söndag, april 23, 2006

Knivskarp logik

Ledaren för Norges ledande borgerliga parti, främlingsfientliga Fremskrittspartiet, har hållit massmöte för semesterfirande norska pensionärer i Spanien. Logiken i synen på utlänningar är glasklar:
- Innvandrere i Norge må lære seg norsk. Det samme bør spanjoler i Spania gjøre, hvis de vil jobbe med nordmenn.
(Rapporterat i Dagbladet. Jag hittade det hos Lysbakken)

Hagen är inte en man att avfärda. Han visar oss borgerlighetens nu och nära framtid. Han talar i samma andetag om hotet från muslimska horder och möjligheterna med att utnyttja den globala nävrättens arbetsdelning för att få tillgång till billigare tjänster. Jag säger Fredrik Malm. Jag säger Vaxholm. Skillnaden mellan Hagens och till exempel folkpartiets ståndpunkter och underliggande motiv här hemma är knappast kvalitativ, snart inte ens skenbar.

Inte för inte som Timbros Johnny Munkhammar för bara några veckor sedan kunde rapportera om ett besök hos FrP, där han fick uppleva ”mycket stor entusiasm i mottagandet”. Munkhammar berättade om ”fri ekonomi” och ”hur globaliseringen sprider denna frihet över världen”.

Med såväl charterplan som B-52:or, alltså.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Du råkar inte ha några lite sakliga argument på någon hylla någonstans?

Anonym sa...

du tänker på den hylla där du lämnat din hjärna?

/j

Ludde sa...

Hellre charterplan och B-52or än kulturrevolutioner, gulags och tjogtals miljoner döda i utrensningar.

Kan du inte komma med något nytt istället för samma upprepningar om hur onda borgarna är? Tror du på det själv? Patetiskt.

Anonym sa...

Dina kommentatorer håller stilen, Ali! Deras alster borde göras tillgängliga för en vidare läsekrets. Du fattar tydligen inte att eftersom Stalin mördade miljontals människor så har Fremskrittspartiet och Munkhammar rätt!

Själv blir jag närmast förtvivlad över att ingen annan har uppmärksammat Munkhammars besök hos Hagen och framför allt hans kommentar efter sitt succéartade framträdande. Jag hoppas att det bara beror på att ingen egentligen bryr sig om vad Munkhammar gör eller skriver. Men säker kan jag inte vara.

Anonym sa...

hört efter ett sommarlov:

- hur var det på semestern i turkiet då?
- jo, det var bra, men det var för många turkar där.

Anonym sa...

Du tycks sitta fast i partitänkandet där politiskt engagemang alltid kommer i färdiga paket.
Det finns ingen naturlag som gör att alla liberaler gillar krig för att några st. s.k. liberaler gör det, å andra sidan finns det väl inte heller någon sådan lag som säger att allting som borgarna vill är ont, som t.ex. det här med utnämningspolitiken.
Om du vill argumentera för din sak använd dig utav sakliga argument istället för att projicera åsikter och angripa dem.

Ps. Om du använde dig utav en mindre raljant ton kanske du skulle slippa alla sandlåde kommentarer, som man frågar får man svar

Anonym sa...

jb: man måste alltid titta efter i vilket sällskap man befinner sig. Hitler var en stor djurvän och byggde fina motorvägar och Mussolini fick tågen att gå i tid. Men det räcker liksom inte. Köper du Fremskrittspartiet får du ta hela paketet.

Anonym sa...

Alis post raljerar kring att "borgarna" påstås ha en ond underliggande agenda. Det är ju patetiskt att försöka bygga upp mystik kring motståndarna istället för att komma med sakliga argument.

Hur svårt är det egentligen att vara mot en ihopfantiserad ond konspiration? Ali försök att komma med någonting konstruktivt, säg vad du är FÖR och varför just detta skulle fungera bättre än nuvarande vänsterpolitik.

Till er som klagar på "rasistiska liberaler" så vill jag återigen påminna om det liberala ställningstagandet för fri och oreglerad invandring. Andra liberala ideer är tex att inte propagera för en särskild valuta eller ens ett officiellt språk. Knappast särskilt rasistiskt.

