torsdag, oktober 12, 2006

Apropå Anna Sjödins fritidsbestyr

Anna Sjödin fälld i tingsrätten. Inte särskilt oväntat. Domen visar vad många redan vet: den som misshandlas av uniformspersonal kan inte få upprättelse. Går man till domstol riskerar man snarare att själv dömas. I detta fall har till exempel inga oberoende vittnen bekräftat att Sjödin kallat Jamei för svartskalle – han kom själv på detta dagen efter. Däremot har Jamei vidgått att han kallat Sjödin för hora. Det är Sjödin som fälls för förolämpning. Signalen från rättsväsendet är glasklar. Och som vanligt har kön avgörande betydelse. Sjödin beter sig inte som man förväntar sig av en kvinna – hon tar i och bråkar. Då blir hon förargelseväckande – i adrenalinväktares ögon såsom ock i tingsrättens. Tragiskt.

(Borde hon avgå? Det bestämmer hon själv och/eller SSU:s medlemmar. Om jag vore SSU-medlem skulle jag säga nej. Men jag är inte SSU-medlem, och SSU är en organisation med många spänningar)

27 kommentarer:

Micke sa...

Ja du tycker säkert att det är rimligt att företrädarna för "våldsmonoplet" som du hatar i de här fallet ska kunna kalla kvinnor för horor opåtalat.

Samma brist på konsekvens som vanligt.


Det är ju skillnad på folk och folk.Vi har lärt oss det dom senaste dagarna.

Domen är ytterligare ett bevis (Göteborg ett annat) att makten kan uttrycka sig i princip hursomhelst under vilka omständigheter som helst utan att det får några som helst konsekvenser.

Galaxa sa...

Babak Jamei vill inte att Anna Sjödin ska kränkas mer. Så bra! Att han tycker det räcker med att kalla henne hora, menar jag.

Jag har vänner som kallar sig själva för svartskallar - inte vidare civiliserat anser jag, men jag känner då ingen som kallar sig själv för hora... För övrigt får vi inte glömma att hon var en full privatperson på krogen, medan han var avlönad för att hålla ordning!

"Jag kan gå vidare med mitt liv och min läkarkarriär", fortsätter Jamei. Visst! Gör det! Man jag springer i alla fall så fort benen bär om du sitter där på läkarmottagningen när jag kommer! Jag tror inte jag är ensam om att känna så.

Anonym sa...

"Domen visar vad många redan vet: den som misshandlas av uniformspersonal kan inte få upprättelse."

Eller så visar den att Anna Sjödin var den skyldiga. Varken du eller jag lär ju kunna veta säkert vem det var som bar skulden? Eller menar du att det borde vara så att man alltid bör döma till vaktens nackdel, oavsett vad som har hänt?

Däremot borde inte förolämpning finnas som brottsrubricering över huvud taget.

Anonym sa...

Ibland är det helt sinnesjukt. Trots ett tiotal ögonvittnen och gott om bildbevis (!) så gick det inte att få upprättelse mot fem ordningsvakter som misshandlade en bekant. Istället var det han som blev polisanmäld för våldsamt motstånd eller våld mot tjänstemän (kommer tyvärr inte ihåg vilket). Vilket i och för sig är förståeligt. Han måste ha utgjort ett fruktansvärt hot när han dansade, för att inte tala om när han låg längst ned i högen med en handfull vakter över sig, som bland annat försökte få slut på fotograferingen av deras modiga ingripande, först genom att hot och sedan genom att försöka stjäla kameran. Förtroendet för plastsheriffer är inte direkt på topp efter den händelsen.

Jag har dessutom arbetat i krogbranschen och hört hur vakter mer än gärna försöker toppa varandras historier om hur de misshandlar fulla gäster. En populär variant var att kroka fast gästens huvud under armen och skicka in det i dörren eller väggen (vad som än var närmast), självklart ackompanjerat av en polisanmälan om våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. Snuten bryr sig inte heller, de köper vakternas historia rakt av (de får gå före kön på deras lediga kvällar, och har väldigt förmånliga priser i baren, om man säger så...)

Läxan man lär sig av jobbet i krogbranschen är att det inte lönar sig att vara lugn när vakten hetsar upp sig, det är ändå du som får en polisanmälan på dig. Det enda raka är att förtjäna polisanmälan genom att ropa på dina polare och nita vakten. På så sätt kanske han inte ger sig på oskyldiga igen. Bränt barn skyr elden...

Anonym sa...

