tisdag, september 05, 2006

Debut i Fokus

Jag debuterade i fredags som krönikör i veckotidskriften Fokus. Där kommer jag att skriva ungefär var sjätte vecka. Det känns kul. Här återpublicerar jag krönikan:
----------

Jag tycker inte att Masoud Kamalis integrationsutredning är tipp topp. De konkreta förslagen är få, och av dem som finns är några lite tossiga, andra möjligen kontraproduktiva. I den hårt drivna dekonstruktionen försvinner ofta ambitionen att begripliggöra – och möjligheten att ta sats i verkligheten för att förändra.

Ändå är utredningen historiskt viktig. För att den vågar byta perspektiv. Den undersöker inte bara effektiviteten hos åtgärderna, utan också de åtgärdande, de mäktiga. Vågar antyda att samhällsproblem inte bara uppstår i Rinkeby, utan kanske än mer i de etniskt rena överklassghettona.

Utredningen baseras inte bara på att vi har kommit hit. Den utgår från att vi är här.

Kamalis utredning utgör en intellektuell utmaning i svensk debatt – en som på intet sätt antagits. De flesta som deltar kan eller vågar inte se frågeställningarna. Dilsa Demirbag-Sten (DDS) är en. Till skillnad från de flesta har hon dock uppmärksammat en av utredningens analytiskt mest betydelsefulla påpekanden. Utredningen understryker att globala händelser påverkar svensk integrationspolitik. Som Kamali skrev i DN, spelar ”den svenska regeringens inställning till palestiniernas livsvillkor och den israeliska ockupationen och förtrycket liksom till USA:s ockupationskrig i Irak en viktig roll för inställningen till det svenska samhället hos många personer med invandrarbakgrund. […] inrikespolitiken kan inte längre skiljas från utrikespolitiken”. DDS’ ledarkommentar är obetalbar: ”Menar Kamali att vi ska importera konflikter till Sverige?”

Så understryks själva poängen. För det handlar inte om att föra en utrikespolitik som ”tar hänsyn till de konflikter som invandrare har bakgrund i eller relationer till” (DDS). Det handlar om vad som händer med människor i Sverige, när utrikespolitiken accepterar och fördjupar andrafiering och avhumanisering.

Det är inte ”bara” synen på araber som påverkas av den rasistiska förföljelsestämningen kring ”kriget mot terrorismen”. Det är i grunden en samhällelig maktordning som upprätthålls. En västerländsk självbild där globala orättvisor legitimeras med en luddig tanke om civilisationens krig mot barbariet. Och den globala hierarki som återskapar denna självbild – den som bestämmer vilka som får spilla människoliv utan större konsekvenser – kastar sin skugga också över ansökningshandlingarna på sydsvenska företag och på krogköerna i Stockholmsnatten.

Varför är stödet för palestiniernas sak så starkt i tredje världen? För i de monumentala oförrätter som palestinierna utsätts för, speglar miljoner människor sin egen historia och nutid – av kolonialt förtryck och förstörda utvecklingsmöjligheter. Åk ut till en svenskgles svensk förort och du ska finna samma förbittring, samma ställningstagande.

Se sedan på merparten av dem som gjort det till sin mission att hylla USA:s och Israels uppträdande; samhällets stöttepelare, de vant privilegierade. De stödjer inte USA och Israel trots våldsexcesserna, kärnvapenutvecklingen, det njutningsfyllda föraktet för internationell rätt. De gör det just därför att USA och Israel tar sig rätten att dominera och härska. Det är inte specifika handlingar de stödjer – det är en global ordning. Instinktivt begriper de att deras positioner hemma vilar på våldet borta.

I denna valrörelse har jag mött människor som är kunniga och engagerade, men uppgivna och alienerade; svenskar med iransk och chilensk bakgrund som talat om det som hänt i Libanon, kommit med en fnysning eller en avvärjande gest och orden ”du vet, de kan göra vad som helst med oss”. ”Oss”, som förpassats till disponibla. Den skeva rapporteringen från Israels angreppskrig mot Libanon har skadat mångas förtroende för det svenska samhälle de lever i, mer än många illa genomtänka integrationspåhitt. De som i ”utrikespolitiken” görs till ett ”dom” kommer själva att börja agera så. Att de flesta politiker som åtar sig att tala integration inte reflekterar över sambanden är en del av problemet. Kamali pekar åtminstone ut det.

