onsdag, maj 17, 2006

17. mai

Idag har Norge firat nationaldag. Nationaldagsfirandet har en helt annan folklig klangbotten än det lite småfåniga flaggdagandet i Sverige. Det har sina skäl. Att norrmännen fått kämpa för nationell befrielse i modern tid är avgörande. Man förstår kanske betydelsen av firandet bättre om man läser kommunisten Nordahl Griegs glödande patriotiska frihetsdikt, uppläst i radio första gånger under ockupation 17 maj 1940:
Idag står falaggstangen naken
blant Eidvolls grønnende trær.
Men nettop i denne timen
vet vi hva frihet er.
Der stiger en sang over landet,
seirende i sitt språk,
skjønt hvisket med lukkede leber
under de fremmedes åk


Nordahl Grieg fick i uppdrag att rädda delar av den norska statskassan till England i en våghalsig aktion. Han stred sedan i motståndsrörelsen, både som skribent i och redaktör för antifascistiska publikationer, och mer handgripligt som militär flygare. Han dödades i en räd. Erik Blomberg skrev denna dikt till hans minne:
Ung må världen ännu vara!
Vad blir eljest livet värt?
Bättre än att livet spara
Är att hålla livet kärt.

Du som glödde bland de kalla
Och till sist förbrann:
I en flamma fick du falla
För den tro du vann.

Bättre än att långsamt kallna
Är att brinna till en glöd
Fast du räknas bland de fallna
Lever du ännu som död

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lägg märke till att Norge eller Noreg som det kalls ibland, även firar 12 år utanför den nyliberala fascistunionen €U.

€es-avtalet tynger något och många norrmän ogillar alltför mycket anschluss till nämnda union men man har framförallt friheten att stå utanför, det hade man inte under förra unionsförsöket under andra världskriget då man istället ockupeardes.

Att det har gått utmärkt för Norge beror inte på oljan utan just detta faktum att man vägrar anslutning,

Sverige som kastat sig platt framför Deutsches Bundesbank & Co saknar all anständig frihet som kännetecknar ett fritt samhälle och värre blir det med de undantagslagar och polistatsregler Bodström på uppdrag från marknadsimperiet vill införa.

Heja Norge!

Anonym sa...

Mao Zedong har sagt någonting i stil med: "fascisterna har sin nationalism - vi har vår". I Norge finns både höger- och vänsternationalism, till skillnad från i Sverige där vi bara har högernationalism. Norge är f ö som Frankrike som har båda sorternas nationalism symboliserade av "Marianne" (vänster/borgerlig vänster) och "Jungfrun av Orleans" (höger). I möten mellan antifascister från Sverige och Frankrike/Norge uppstår någon gång kulturkrockar om nationalism.

Anonym sa...

"I Norge finns både höger- och vänsternationalism, till skillnad från i Sverige där vi bara har högernationalism"

Jag trodde att högern bara 'smutskastade Sverige' och gnällde. Samt flyttade utomlands och tjänade pengar. Medan vänstern framhärdar i att vi lever i det bästa landet i världen. Vilka är mest stolta över Sverige, vänstern eller högern? Vilken biståndsminister sade att "demokratier, det är väl egentligen bara Sverige och kanske några länder till i Skandinavien" (inte exakt citerat, orkar inte kolla)

Anonym sa...

Lägg märke till att Norge eller Noreg som det kalls ibland, även firar 12 år utanför den nyliberala fascistunionen €U

Nyliberaler är väl inte så pigga på €U. Jag tex. röstade nej till både EU och euron. Mer statlig byråkrati och en stor monopolvaluta är knappast vad vi behöver.

Anonym sa...

Neoliberal-> Spelar roll, du tillhör grotthögerförbruningsbombgänget i alla fall ;-)

PS: Vicket härligt ord DS: