat ett scenario som liknar det som hände på annandagen! Undrar om inte kraven på avgång hade varit lika kraftfulla som nu.
(Göran Persson, av precis samma skrot och korn som Esbati, skulle hävda exakt detsamma med skillnaden att han attackerar fria människor aningen mildare och mer iskallt distingerat samt motiverar skoporna mot partiföreträdare i partier som försvarar ett samhälle med fria människor _med socialism_ istället för med kommunism.)
--
Magnus
--------------------------------------
När pratade Person om socialism sist?
Jag tror att du har drömt det där faktiskt.
Fria människor?
Det roliga är att ni tror att ni har patent på begreppet frihet.
Frihet för er är en fråga om att köpa och att låta sig säljas.INget annat.Genom ovanstående vinns all frihet.
Det är ju faktiskt så att det finns andra tolkningar.
Till och med Jesus har en annan uppfattning än er om saken.
HAX skriver:
Hade en borgerlig regering hanterat tsunami-katastrofen bättre?
...
Statsminister Bildt var omedelbart i kontakt med TT och polisens sambandscentral för att få de första knapphändiga uppgifterna bekräftade. Han kontaktade även sjöräddningsledaren på Stockholm radio för att få mer information om läget och vädersituationen.
Klockan två på natten samlade statsministern delar av statsrådsberedningen. Man insåg att assisterande fartyg skulle få svårt att nå fram i rimlig tid. Den svenska helikopterräddningen var dock larmad och helikopterassistans begärdes från Ålborg i Danmark.
Statsministern informerade peronligen ambassadören i Helsingfors, som höll kontakt med den finska regeringen. Under natten tog Bildt även kontakt med UD.
...
"När pratade Person om socialism sist?"
I dag kanske? Han kallar det block hans parti dominerar det socialistiska blocket och han anför inte sällan explicit just socialismens i sin argumentation. (Att du har synpunkter på hur långt han går i socialism är inte intressant för korrektheten i mitt påstående.)
"Jag tror att du har drömt det där faktiskt."
Demokratisk socialism är en vanlig beteckning, även från Göran, och varför skulle kommunisten Ali Esbati här stödja Göran Persson om de inte hade några gemensamma ideologiska rötter, nämligen i socialismen?
Även Ohly beskriver att Göran Persson talar om demokratisk socialism.
"Fria människor?
Det roliga är att ni tror att ni har patent på begreppet frihet.
Frihet för er är en fråga om att köpa och att låta sig säljas.INget annat.Genom ovanstående vinns all frihet.
Det är ju faktiskt så att det finns andra tolkningar.
Till och med Jesus har en annan uppfattning än er om saken."
Det du skriver är inte min tolkning av frihet, och ditt påstående "Inget annat." är bara fånigt. Det du målar upp är på sin höjd en snäv syn på frihet, och jag vill nog påstå att kollektivisternas frihetssyn är just så snäv som du utifrån ditt missförstånd här beskrev en ickesocialistisk frihetssyn.
Jag anser att frihet bygger på värderingar och moral samt att varje människas värde är centralt i detta frihetsbegrepp.
Ni kommunister har jag förstått som kollektiviste är fokuserade på systemet, det ekonomiska. Marx var ju, eller ville vara, materialist i alla avseenden, vilket för honom innebar att all förändring för människorna drevs av de materiella förhållandena. Det är klart, att med det sättet att se på saken så kan man ju begripa att ni missförstår det ickesocialistiska frihetsbegreppet. Ett begrepp som inte, som du tror, fokuserar på det materiella; ekonomin.
Att respekten för individen framför kollektivet dock leder till en individualiserad ekonomi är lika självklart som att alla kollektivistiska ideologier leder till en kollektiv ekonomi.
Om Jesus. I socialistiska länder har religionen oftast kommit i kläm eftersom dessa främjat individens ansvar och en moral. Tar vi kristendomen så såg vi förföljelse i öststaterna och Sovjetunionen. Redan i romarriket så bröts en hård politisk kollektivism genom kristendomens inflytande. Religionen har f ö om den varit trängd visat respekt mot makten, kanske genom en kombination av dess vilja jordnära förståelse av sakernas tillstånd och dess metafysik, bestående i sådant som förlåtelse? Ge kejsaren vad kejsaren tillhör. Man har anklagats för medlöperi, men i exempelvis Romarriket så skedde ju en förändring genom kristendomens inverkan utan revolution. Likaledes ansågs ju kyrkan ha varit avgörande krafter i öststaterna, Sydafrika mm.
Moraliskt finns det väl annars naturliga paralleller mellan Platons stat, nazism och socialism/kommunism. Marx var ju en beundrare av Platons idealstat. "Ickesocialismens" filosofer (det är ju tyvärr så, att man måste behöva beteckna sig som "icke" i förhållande till er gamla unkna kollektivistiska ideologi) är snarare upplysningsfilosofer, Kant med flera.
Sammangfattningsvis, så önskar Esbati, C-H Hermansson och de andra kommunisterna som skrev V:s ekonomiska program att som kommunistiska ledare i Sverige kollektivt handha medborgarnas resurser. Det kan vi väl varea ense om? Socialdemokraterna söker med mindre radikala reformer att förändra Sverige till efter en materialistisk och kollektiv mall, t ex i det att man bland mycket mycket annat vill minska familjensmakt eller minska "privata", enskilda, humanitära initiativ.
Att staten inte är bäst på humanitära initiativ skrev en hel del om det efter tsunamin, bland annat här och här.