Har både hängt med och snackat med mycket nära (f.d.) bekanta som varit vakter. Har precis samma erfarenhet som personen ovanför. Misshandel och framför allt förnedring av kroggäster räknas till jobbets stora fördelar. Jag såg mycket och hörde mer. Helt sjuka grejer. En särskild sak var att förnedra killar och tjejer framför sina respektive. ”Bättre än Viagra”, som en snubbe uttryckte det. Jag bröt bekantskapen med en person efter att han skröt om hur han grovt misshandlat en somalier som han var säker inte skulle anmäla pga illegal vistelse i Sverige. Samma person hade nära kompis förhållande med snutar på nattskift, och berättade stolt hur de kunde nicka åt varandra så att snuten kunde ”gå ett varv runt kvarteret” så man kunde misshandla en person innan snuten tog dem. En annan vakt berättade under vilda glädjetjut om hur han och polisen tillsammans hade slagit och hotat en kille så att killen sket på sig. Vid de flesta tillfällen fanns mängder med vittnen. Ingen gång blev vakterna fällda. Däremot har flera av de misshandlade dömts för ”våld mot tjänsteman”.

Tino_G sa...

Att vakter ofta beter sig dåligt bevisar inte att alla vakter alltid är skyldiga. Fulla krogfäster kan också bete sig som idioter (bevisligen).

Intressant att Esbati hängt upp sig på att opartiska vittnen inte har bekräftat ”svartskalle”. Opartiska vittnen har dock bekräftat att:

• Sjödin slog till vakten ett flertal gånger
• Sjödin drog av vaktens ordningsbricka och hade med sig den i polisbilen
• Sjödin och kompisen använde smädeord mot polisen och vakterna (huruvida svartskalle ingick är oklart)
• Sjödin och kompani hotade krogen och poliserna att de skulle använda sin politiska makt att hämnas

Dessutom finns det väl ingen större diskussion i att bråket började med att Sjödin och hennes kompis betedde sig illa och ombads gå därifrån, något krogen har rätt till.

Visst spelar kön roll. Om Anna Sjödin hade varit man och bettet sig på samma sätt hade hon troligen fått fängelsestraff. Eller menar Esbati att det borde vara lagligt för tjejer att misshandla vakter?

Att bli full och slåss är en sak. Men i stället för att be om ursäkt ljög Sjödin, och försökte använda sin position att avskeda vakten. Hon pratade till och med om att ta ifrån honom hans läkarlegitimation för våld, trots att vi nu vet att hon började med att slå honom baifrån.

Mellan en Iransk läkarstudent som försöker göra sitt jobb och en politisk broiler till allierad som beter sig som trash är Esbatis val dock självklart.

Anonym sa...

När vi ändå är igång så kan jag berätta att jag personligen har blivit anklagad för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Det var en fredagskväll och en fönsterruta hade krossats. Man fick för sig att jag var den skyldiga och grep mig.

I protokollet som man sedan fick hemskickat stod det att jag hade viftat med armarna och slagit en tjänsteman i ansiktet, men det kommer inte resultera i en anmälan eftersom det inte uppfattades som avsiktligt. Jag hade handbojor på mig när det hände.

Anders sa...

Finns det någon källa på att vakten har erkännt att han kallade henne hora?

Anonym sa...

"Sjödin beter sig inte som man förväntar sig av en kvinna – hon tar i och bråkar. Då blir hon förargelseväckande – i adrenalinväktares ögon såsom ock i tingsrättens. Tragiskt."

>> detta är en mycket underlig mening, ali. i ett jämställt samhälle råder lika straff för lika brott. en man som slåss på krogen bör straffas. en kvinna som slåss på krogen bör straffas. allt annat är att frånta endera könet ansvar och makt över sina egna handlingar.
jag ser alltså inget problem med att sjödin fälls. däremot kan jag tycka att väktaren också bör få ett straff, i synnerhet om han kallat sjödin hora.
det är också lustigt att du helt friktionsfritt skyndar från att försvara anna sjödin till att anklaga maria borelius. är inte borelius också ett offer? de patriarkala medierna är ju ute efter henne, denna kvinna i maktposition.
det är inte okej att säga svartskalle!

Djibril sa...

Ali,

Anna Sjödin sällskapet bevisade bara det faktum att för många år vid makten, oavsett parti, leder till storhetsvansinne. I det här fallet visade det sig vara en "sossemaffia" som trodde de stod över både lagen och andra individer. Att helt okritiskt försvara henne, när hon dömdes flertal åtalspunkter är för mig obegripligt.

