måndag, augusti 21, 2006

Fastighetsskatten och problemen

Maud Olofsson kommenterar det faktum att de enda som tjänar på alliansens förslag till fastighetsskatt bor i femton rika Stockholmskommuner:
”Men det är ju också de femton kommuner där problemen finns”

Problemen:


[Tack till Micke för uppslag och bild]
---

Nedan en egen sammanställning av tio vinnarkommuner och fem förlorarkommuner (i enlighet med Kd:s förslag, som ligger närmast sanningen om hur en avskaffad fastighetsskatt skulle kunna finansieras), där man också ser lite av förmögenhets- och inkomstprofilerna. Av de tio vinnarkommuner bryter Stockholm, Solna och Sundbyberg av lite, eftersom de rika som bor där så att säga blir mer ”utspädda” – det är kommuner med väldigt blandad social sammansättning. Titta gärna lite extra på skillnaden mellan den sista och näst sista kolumnen för flera av de fattiga kommunerna. Glesbygdens centerväljare har all anledning att fundera några varv extra på sitt partival. Klicka för förstoring.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Ali! Det här visar med all tydlighet att borgarna är till för en liten rikemansklick av hela befolkningen medan folket intressen står vänstern för.

Anonym sa...

Så nu måste ni bara på nåt sätt få folket med....V:s enorma folkliga stöd ligger ju o sladdar kring 5%...

Jag tror att de känner sig svårt missgynnade av den där extra hundringen...

I en så tabell kan ju vara intressant att lägga till hu robin hood-skatten slår om man jämför samma kommuner

Anonym sa...

Något väldigt viktigt att uppmärksamma för vänstern, nu när fastighetsskatten blivit en valfråga:
Varför vill borgarna avskaffa fastighetsskatten?
Svaret på detta är inte enbart att det sänker skatten för de rikaste villaägarna i de rikaste kommunerna.

Tänk på vad avskaffad fastighetsskatt innebär: Kapitalister kan överföra pengar från "produktiva" brancher till fastighetsmarknaden. De kommer vilja köpa upp hela innerstan och alla attraktiva fastigheter, vilket pressar upp priserna.
Vilket dels leder till segregation.
Det kommer alltså att bli en rush bland kapitalisterna efter att försöka göra sig en hacka på att äga fastigheter. Detta har redan hänt i t ex Italien, England osv, men har varit omöjlöigt i Sverige hittills tack vare den progressiva fastighetsskatten. Däckproducenten Pirelli heter dag Pirelli-Real estates t ex. Resultatet blir alltså spekulation och fastighetsbubbla som kommer på posten, samt stagnerad ekonomi eftersom kapitalet låses fast i fastigheter istället för att satsas på inversteringar i produktionen.

Vänsterpartiet och sossarna, vakna! Argumentera emot skiten, sluta huka och backa om allt.

Brandman sa...

Det är säkert helt sant att de i statistiken ser ut som att de stora vinnarna är de rika kommunerna. Det är säkert dessutom helt sant att de stora summorna kommer därifrån. Det finns dock en helt annan sida av fastighetsskatten och jag kan ta mina egna morföräldar som exempel.

Mormor föddes i en liten stad utanför Göteborg av två arbetarföräldrar (väldigt engagerade i arbetarrörelsen och kvinnorörelsen på 20-30 talet, spelar ju egentligen ingen roll men det förstärker det faktum att det verkligen inte är frågan om någon överklass eller medelklass). De valde att flytta utanför staden och bygga sig ett hus där och ha en inneboende på andra våning.
När min mormor blev äldre träffade hon min morfar som var polis (mormor jobbade som sekreterare på polisen). De flyttade in på undervåningen medan mormors föräldar flyttade upp på övervånignen.
Med tiden fick dom råd att bygga ut och när mormors föräldrar dog blev det en medelstor enfamiljsvilla.
Läget ligger väldigt fint med en liten skog på andra sidan gatan och det är väldigt lugnt och ordnat. Detta har naturligtvis lockat till sig en helt annan typ av människor än dem som flyttade ut ur staden och byggde husen från början. Idag är det den absolut mest attraktiva delen av staden och i princip enbart höginkomsttagare och några gamla pensionärer som levt där hela sina liv, bor där. För mina morfäräldrar är fastighetsskatten otroligt tung att betala, det är den säkert inte för deras nyinflyttade grannar som båda är arkitekter.

Det fastighetsskatten gör är att den skapar klasskillnader, den driver folk från sina hem och ökar segregeringen och framförallt drabbar den äldre.
Det är inte rättvist att ta ut skatt på pengar som inte finns, lägg istället en höjd skatt på försäljning istället eller vad som helst, men som det är nu är det oacceptabelt!

Anonym sa...

De kommer dock att få påhälsning på demonstrationen! Yes!

http://www.motkraft.net/index.php?view=news&id=2092

Jonas Barkå sa...

Vilket kommer att ge originalmanifestationen extra publicitet och stöd och ge vänstern ännu sämre rykte.

Yes!

tim sa...

Brandman: Om du nu är för sänkt fastighetsskatt generellt, varför ska du då rösta på borgarna? Som statistiken klart visar så kommer inte skattesänkningen din mormor till del för fem öre.

Maud Olofsson må vara en obildad lögnhals som står i Rapport och tutar ur sig att det bara är i de femton kommunerna fastighetsskatten är ett "problem" (känner Maud till Gotland, Österlen, Västkusten?) - men att Rapport-reportern står och sväljer lögnen rakt av så att den får gälla som sanning är en än större skandal. Det verkar som om vi inte, bortsett från några grävare, har några kritiska journalister kvar överhuvudtaget. Alla sitter i maktens knä och är livrädda för att stöta sig med intervjuobjektet.

