torsdag, augusti 03, 2006

Begångna och utlovade krigsförbrytelser

Ser via Amir Sariaslan att Human Rights Watch har kommit med en rapport om Israels dödliga angrepp mot civila libaneser.

HRW är normalt väldigt försiktiga i sin kritik, särskilt mot västallierade regimer. Så i allra högsta grad mot Israel, och också nu. Men det är väl lite för mycket för tillfället. Utgångspunkten är den gängse västerländska, från ockupation och rasism bortseende, men också då blir listan över övergrepp lång. Klusterbomber, attacker mot civila som flyr, bombräder mot bostäder. Sammanfattningen talar om att tillvägagångssättet ”antyder” medvetna angrepp mot civila. Från HRW:s hemsida:
The pattern of attacks in more than 20 cases investigated by Human Rights Watch researchers in Lebanon indicates that the failures cannot be dismissed as mere accidents and cannot be blamed on wrongful Hezbollah practices. In some cases, these attacks constitute war crimes.
I vissa fall? Jösses. Men, man kan ändå konstatera att Israel passerar fler gränser än Libanons.

Mer är att vänta. Det här är från Hanin Shakrahs blogg Trip to Lebanon:
Dagens ovärderliga citat från den israeliska militärmakten lyder: Vi ska slå till mot hjärtat av Beirut.
Beiruts hjärta.
[…]
Pratar de om shoppinggatan Hamra? Eller klubbgatan Monot? Eller menar de kanske strandpromenaden, cornichen ner mot Medelhavet, som i vanliga fall är tätt packad med semesterfirare och beirutbor.
Men fortfarande är det nästan ingen som i rapporteringen förmår gå längre än till “oproportionerligt”. Och det blir i sig falskt, brottsligt. Även om det är tokigt i hela Västvärlden, är det som vanligt värst i USA. Som Angry Arab noterar i all enkelhet:
For the last few days, there is always a picture of Israeli soldiers in the New York Times, and they are always in non-combatant roles. I mean, there are plenty of pictures of Israeli soldiers bombing the hell out of Lebanon. But the New York Times selects those pictures: one where the soldiers are singing, yesterday they were looking at maps, today, they were hugging and embracing. How nice. You would not even know that they have been committing “war crimes”--at least according to Human Rights Watch, and you know how timid that origination is.

20 kommentarer:

Amir Sariaslan sa...

Intervju med HRW-chefen finns här: http://amirsariaslan.net/2006/08/hrw-chef-israel-dodar-godtyckligt

Tack för länkningen! /Amir

Anonym sa...

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, at the Organisation of the Islamic Conference meeting, says the answer to the crisis is the elimination of Israel.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/5242898.stm

...kanske inte så konstigt att Israel vill markera mot sina Shia-grannar när utsikterna för en fred med dem verkar förutsätta att alla Israeler tvingas lämna Israel...

Anonym sa...

Det börjar verka som om Israel är inkapabelt att leva i fred med sina grannar. Jag hoppas Ahmadinejad har fel, men säker är jag inte.

Anonym sa...

Hizbollahs användandet av handikappade barn (för att de inte skulle kunna springa iväg) som mänskliga sköldar utgör utan tvekan en krigsförbrytelse.

Anonym sa...

För att inte tala om hur de sliter kuwaitiska spädbarn ur deras kuvöser, eller hur?

Anonym sa...

Något som däremot utan tvekan utgör en krigsförbrytelse är Israels bombande av civila, bland annat i Qana, där det varken fanns Hizbollah-medlemmar eller raketer. Men det är ju ingen överraskning, för Israel är ickejudar ickemänniskor.

Anonym sa...

Vem bryr sig förresten om libanesiska dödsoffer? De är ju inte ens judar.

Amir Sariaslan sa...

Antalet anonyma ökar lavinartat :)

Anonym sa...

Hur länge får vi vänta innan Esbati börjar spekulera om "judiska konpirationer"

För det är de han tänker men inte vågar säga.

Anonym sa...

Moshe YaalonThe difference between us [Israelis] and the terrorists is clear: We endanger ourselves to protect their civilians. They endanger their own civilians to protect themselves

Anonym sa...

Det var därför de bombade bostadshuset i Qana, eller? För att skydda libanesiska civila? Allvarligt, sväljer ni högerdårar vilken goja som helst, bara den kommer ur israeliska munnar?

Robin Hood sa...

