torsdag, juni 29, 2006

En fråga om urval

När man bedömer värdet av nätomröstningar i olika politiska frågor, till exempel vem som vann en partiledardebatt eller om man borde straffa människor hårdare, eller om man ska göra något som syftar till att bryta kvinnors underordning i samhället, kan det vara bra att fundera över vad det är för urval av människor som svarar på nätomröstningarna. Nedanstående från Expressen just nu ger en bild av det. Notera siffrorna för moderaterna, och för jämställdhet. (Klicka på bilden för att få den större)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det för skämtare som har satt blått på sossarna och rött på moderaterna?

Jag saknar en länk till undersökningen, för oss som inte normalt läser expressen. Hur tolkar man graferna? Massor med information ser ju ut att vara bortsollad..

Amir Sariaslan sa...

Framgick det hur många som deltog i "undersökningen"? Annars säger inte relativa siffror särskilt mycket.

Anonym sa...

Stämmer Ali. Precis som du säger så verkar vi ha en majoritet av röstare som prioriterar jobben högst. Dessa har då valt Moderaterna i första hand.

Anonym sa...

De som oftast röstar i tidningarnas omröstningar på nätet är högutbildade män, mellan 20-35 år gamla. Resultatet är således inte särskilt förvånande. Det som dock är lustigt är att nakenchocksjournalisterna på Aftonbladet och Expressen brukar inleda att kommentera de här undersökningarna med "Svenskarna tycker att.." eller "Aftonbladets läsare tycker...". Så bidrar man också till att göra norm av det radikala.

Anonym sa...

Kan du inte lägga upp en länk till den rapport som visar att högutbildade (vad innebär det t.ex) män mellan 20-35 röstar oftast?

Och röstar oftast =! röstar mest.

Tack på förhand!

Annars borde det stå rätt klart att undersökningen enbart visar att vad de expressen-läsare som röstat på sidan säger att de ska rösta på i valet. Knappast Sifo eller temo direkt.

UriahHeep sa...

Det verkar som om Ali blev lite putt då han insåg att hans stora intresse för en fråga INTE delas av andra. Varför så chockad? Folk vill ha jobb och tyvärr är jobbfrågan inte "vänstersidans" starkaste kort i nuläget.

Micke sa...

Nej hans inlägg handlar om vilka som svarat på undersökningen och uppenbart är de så att den inte är representativ eftersom en viss kategori läsare är över representerade när det gäller att svara på denna typ av undersökningar i tidningar.

Undersökningen är alltså inte en undersökning utan en medveten manipulation med fakta.

Ditt argument faller därmed.