Galaxa sa...

Tino_G: Japp. Fulla kroggäster beter sig som svin ibland, men de uppbär inte samtidigt lön för att hålla ordning på krogen. Där har du skilnaden!

Egentligen - vänd på det hela: Om Anna Sjödin varit vakt och Babak Jemal varit gäst och kallat henne hora- är det verkligen någon funtad människa som ger henne rätta att puckla på honom för det?
Hade hon kallat honom svartskalle i rollen som vakt, hade det varit illa. Betydligt mer illa än när hon är full gäst.

En vakt ska behålla sitt lugn! Och faktiskt tåla glåpord. Det är bl.a. därför en vakt uppbär en lön just den kvällen.

Anonym sa...

På något konstigt vis tror Ali alltid att han kan tänka ut saker och bevis.

Typ "så här tycker jag och alltså är det sant." Märkligt.

Staffan W sa...

Alla vet att krogvärlden är genomrutten. Att krogvakter håller varandra om ryggen och behandlar gäster illa. Att deras ord väger mycket tyngre i domstolar och att de snackar ihop sig. Att polisen alltid sväljer vakternas version av slentrian och nån slags snedvriden lojalitet.

Det enda logiska i det läget är att anta att Sjödin utsatts för ett övergrepp och att rättegången mot henne blev en fars. Det faktum att de oberoende vittnena (inte vakterna och deras kompisar på krogen) backar upp hennes version talar sitt tydliga språk.
Exakt vad som hände på krogen kommer vi nog aldrig att få klarhet i. Men Sjödin har i mina ögon mycket högre trovärdighet än korrupta krogvakter. Liksom de flesta kroggäster som utsätts för övervåld. Lite tråkigt för de vakter som sköter sig, men vem kan tro på en kår som satt rättsröta och övervåld i system?

Anton sa...

"Alla vet att krogvärlden är genomrutten. Att krogvakter håller varandra om ryggen och behandlar gäster illa"

Du är ju snubblande nära att sätta likhetstecken mellan krogvakter och politiker där. Har aldrig sett någon vara så nära utan att märka det själv.

I DN (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=576211&previousRenderType=6)
kan du läsa lite fakta om hur pass bra koll på hur ungsossarnas företrädare försöker använda den makt de var tänkta att använda till att förändra sammhället till något bättre. En så kallad sandlådeklassiker - du vet, "min pappa är polis och han är starkare än din pappa". Hur man kan vara så korkad att man kommer dragandes med Bodström är för mig en gåta. Ungefär som att bli stoppad i en fartkontroll och säga att polaren är polis.

Och ännu en gång har vi ett fall där en sosse gör fel och vips kommer alla hennes likasinnade och då förvandlas hon direkt till ett offer helt utan skuld. Betänk att inte ens kändisadvokat Silbersky lyckades få henne rentvådd i Tingsrätten. När sen pajasen Borelius håller på med sin skit är det fel på samtliga politiker som företräder de borgeliga parierna och alla som röstar på de samma (betänk att jag är den första att kräva Borelius avgång). Ni vänstermänniskor är verkligen trångsynta även om ni bitskt försöker hävda motsatsen.

Jag tycker hela storyn visar att Anna Sjödin är precis den typen av politiker vi inte vill ha. Ett tvättäkta svin rent ut sagt. Hon verkar helt sakna förankring i verkligheten. Man verkar få lite vridna värderingar när man aldrig haft ett vanligt jobb utan spenderat livet som politisk påläggskalv. Översteprästen, konspiratören och yrkeslögnaren Esbati verkar ha missat det. Han tycker i stället synd och fortsätter sprida lögner för att sen låta bli att bemöta kritik.

Himlen är blå!

Polhem sa...

For en gangs skull haller jag med Ali.

Jag har ocksa jobba som i krogbranchen (som vakt bla) och en valdigt stor majoritet av vakterna ar svin.

De slar ner bade tjejer och killar helt oprovocerat och sen anmaler dem for vald mot tjansteman.
De vinner alltid.
De kan gora precis som de vill.


Darfor har denna dom mot Sjodin ingen betydelse och inget som helst att gora med om hon ar lamplig som ordforande eller inte.

Micke sa...

kan du läsa lite fakta om hur pass bra koll på hur ungsossarnas företrädare försöker använda den makt de var tänkta att använda till att förändra sammhället till något bättre.
---------------------

Du kanske kan tala om varför Muf stod och gapade "Anna Sjödin Fyllesvin" i talkör som en bunt idioter utanför Svt´s studio inför en av dom sista tv debatterna mellan Person och Reinfeld?