"Allvarligt, sväljer ni högerdårar vilken goja som helst, bara den kommer ur israeliska munnar?"

Jag antar att du inte fattar gojan som kommer ur Hassan Nasrallahs mun?

http://en.wikiquote.org/wiki/Hassan_Nasrallah

Anonym sa...

Vad anser ni om Hizbollas raketer som skjuts i huvudsak mot civila mål?

Anonym sa...

Israel bombar inga “civila mål”. Israel bombar militära mål där Hizbollah utplacerade egna civila för att öka diplomatisk press på Israel.

Anonym sa...

Hizbollah bombar inga “civila mål”. Hizbollah bombar militära mål där Israel utplacerade egna civila för att öka diplomatisk press på Hizbollah.

Anonym sa...

"Jag antar att du inte fattar gojan som kommer ur Hassan Nasrallahs mun?"

Gojan du citerade, och på allvar verkar korkad nog at svälja, kom från Moshe Yaalon. Vem som sväljer Nasrallahs goja är mer oklart, men säg till om du hittar (eller hittar på) någon.

Anonym sa...

Vad anser ni om Israels missiler som skjuts i huvudsak mot civila (och FN-) mål?

Hampus Eckerman sa...

Apropå bombningar av civila. Hizb'allah saknar precisions vapen. Det finns alltså ingen möjlighet för dem att sikta in sig direkt på militära mål när de skjuter sina långdistansraketer. En lösning här vore naturligtvis att man utrustar Hizb'allah med bättre militär utrustning om man vill undvika civila offer.

Ändå är Hizb'allahs militär/civil-ratio betydligt bättre än israelerna som nästan bara dödar civila, en stor andel barn.

Israel däremot har de bästa precisionsvapen som finns att få. Om civila eller FN-personal dödas kan man vara säker att det var medvetet. Det uttalade militära målet är ju att rensa hela södra libanon på dess befolkning för att upprätta en folktom buffertzon där.

Hampus Eckerman sa...

Nja, den anonyme personen som talar om Irans president har missat en del. Ahmadinejad har inte sagt något om en eliminering eller utplåning av Israel. Det är bara slarviga journalister som inte kan läsa innantill som påstår det.

I hans senaste uttalande som vår anonyme vän påstår handlar om "elimineringen av Israel" nämner Ahmadinejad att problemen i Israel inte skulle finnas utan "existensen av den sionistiska regimen". Det tror jag vi alla kan hålla med om. En regim är också en helt annan sak än en stat. Det går alltid att välja en ny regim. Han tillägger också att "det inte finns någon legal bas för dess existens". Det är också korrekt. Erkännandet av Israel stred mot FN:s stadgar både gällande etnisk uppdelning och bildandet på andras mark.

För mer om Ahmadinejads senaste uttalande:
http://www.thestate.com/mld/thestate/news/world/15189391.htm

I det andra uttalandet som Ahmadinejad ofta citeras gällande att Israel ska förintas så har Ahmadinejad visserligen sagt att Israel bör raderas från kartan. Detta uttalande låter onekligen graverande, om man inte vet att det i grunden är ett citat från Ayatollah Khomeine som Ahmadinejad använder sig av. Citatet fortsätter "på samma sätt som Shahens regim utraderades". Vi vet ju alla att Iran finns kvar idag, men att landet inte har mycket likhet med Shahens korrupta och USA-styrda regim.

Det handlar alltså inte om utplånande, mördande eller ens fördrivning av ett folk (allt som Israel varit bra på att utföra). Istället handlar det om att en ockupations och förbrytarregim inte ska få finnas.

Här handlar det alltså om att israelerna tar sitt ansvar och avsätter den rasistiska regim man nu har och väljer en ny som vill leva i fred med sina grannländer, lämna tillbaks all ockuperad mark, låta flyktingarna återvända, etc.

Utan detta är det naturligtvis svårt att påstå att Israel ska ha rätt att leva i någon som helst sorts fred eller ha rätt att försvara sin ockupation av grannländerna.

Anonym sa...

Fast det är ju sant. Hesbollah skjuter på militära mål. Det finns liksom en anledning till att den israeliska censuren hindrar folk från att filma för mycket runtomrking där missilen slår ner. Sedan att Hesbollah knappast bryr sig speciellt mycket om civila träffas och dödas må vara sant, men det kan man ju inte direkt anklaga Israel för att göra heller.