torsdag, september 07, 2006

Det är inte dataintrånget som gör Folkpartiet till ett farligt parti

Lars Leijonborg satsade på en ganska given taktik i kvällens utfrågning: att lägga krut på sin främlingsfientliga misstänkliggöranderetorik, för att väga upp tappet från intrångsskandalen. Bert Karlsson blev nog ännu nöjdare. För oss andra var det rejält obehagligt. Till och med när Leijonborg fick en fråga om Livets Ords-skolor, vägrade han säga att det var ett problem, och tog istället upp att det vore oacceptabelt med muslimska skolor som på något sätt skulle hysa missaktning mot kristendom!

Den i och för sig förståeliga synpunkt, som uttalas av till exempel den här miljöpartisten, att det positiva skulle kunna vara att folkpartiet därigenom minskar risken för Sverigedemokraternas inträde i rikspolitiken, genom att ta deras röster, ger jag inte mycket för. Folkpartiet fortsätter tvärtom att förskjuta ramarna för spekulation i blattestigmatisering.

Att sedan Leijonborg klarade utfrågningen som sådan extremt illa – han var nervös, gav varken koncisa eller reflekterande svar, visade inte prov på humor eller värme – spelar liten roll i dagens medieklimat. Expressen och Aftonbladet baserar båda sina nätkommentarer på det härligt representativa urvalet av ”läsare” som till 75% har sina värderingar långt eller jättelångt till höger. Det blir ”berättelsen”. ”Bara en partiledare, Fredrik Reinfeldt, har fått högre andel toppbetyg efter utfrågningen”, skriver Expressen på fullt allvar.

20 kommentarer:

vänsterpartist sa...

Utfrågningen fortsätter på SVT24. Stackars Leijonborg blir grillad i fråga efter fråga om "spionskandalen". Jag kan inte påstå att jag har en enda åsikt gemensamt med (fp) men jag kan inte undvika att tycka att det är skrämmande hur media kan mangla sönder en folkvald politiker på detta sätt. Vi borde kanske inte vara så skadeglada. Visst ska (fp) bekämpas, men det är pga deras politik som de ska sågas inte för detta!

Anonym sa...

Hej Ali,

på vilka grunder hävdar du att det är så stor majoritet högeranhängare som svarar på kvällstidningarnas webfrågor? Jag hoppas verkligen du har rätt, för Leijonborg var verkligen dålig ikväll - han svarade bara i formler om att de vill att allt ska bli bra och att de visst är socialliberala, och som du påpekar så var han varken rolig eller särskilt sympatisk. Om folk i allmänhet tyckte detta var bra så fattar jag ingenting.

Förresten - jag stör mig oerhört mycket på att både SVT och TV4 fyller sina studios med (antagligen ganska unga) anhängare till de intervjuade/debatterande. Åhörarna förvandlas från reflekterande väljare till applådernade/buande/jublande/hånskrattande supporters, och demokaratin förvandlas från en folkrörelsedito till en personvalsdito. Hat TV-kanalerna verkligen funderat över vad de bidrar till i och med detta?

/David

Anonym sa...

Det var direkt stötande att se Leijonborg återigen sitta och ljuga om sin del i spionhistorien. Enligt den officiella versionen bad Jakobsson Jodenius gå ut i media, men sade inget till Leijonborg. Tanken var alltså att Leijonborg skulle få reda på intrånget via tidningarna. Det var synd att utfrågarna inte pressade honom hårdare på denna punkt. Men tack och lov tror jag – trots att högern nu klickar fingrarna av sig i kvällstidningarnas omröstningar – att folk ser igenom denna uppenbara lögn. Folkpartiet kommer att tappa stort, samtidigt som fler socialdemokrater blir motiverade att rösta, och resultatet blir förhoppningsvis att vi slipper en borgerlig regering de närmaste fyra åren.

Anonym sa...

david,

ali kan säkert förklara vad han menar om han vill, men ett tips från mig är att kolla på samma tidningars omröstningar om 'vilket parti skulle du rösta på om det var val idag' odyl

/j

Tobias Smedberg sa...

Helt riktigt finns det rasistiska krafter i folkpartiet som får agera oemotsagt, varför visar inte folkpartiet ett internt motstånd mot detta? Jag menar, tidigare har fp faktiskt varit ett av få borgerliga partiet som stått upp för mänskliga rättigheter och en generös flyktingpolitik, men icke längre. Var är de "gamla" krafterna i partiet? Jag hittade ett ganska snuskigt citat från fp som går att läsa på min blogg den 2 sep.

Lohly sa...

Baha!

Du Ali är ju inte den objektiva rösten ifråga om fp direkt. :-)

Så att bortse från dina tyckanden i frågor som rör Leijon & co är icke svårt. Ungefär som när man skrattar o kastar valpappren man får från sd och nsf.
Ytterlighetstyckare är skojiga.

Anonym sa...

Expressens huvudsida...

"Lars Leijonberg klarade testet 43 procent av läsarna hade gett Leijonborg högsta betyget fem getingar på torsdagskvällen."

""Det finns människor som kommer hit för att begå brott" | Lars Leijonborg talade klarspråk om vad partiet tycker."

"Statsvetaren: Leijonborg utstrålade självförtroende"

"Retorikexperten: Väl godkänt, Leijonborg"

"Retorikexperten ger fp-ledaren gott betyg."

Tydligen har Centerpartiet inte riktigt slagit igenom än som Folkpartiets efterträdare.