Vad anväde dom sin rättfärdighet till just den gången?

Kan du tala om det?

Micke sa...

det är inte okej att säga svartskalle!
......................
Nej men för högern är det rätt att säga hora och fitta till en full sosse.

Kan vi ta om rättegången mot Per Bill så att den kan göras efter samma pöbelpricip?

Fredriksson sa...

Ponera ombytta roller där den nya integrationsministern Nyamko Sabuni hade gått på krogen, supit sig plakat, bråkat med vakten och kallat denne för svenne.

Nån som tror förolämpning hade varit en åtalspunkt?

Staffan W sa...

Inget av vakterna oberoende vittne har för övrigt bekräftat några rasistiska tillmälen från Anna Sjödins sida. Tvärtom. Men Tingsrätten väljer att föra ett resonemang om att de oberoende vittnena skulle hindrats av krogens "ljudvolym" från att höra dessa. Uppenbarligen har inte krogpersonalen hindrats av samma "ljudvolym" från att höra förolämpningar som Sjödin tillskrivs.

Sen kan jag inte påstå att jag ser det som särskilt prioriterat att rycka ut till Sjödins försvar. En högersosse mer eller mindre kan ju kvitta. Snarare är det så att jag är rätt less på krogvakternas övervåld och dåliga attityder, och det här är bara ytterligare ett fall av många som sätter det i fokus. Fadde Darwich, som ju många år satt mitt i smeten som vaktchef på Cafe Opera, gick nyligen ut och berättade hur illa det är ställt i vaktkåren.

Jag hade skrivit samma inlägg om det hade varit Johan Forsell, osympatisk nyliberal, som hade blivit misshandlad av vakter under samma omständigheter. Hade ni som nu skränar om Sjödin också gjort det om det varit en politisk allierad som drabbats?

Micke sa...

Om det inte varit för högerns "intresse" i det här "ärendet" så hade man sluppit försvara Sjödin.Det klarar nog hennes advokat men när så många av högerns representanter anser att av staten godkända vakter ska kunna kalla folk för fittor och horor och dessutom erkänner det utan att det får några som helst konsekvenser har man inget val.
Det sköter i Silbersky.

Micke sa...

Det sköter inte Silbersky.

Ska det va.

Dave sa...

Ni är ju sjuka i huvudet. Helt plötsligt har Sveriges rättsystem havererat när stackars Anna har blivit dömd. Låter rimligt.

Problemet ligger i att Anna Sjödin har visat prov på otroligt dåligt omdöme. Hon har visat sig vara en riktigt dålig människa. Utstrålar knappast något intellekt. Vill någon sosse hålla henne som en framtida riksdagsledamot eller minister?

Hela den här debatten är ju helt jävla skev. Fokuserar på en påstådd konspiration som involverar rättsväsende och krogvakter. Helt allvarligt talat så borde ni kanske ta och vakna. Anna Sjödin är dömd för våldsbrott. Tack Anna!

brtkrbzhnv sa...

dave: Som du kan se här bland kommentarerna och i herr Esbatis bloggtext från i förrgår är det inte alls »helt plötsligt» staten fått en bias att tro mer på poliser, ordningsvakter och väktare än på offren för dessas våld. Genom att läsa vad andra faktiskt skrivit kan du i framtiden slippa göra bort dig med dylika yxskaftsrepliker.

Bruce Banner sa...

Äh. Har man aldrig fått stryk av en krogvakt på oklara grunder, har man aldrig till fullo levt.

Att dom sedan går ihop och ljuger ihop en story i rättssalen verkar vara praxis i den yrkeskåren. Sjödin är säkert inte helt ärlig på alla punkter, men det var hon och inte vakterna som var totalt sönderslagna efter incidenten.

Gruv.arb sa...

Jag var full en gång för länge sen på knäna kröp jag hem och på farstubron stod morsam min och grät. I varje vrå i varje låda hade jag en liten skvätt i från renat ned till skåne akvavit.

Nog tycker jag att hon får stå sitt kast, även om jag har förståelse för vad hon varit utsatt för.

Anonym sa...

Bruce,

Din trovärdighet ökar om du håller dig till verkligheten. Anna var inte "totalt sönderslagen".

Bruce Banner sa...

Oj, jag ber så hemskans mycket om ursäkt. Byter "totalt sönderslagen" till "misshandlad medelst järnrör". Är jag trovärdigare nu?