söndag, april 30, 2006

God save (us from) the Queen

Dagens Nyheter:
HENNES MAJESTÄT Drottningen har på grund av en svår forkylning tvingats avlysa sitt deltagande i Hans Majestät kung Carl XVI Gustafs 60-års födelsedag, heter det i en kort presskommuniké från det danska hovet.

Prins Henrik och kronprinsessan Mary kommer dock att delta i festligheterna helt enligt planerna meddelar den danske hovmarskalken Ove Ullerup från Amalienborg.


Mark Twain:
There are shams and shams; there are frauds and frauds, but the transparentest of all is the sceptered one. We see monarchs meet and go through solemn ceremonies, farces, with straight countenances; but it is not possible to imagine them meeting in private and not laughing in each other's faces.




Luktar illa

12 kommentarer:

Anonym sa...

Pinsamt att vi fortfarande har monarki. Alla rationellt tänkande demokrater är mot monarkin. Ogrundat prat om att kungen har ett positivt pr-värde (som inte en vald statschef också skulle ha) kan väl ingen tro på?

Anonym sa...

Ja hur bra PR kan det vara att ha en icke-vald, odemokratisk pajas som statschef vars enda merit är att hans förfäder var diktatorer?

För övrigt behövs det ingen statschef överhuvudtaget.

Anonym sa...

Diktatorer? Sverige hade länge valkungadöme, det vill säga en slags folkvald monark. Vad är era egna meriter? Är ni beredda att stå till svars för era egna förfäder?

Men det är inte förvånande att ni upprörs av detta. Det är en ganska typiskt svensk företeelse. Frågan är egentligen ganska obetydlig. För vänsterister är det dock viktigt att ständigt hitta negativa aspekter i sin egen sfär. Man vill må dåligt. Man vill skämmas. Man vill vara en loser.

Johan Persson sa...

"För vänsterister är det dock viktigt att ständigt hitta negativa aspekter i sin egen sfär. Man vill må dåligt. Man vill skämmas. Man vill vara en loser."

Vad f*n menar du med egen sfär, Sverige eller? Du kan ju fundera över vilka det är som gnäller mest över sakernas tillstånd i Sverige.

Anonym sa...

"Vad f*n menar du med egen sfär, Sverige eller? Du kan ju fundera över vilka det är som gnäller mest över sakernas tillstånd i Sverige."

-touche

Anonym sa...

Mera från Mark Twain

"What is the difference between a taxidermist and a tax collector? The taxidermist takes only your skin."
- Mark Twain

"No man's life, liberty, or property are safe while the legislature is in session."
– Mark Twain

Anonym sa...

Sfär betyder just sfär. Den geografiska sfären (eller rättare sagt sfärerna) är bara en av många. Att gnälla är inte detsamma som önskan om att vara en underdog eller självhat.

Anonym sa...

Diktatorer? Sverige hade länge valkungadöme,

Fram till 1500-talet och Gustav Vasa. Därefter blev det ärftligt.

det vill säga en slags folkvald monark.

"Folkvald" av adeln. Med andra ord diktatur det också.

Vad är era egna meriter? Är ni beredda att stå till svars för era egna förfäder?

Eeh, poängen är just att ens förfäder saknar betydelse. Dock är det extra pikant att just det faktum att någons förfäder var diktatorer räknas som en merit medan exempelvis mina egna icke-diktatoriska och arbetande förfäder saknar meritvärde.

Expropriera skiten, och forsätt sen med adeln.

Anonym sa...

Jag har fortfarande inte sett någon förklaring till varför vi inte ska ha valmonarki.

Anonym sa...

"Expropriera skiten, och forsätt sen med adeln."

Det finns ingen statssanktionerad adel i Sverige.

Anonym sa...

Det finns ingen statssanktionerad adel i Sverige.

Nej men adelns tillgångar är från början stulna. Alltså även betraktat med en borgerlig syn på egendom. Jag vill minnas att nyliberaler som Nozick exempelvis har påpekat det uppenbara att den typen av egendom inte är legitim utifrån liberal ideologi. Expropriera!

Jag har fortfarande inte sett någon förklaring till varför vi inte ska ha valmonarki.

Tja, vi kan ju välja någon vart fjärde år och så kan du kalla honom/henne för kung, drottning, fuhrer, kejsare av det svensk-romerska riket, gammelsmurf, eller vad du vill.

Anonym sa...

Argument mot valmonarki: valmonarki betyder reviderad monarki. Alltså monarkin kvarstår. Den kan då tillbakabilda sig när den ideologiska konjunkturen i samhället så tillåter. Avskaffande är ett något säkrare sätt att bli av med skiten.