15 kommentarer:

olydig sa...

Väldigt bra krönika.

NIklas Theodorsson sa...

Bra krönika. Jag håller med om ojämnheten i Kamalis utredning också. Många av rapporterna är ren folkbildning för folk med undermedvetet rasistiska tankestrukturer, annat är bara allt för normativ forskning. Och taktiken i hur den presenteras skulle väl inte vunnit vare sig guldägg eller val.

Anonym sa...

Mycket bra och läsvärd artikel!
Tack Esbati.

Erik S sa...

Ali!

Jag är Erik S, som ibland kommenterat på din blogg och som såg dig hålla föredrag på VSF i Lund häromdagen. Starkt jobbat, jag är imponerad av dig även när man ser dig "live" som i Lund. Jag var den som ställde frågan om din blogg och VVV/Henrik Smith efter ditt föredrag, om du kommer ihåg mig.

Tack för en läsvärd blogg, du har fått mig att tänka till många gånger och ifrågasätta mina förutfattade meningar. "Keep up the good work!".

Tuomo sa...

Fokuserat och bra Ali.

Det är verkligen en riktig björntjänst USA och Israel gör gentemot demokrati och mänskliga rättigheter genom sitt ickekommunicerande vålds- och maktutövande mot länder dom kommer i konflikt med.
Att skippa dom värderingarna, dom själva hävdar sig hylla, med sitt agerande kan ju bara leda till en rejäl urholkning av demokratin.
Man skulle kunna säga att en skurkstat är en skurkstat är en skurkstat, oavsett statsskick. Trist utveckling.

För övrigt vill jag bara säga att ordet "svenskgles" var både svåruttalat, nytt och spännande för mig.
Det ska jag bära med mig.
Thore Skogman - den svenske Julio Iglesias!?
En liten "spin-off" bara.

Anonym sa...

mycket bra. fett skarpt.

/j

Anonym sa...

Om jag förstått det rätt så är det alltså inget utav Kamalis förslag som är realistiskt genomförbart Alltså en utredning a nio (9) miljoner vars enda resultat är en ”intellektuell utmaning”, ett akademiskt debattinlägg på sin höjd.
Det är lätt att slösa andras pengar

Anonym sa...

vi vill ha mera om folkpartiet! the botten is nådd för alliansen!

Anonym sa...

vi vill ha mera om folkpartiet! the botten is nådd för alliansen!

Anonym sa...

Måste säga att jag trodde att Ali skulle nå warp 7 inom ett par timmar ang sapnetgate.

Anonym sa...

Ali - du glömde använda ordet "apartheid" i din krönika.

Annars var väl det mesta med...

Anonym sa...

kamali-bashing = ett säkert kort för den som vill göra succé i svensk offentlig debatt.
"japp, jag hatar honom också så nu räknar jag med att ni accepterar mig."
tycker dessutom att du drog alldeles för höga växlar på hans uttalande om världslägets betydelse för integrationen. det är en parentes.
brist på konkreta förslag? 26 stycken finns det.

Anonym sa...

bästa krönika jag någonsin läst som är skriven på kanslisvenska

Anonym sa...

Masoud Kamalis och Ali Esbati
Det är verkligen en riktig björntjänst Irans Mahmoud Ahmadinejad ochVenezuelas President Hugo Chavez gör gentemot demokrati och mänskliga rättigheter genom sitt ickekommunicerande vålds- och maktutövande mot länder dom kommer i konflikt med.
Att skippa dom värderingarna, dom själva hävdar sig hylla, med sitt agerande kan ju bara leda till en rejäl urholkning av demokratin.
Man skulle kunna säga att en skurkstat är en skurkstat är en skurkstat, oavsett statsskick. Trist utveckling.

För övrigt vill jag bara säga att ordet "svenskgles" var både svåruttalat, nytt och spännande för mig.
Det ska jag bära med mig.
Thore Skogman - den svenske Julio Iglesias!?
En liten "spin-off" bara.

Omar sa...

Tack Esbati för att du finns! Och håll ställningarna! Fokus kommer att bli en mycket bättre tidskrift.