Sen pratar högern om att svenska medier är "vänstervridna". Jo, tjena..

Den andra Micke sa...

Centern har inga glesbygdsväljare kvar.
Dom dagarna är över.
Det finns inga bönder längre.

Anonym sa...

Motkraft etc

Lägg ner dom där patetiska kampanjerna ni håller på med. Är ju rent slöseri med tid. Ni beter ju er som förlorare och skämmer ut vänstern.

Dom enda som tjänar på er verksamhet är de borgerliga. Vanliga människor blir ju bara avskräckta av det ni håller på med.

Väx upp!

Den andra Micke sa...

I en så tabell kan ju vara intressant att lägga till hu robin hood-skatten slår om man jämför samma kommuner
-------------------------------

Ja vi förstår det.Väldigt synd om er.
Sen kan man lägga till dom siffror som visar att det är glesbygden som göder dom tättbefolkade områdena i Sverige.

home owner sa...

Betalar 12,000kr/år i fastighetsskatt och borde ju alltså tjäna 9000kr/år med kd:s förslag och jag bor INTE i någon av de uppräknade 15 kommunerna. Vad är hemligheten?

Annica Tiger sa...

29 glesbygdskommuner skulle drabbas hårt om de införde en kommunal avgift istället. Det jag tycker är lite underligt är att det är nya bud nästan varje dag numera. När de upptäckte att det var så många som förlorade på om en kommunal avgift skulle införas hörde jag i dag att moderaterna nu funderat ut ett nytt förslag om hur den kommunala avgiften skulle konstrueras, om den nu införs. Jag tycker det verkar mer än lovligt virrigt.

Nya bud varje dag. Ska det bli så under fyra år, om de vinner valet? Hur eniga är Alliansen egentligen? Jag tycker att senaste veckorna har det framgått att det bara blir fler frågor som kommer fram i ljuset där de inte alls är överens.

Annica

Neoliberal Agenda sa...

Bara för man bor i Täby eller Danderyd så behöver man inte ha en hög inkomst. Det är genomsnittet som är högt där. Varför ska en lågbetald person i Täby betala tiotusentals mer än en höginkomsttagare i Norrland?

Sen är jag för borttagande av fastighetsskatten oavsett hur det slår. Att ta egendom mot ägarens vilja är stöld.

Lars Lejon sa...

Annica Tiger,

Partierna i vänsterkartellen är extremt oense i ett flertal mycket större frågor. Detta inser de flesta vilket bäddar för roliga debatter i TV-rutan framöver.

Den andra Micke sa...

Att ta egendom mot ägarens vilja är stöld.
----------------------------------
Det du pratar om är skatt.
Det du vill ha är science fiction.

Inte Micke Alls sa...

Men

skatt = beslagtagande av egendom

och

science fiction = bra

Jonas N sa...

Njae

Skatt är förvisso tvångskonfiskering (i varierande grad) men visst kan ändå man göra åtskillnad mellan att:

Dels driva in skatt på transkationer som sker (dvs beskyddarpengar = vi låter dig vara ifred om vi får en andel av resultatet av din verksamhet),

och att

kräva en återkommande tribut för att du skall få behålla det som redan är ditt (dvs krav på leverans oavsett verksamhet, underförstått 'vi vet att där finns konfiskerbara resurser om du trilskas')

Det förra är något som iaf kan förekomma i det civila samhället med legitimitet från de inblandade om de anser att där finns ett värde som levereras av den som 'mäklar' affären ...

... det senare är ren utpressing, sk 'extortion' (som alltså är värre än 'blackmail') som alltid är straffbart i det civila.

Fast så fort man gör jämförelser mellan vad som är förbjudet i det 'civila' och vad som är tillåtet och tom befrämjas i det 'politiska' så blir varenda diskussion lätt mer än bara lite absurd och bissar ....

Den andra Micke sa...

Jonas N said...
Njae
--------------------

Tack.

Neoliberal Agenda sa...

Det du pratar om är skatt. Det du vill ha är science fiction.

Ja, för en indoktrinerad vänsternisse låter det nog som science fiction att man kan ha ett samhälle som inte bygger på tvång och förtryck.

Den andra Micke sa...

Nej men politiska åskådningar som håller sig med filosofiska "vetenskapliga" alibin av typ "objektivism" som upphöjer politiken till högsta universiella sanningar ger mig krypningar.

Stalin var bra på det där också.

Den andre Micke sa...

Ja, för en indoktrinerad vänsternisse låter det nog som science fiction att man kan ha ett samhälle som inte bygger på tvång och förtryck

--------------------------

Nej ideologier som likt din håller sig med filosofier som "vetenskapligt" belägger att den politik som säljs är universiell sanning ger mig krypningar.

Stalin var bra på det där också.

Neoliberal Agenda sa...

Jag har redsan besvarat frågor om den utopiska liberalismen så jag klipper in vad jag sa igen:

"Om jag skulle säga att en färg på ett papper vore perfekt för alla motiv man kan måla så skulle du också tycka jag var fundamentalist. En lika stor galning som alla de som hävdar att ett helt grönt, rött eller blått papper är bäst. En blandning av de olika färgerna är vad som behövs, varje färg har sin förtjänst skulle du säga. Så får man fram en vacker mälning.

Vad du då inte har insett är att vi liberaler förordar ett vitt papper. På det vita pappret - och endast det - kan var och en måla vad de vill. Vill man ha det rött så kan man måla det helt rött. Vill man blanda med blått och grönt så går det också bra. Det man dock inte kan göra är att ge andra papper som redan är färgsatta. Då kan de inte måla alla de motiv som de kan tänkas vilja ha."