Genom att man är socialist anser man sig antagligen utvald. Då blir man kanske inte bättre på att ordna saker, men som socialistisk politiker vill man ju tyvärr ordna nästan allt. (Och HAX visade ju att Bildt skötte sig exemplariskt och 4 av 5 (140 av 174) räddade på Estonia räddades av visst helikoptrar som bl a Bildt personligen tidigt beordrade från olika håll.) Socialistiska länder har alltid setts som korrupta av i dina ögon "småborgare". Göran Persson försvarar t ex sin utnämningsmakt (SVT) och jag tolkar ditt felaktiga utfall mot ickesocialister som att friihet bara är att köpa och sälja som att du --- likt socialismen/kommunismen -- vill ta ifrån människan rätten att bestämma hur denne med de resurser den skapat eller fått ska förverkliga sig som människa och forma sitt liv. Ja, det är detta som tas ifrån människan med rätten att fritt agera i vårt samhälle; ett samhälle som är och historiskt ofta varit någon form av "marknadsekonomi" med fri förfoganderätt över personliga resurser.
Men friheten är alltså inte alls "marknaden", utan det är värderingar som byggts upp genom historien och där människan -- inte socialismens "systemet"/den materiella basen -- står i centrum och individen därför blir en naturligt fixpunkt. Socialismen ställer anspråk på att vara en vetenskap. Det gör även andra kollektivistiska ideologier. Dessa anspråk gör ideologin till religion, bland annat genom att man med sitt dogmatiska anspråk omöjliggör ett öppet förhållningssätt till verkligheten/vetenskapen/aktuell forskning ...eller till värderingar och moral som centrerar på en utifrån en öppen intellektuell bedömning av verkligeten istället för de gamla dogmatiska ideal av religiös karaktär som faktiskt socialism och kommunism utgör.
Det var för övrigt röda flaggor på sossarnas kongress och Esbati försvarar som sagt Persson mot Reinfeldts passiva konstateranden om kommissionens slutsatser i påståenden att Reinfeldt söker ta politiska poänger (genom att han inte tar avstånd från kommissionen?). Det är klart att det inte blir nåt socialistiskt paradis om inte Esbati får tillgång till makten med hjälp av den röde/socialistiske (men kanske inte tillräckligt socialistisk för att vara socialist i dina ögon) men depraverade ej renläriga Göran Persson, och att det är så denna bloggpost måste tolkas. När Esbati har makten så är det ordning och reda på den! Som i alla riktiga socialistiska länder, d v s diktaturer med riktiga socialistiska kollektivistiska system.
Bohemot:
Det längre svaret ovan till dig!
Det är ju faktiskt så att vi lever i en kapitalistiskt styrd ekonomi..inget annat.
Vi har i sverige dessutom valt att ha beskattning för att finansiera en offentlig sektor.
Det är inte samma sak som socialism.
Det blir bara fånigt när ni försöker få det att se ut som om Sverige är Vitryssland.
Person och Socialism...Jag är rätt nöjd med det han representerar (blandningen mellan marknad och gemensam offentlig sektor) och har inget krav att han ska vara "mer socialistisk".Det finns inget underlag för det.
Det betyder sannolikt inte för den skull att det finns underlag för att riva ner det han representerar...dock får vi svaret på det i nästa val.
Röda flaggor? Fint.Det gillar jag.Betyder kraft samverkan kamp och förändring.
Jesus?
Jag pratade om den Jesus som slängde ut månglarna ur templet.
När Esbati har makten? Ja ja..så bra är inte den här bloggen att han blir statsminister.
Bildt? Ja han var en rätt bra statsminister som jag minns det.Hade rätt bra förtroende för honom utan att för den skulle dela hans högervärderingar.
Citat
"Jag anser att frihet bygger på värderingar och moral samt att varje människas värde är centralt i detta frihetsbegrepp."
Det gör jag också men dina värdeingar och din moral är inte universiella.Det är där problemen ramlar in.
Citat
"Genom att man är socialist anser man sig antagligen utvald."
Och det är man inte om man är liberal? Man har inte ett uppdrag? En mission? Ett kall?
Jag ska läsa din post ordentligt(den är rätt omfattande) och kommentera vidare så fort jag hinner.Är för trött nu.
Den enda institution som kände till
tsunamin innan den hände var moderaternas tidning (Borås Tidning) De fick reda på detta av undertecknad, som är en konstig varelse med stor insikt i framtiden. De vägrade dock att skriva något i tidningen eller på annat sätt varna för vad som förestod, de var rädda för att bli stämda av resebolagen. Med denna rädsla skickade de många tusen människor i döden utan att behöva ta något som helst ansvar för detta. Det finns ingen som verkar vara intresserad av mina kunskaper.
Det kan jag leva med, men när de falskeligen attackerar UD och andra institutioner som inte hade ens en aning om vad som förestod, gör det mig förb. Finns det inga moderater med ryggrad???
Om det hade funnits någon med hjärta på moderaternas tidning (Borås Tidning) så hade tsunamin inte behövt drabba någon. Men de valde att förkasta mina informationer och struntade i att varna för vad som förestod. De hotade istället att ringa efter ambulans och att skicka mig till psyk. Jag har fortfarande ett IQ på över 120 och har aldrig varit i behov av psykologer eller deras piller. BT använde sig av vad jag sade och skickade en reporter till Bankok. Detta hjälpte inte dem som drabbades av tsunamikatastrofen. Men det var aldrig BTs mening heller, de var bara ute efter att hjälpa sig själva till en bra story.
Skicka en kommentar