Sen att "liberalerna" i sverige inte är liberaler är ju en annan sak. Kanske en ide att sluta kalla dem liberaler?

Anonym sa...

"Bengt O. said...
jb: man måste alltid titta efter i vilket sällskap man befinner sig. Hitler var en stor djurvän och byggde fina motorvägar och Mussolini fick tågen att gå i tid. Men det räcker liksom inte. Köper du Fremskrittspartiet får du ta hela paketet."

Men herregud, är det ingen som kan läsa? Det är ju fremskrittspartiet som hyllat Munkhammars tal. Det är ju FrP som antagit liberala ideer. Att tycka att detta är dåligt är EXAKT som att tcka att antirasism är dåligt för att (f d) Stalinälskare omhuldar det. Guilt by association i sin värsta form. Därav kopplingen till kommunismen ovan. Vad är det som är så svårt att förstå? Det är ideerna, politiken, och vad man tror den leder till som räknas. Inte om någon som man i andra sammanhang inte gillar också gillar den politiken. Men som sagt, för vissa är allt svart-vitt.

Anonym sa...

"Hitler var en stor djurvän och byggde fina motorvägar och Mussolini fick tågen att gå i tid."
Ja Bengt och det betyder inte att man är facist för att man är för god infrastruktur eller för att man är djurvän.

Anonym sa...

Däremot anser jag det som lite suspekt att delta som talare på en nazistisk konferens om djurskydd.

Anonym sa...

Nu går du väl lite långt när du jämför FsK med nazisterna Findus, jag har som sagt inte mycket till övers för partiet men du missar nog målet en bit.
Tänk istället på att vissa personer i vänstern stödjer diverse kommunister - med inte helt rumsrena program – fast man reserverar sig mot en del gräsligheter.
Det här är Munkhammars egna ord föresten
”Genom åren har jag talat i vældigt många olika sammanhang, ofta till åhørare som man minst sagt har få uppfattningar gemensamt med. Min bild av Fremskrittspartiet var delad, men jag talar gærna før dem som vill lyssna och uppskattade deras tydliga liberala ambition med kursen. Jag har ingen anledning att recensera arrangørens alla uppfattningar eller varje del av deras historia.”

Anonym sa...

Petter Larsson beskriver borgarlogiken suveränt i det enda läsbara som återsår av Aftontramset: Kultur.

Anonym sa...

"muslimska horder"

Och på trettiotalet talades det om asiatiska horder...

Man kan alltid skylla en misslyckad politik på andra. Man kan skrämmas med främmande folk.

Anonym sa...

Första kommentaren till det citerade inlägget i Lysbakkens blogg:

"Du, du må ikke kommentere det! Det er en felle! Han forsøker å lure oss! Jeg aner ikke hva han tenker på, men det MÅ jo være et forsøk på å få oss til å gå inn i en felle, fordi alle ser jo ved første øyekast at det er 100% urimelig."

Anonym sa...

Jag sätter en hunka på att nästa blogginlägg från Ali kommer att handla om hur missuppfattade vänsterpartiet är och hur medierna ständigt motarbetar dom. Apropå kvällens dokumentär.

Anonym sa...

Konspirationsteorier och guilt by association är ingen argumentationsteknik som imponerar precis.

Anonym sa...

ali, din blogg är bäst.

Anonym sa...

ali, din blogg är sämst.

Anonym sa...

ali din blogg är sämst och vad säger det om mig som tillbringar så mycket tid här?

Anonym sa...

Vad bra att du kan berätta för mig vad Folkpartiets motiv är Ali. Det är extra mycket tur eftersom jag är folkpartist själv och det faktum att jag aldrig hört någon folkpartist resonera utifrån de motiv du tillskriver oss eller själv tänkt på det viset skulle kunna göra att jag fick en felaktig uppfattning om vad våra motiv är.

Seriöst Ali, kan du inte åtminstone påstå att den objektiva funktionen eller effekten med vår ideologi är att suga ut arbetarna istället för att i bästa konspirationsteoretiska anda påstå att det även är vårt subjektiva syfte.

Det skulle vara ett litet steg mot mer verklighetskontakt.