onsdag, augusti 16, 2006

Att finna rätt våglängd

Med anledning av att en grundbult i ett välfärdssamhälle är allas rätt till god vård samt att offentlig vård är väsentligt mer kostnadseffektiv än privat, säger Lars Ohlyliksom för övrigt sex av tio stockholmare – att man inte ska privatisera sjukvården.

Med anledning av det Lars Ohly sagt, säger Staffan Danielsson, en centerpartistisk riksdagsledamot från Östergötland: ”Det här luktar öststatssocialism och planekonomi”, samt ” Jag kan inte se annat att det är länder som Vitryssland och Kuba som är de nya föredömena för krafter inom vänsterkartellen”

Med anledning av det Staffan Danielsson sagt, skriver Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagskandidat från Timbro: ”Staffan förtjänar all heder för detta utspel”, samt ”Det finns så fina citat i denna text att jag blir helt lyrisk”.

14 kommentarer:

Uffe sa...

Då borde ju centern onekligen oroa sig. Och borgerligheten överlag, framförallt om 6 av 10 stockholmare är för öststatssocialism. Snacka om oväntad vändning!

Vad ska Per Ahlmark säga om det? Vart har han tagit vägen förresten?

Fredrik Jönsson sa...

Hej Ali Esbati
Mitt namn är Fredrik Jönsson och är medlem i Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. Jag har skrivit ett blogginlägg på www.finken.nu där jag kritiserar Vänsterpartiet. Jag undrar om du kan/vill och vågar svara mig på din blogg eller skicka tillbaka ett mejl till mig?

Kamratliga Hälsningar Fredrik Jönsson

Anders sa...

Om man kunde nypa bloggkommentarer i kinden så skulle den fullständigt bedårande kommentaren från unge herr Jönsson här ovan förtjäna det om något. Året är 2006 och bokstavsvänstern har gått full cirkel och delar nu förkortning med tidningen Kamratposten. Sverige är fantastiskt.

Edvin Ala(m) sa...

Var inte väldigt många Stockholmare för att man ska kunna köpa loss sina hyresrätter.......

Men om vi får en ärlig chans att berätta hur vi vill att sjukvården ska se ut än att "ni" säger det åt oss så kanske allt fler blir positivt inställda.

Andrey sa...

Jag är mest förvånad över att du läser Federleys blogg. Nästan så att jag vill läsa ett blogginlägg om varför du gör det.

Neoliberal Agenda sa...

Sanningen är väl att folk är väldigt konservativa. De är indoktrinerade i den rådande ordningen.

Mat är liksom sjukvård något livsnödvändigt, men nästan ingen vill förstatliga matproduktionen i landet för att sen införa stopplagar för privat drift. Skulle vi behandla mat såsom sjukvård så skulle vi även där få köer, byråkrati, dålig arbetsmiljö och konstant resursbrist.

Socialism är ett gift och ju mindre man tar desto bättre.

Staffan W sa...

De opinionsundersökningar jag sett visar att det finns ett massivt motstånd mot att sälja ut våra hyresrätter nuförtiden. Folk har sett vad den borgerliga politiken ledde till och är numera klokare.

Fredrik sa...

Kalle Larsson svarade på min kritik mot V. Svaret finns att läsa på www.finken.nu

Sven sa...

"väsentligt mer kostnadseffektiv..."? Finns det siffror på det? Även om det skulle stämma är det väl kvalitén på vården som är det avgörande. Jag har väldigt svårt att förstå problemet med att ett företag skulle få driva sjukhus. Vad gör det om de gör en vinst så länge patienterna är nöjda? Eller är principen viktigare än patienternas välmående?

polhem sa...

Esbati.
Vad sags om att istallet for att standigt valja sida pa grund av din ideologi, sa valjer du sida grundat pa fakta istallet?

Jag tycker det verkar valdigt ologiskt att statligt driven sjukvard skulle vara billigare och mer effektivt for patienterna an privat men jag invantar bevis.

I den delen av vastra gotaland dar jag bor finns det privata alternativ som ar bade billigare och battre. (Mindre vantetid och mer kompetent personal)

va me sa...

Ha, utförsäljningen av hyresrätter är precis den rikemansfördel man kan räkna ut själv. Ute där jag bor fick nu inte hyresvärden höja hyran efter en renovering de borde ha bjudit på för länge sedan. Därför valde värden att skita i att renovera och bara sälja de skruttiga husen istället. Jättekul för alla oss som rätt och slätt inte kan ta banklån. Vi får vara kvar som hyresgäster i byggnader som i ännu större utsträckning negligeras och sedemera förfaller. En familj jag känner måste helt enkelt flytta och lämna plats för någon som kan ta ett lån. Jag kanske måste göra likadant. Vem var det som sa att utförsäljningen förhindrar segregation??

Anonym sa...

"Med anledning av att en grundbult i ett välfärdssamhälle är allas rätt till god vård samt att offentlig vård är väsentligt mer kostnadseffektiv än privat"

En ren lögn!
Landstingets sjukvård är exceptionellt ineffektiv. Svenska läkare tar emot en bråkdel av de patienter läkare i andra västländer tar emot, räknat i patienter per läkare och dag. Offentlig sjukvård fungerar nästan lika "bra" som Sovjet fungerade på sin tid.

Det enda som är effektivt med offentlig monopolsjukvård är att hålla nere lönerna på den del av arbetskraften som inte har någon möjlighet att byta arbetsgivare. (Företrädesvis sjuksköterskor, samt vårdbiträden.)

Varför bygga hela sin världsbild på lögner, Ali?

Anonym sa...

va me,

Hade det inte varit bättre om hyran hade höjts istället då? Kostnader kan inte bara försvinna ("bjudas på"). Om du tror det så har du en extemt naiv och barnslig syn på ekonomi.

Om man äger bostadsrätt så tvingas man betala sina egna renovationer, samt de gemensamma renoveringarna får man betala via gemensamma lån i föreningen.

Om man är hyresgäst så måste ju på samma sätt kostnaderna täckas. Kan du komma på något annat sätt att hantera det?

va me sa...

Jo men, en hyresvärd har ansvar att sköta underhåll i fastigheten. När ingenting gjorts på 20 år ska inte hyresgäster betala 2000 kr extra varje månad för att lägenheten ska göras dräglig för boende. Hyresvärden ska sanera mögel, fixa gamla och trasiga toaletter, kök, tak och sådant. Det står i lagen. Det är också en del av vad hyresgästen redan betalar för.

Dessutom var det i det fallet så att hyresvärden inte vann mot hyresgästföreningen i rätten. Ska inte det respekteras menar du? Ska varje hyresvärd som inte känner att dom tjänar så mycket som de vill bara kunna sälja ut? Det skapar som sagt en omöjlig situation för de som inte kan ta banklån.

Kraven ska ställas på hyresvärdarna, inte hyresgäster som försöker överleva, behöver en bostad givetvis och själva inte kan tjäna så mycket som behövs för att finansera renoveringar och hyresvärdarnas vinstbehov.

Du verkar tycka att mest rätt ska tillfalla de som redan tjänar mycket.

Det måste byggas många fler prisvärda hyresrätter så att hyresvärdarna inte har den här makten. Istället för att skapa en ohållbar situation för lågavlönade genom godtyckliga utförsäljningar.