Aron Modig sa...

Jag tycker ändå att Lars skötte sig hyfsat bra.

Anonym sa...

expressens valtest är skumt. alla blir folkpartister.

Anonym sa...

Nu har folkpartiet granskats, delvis tufft, av media i en knapp vecka. Och de håller på att falla sammman och många är upprörda över medias "orättvisa" granskning. MP, V och S har granskats på detta sätt i 4 år, och den subjektiva åsiktsjournalistiken har inte på något sätt begränsats till ledarsidorna. Det är ju uppenbart att alliansen aldrig skulle klara att hantera den granskning som media skulle stå för om de var i regeringsställning!

Andreas D sa...

Jag kan inte förstå hur ni kan se SVT som en förträdare för högern och/eller nyliberala intressen. SVT är sosse. Man måste vara rätt mycket extremvänster för att tycka något annat än att (S)(V)T är något annat än vänster...

De flesta frågor som ställs i partiledardebatterna kommer t.ex. ur ett vänsterperspektiv. SVT har en grundinställning till samhället som stämmer överens med socialdemokratin.

Dessutom är det kul att se att även Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) numera bara har högerläsare. För nån vecka sedan var det bara expressen, men nu har tydligen även AB blivit höger, bara för att de tycker fel... ;)

Erik sa...

Allt till höger om vänsterfalangen i KPML(r) kan egentligen räknas som reaktionärt.

Anonym sa...

andreas d,

har du svårt att förstå att det är ungefär samma människor som besöker alla tidningars nätsidor? eller du kanske tror att man bara går in på en sajt per person? de stora hjärnorna häckar hos högern...

/j

Mats sa...

Den som tror att nätröstarna skulle vara representativa för väljare i allmänhet kan ju kolla på Expressens nätfråga "vilket parti ska du rösta på?". M får 41 procent och sossarna 17. Representativt? Det är iofs inget fel med nätomröstningar bara man tar dem för vad de är. Det är väl knappast någon hemlighet att fler människor i borgerliga väljargrupper har möjlighet att surfa runt på Internet hemifrån eller från jobbet på dagtid?

MIcke den andre sa...

Åhörarna förvandlas från reflekterande väljare till applådernade/buande/jublande/hånskrattande supporters, och demokaratin förvandlas från en folkrörelsedito till en personvalsdito. Hat TV-kanalerna verkligen funderat över vad de bidrar till i och med detta?
----------------------------

Det beror på att TV 4 är en helt marknadstyrd kanal.

Det innebär att dom producerar allt dom gör efter säljmallen som råder just då.

Det är därför valdebatterna ger exakt samma intryck på åskådaren som serien "Idol" som ju inte har någon annan funktion än att maximera reklamintäkterna.


I förlängningen är detta ett liuoa stort demokratiskt problem som den "likriktning" och "styrning" som högern gråter floder över när det gäller SVT.

Dock är TV 4 receptet inget problem.

Högerns avsikt är ju att samhället ska fungera ungefär som TV smakar.

Mr Latvia sa...

Människor flyr undan krig och elände, ett land öppnar upp sin dörr och tar emot dem och har sedan arrogansen att kräva att de lär sig språket! Vafalls! Man ska betala ut socialbidraget, gömma statistiken, betala sina extra tusenlappar i skatt, be om ursäkt (för omedveten strukturell diskriminering man alltid har eftersom man är svensk och för att man är man av bara farten!)

Det vore ju faktiskt katastrof om man man som ny i ett land lärde sig språket, kulturen och gjorde sig till en tillgång i samhället.

Anonym sa...

micke den andra svamlade:

"Det beror på att TV 4 är en helt marknadstyrd kanal."

SVT har också fyllt sin studio med supporters som partierna själva har bjudit in.

"I förlängningen är detta ett liuoa stort demokratiskt problem som den "likriktning" och "styrning" som högern gråter floder över när det gäller SVT."

SVT är man tvingad att finansiera.

"Högerns avsikt är ju att samhället ska fungera ungefär som TV smakar."

Och din avsikt är att sprida så mycket osanningar som möjligt om högern före den 17:e september.

Micke den andre sa...

SVT har också fyllt sin studio med supporters som partierna själva har bjudit in.
------------------------
Vad har det att göra med att TV 4 är en helt marknads styrd kanal som inte har något annat uppdrag än att dra in pengar åt sina finansiärer?

När det sen handlar om att fylla en studio med folk .....så är det en fråga om HUR man gör det och VAD man använder boskapen till.

Om du har sett partiledardebatterna Idol eller välgörenhetsgalorna i TV 4 så har du egentligen sett samma program.SVT är man tvingad att finansiera.
-------------------

Ja och det är jävligt bra.Utan det ingen demokrati.

Och din avsikt är att sprida så mycket osanningar som möjligt om högern före den 17:e september
--------------------------
Jaha.

Anonym sa...

Anon
11:12 PM
Folkpartiet kommer att tappa stort, samtidigt som fler socialdemokrater blir motiverade att rösta, och resultatet blir förhoppningsvis att vi slipper en borgerlig regering de närmaste fyra åren.


???

Så vad kommer då i stället för det småborgerliga medelklassparti som haft regeringsmakten de senaste 12 åren?

Micke den andre sa...

Det sammanfattas bäst här hos den opolitiska organisationen Svenskt näringsliv:

http://www.enpartistaten.se