fredag, oktober 27, 2006

Apropå det öppna samtalet och internet

Dilbert

2 kommentarer:

Anonym sa...

Något mer komiskt torde den nyligt avgivna domen i danmark mellan IFPI och Tele2 vara. Som faktiskt förbjuder både Internet och mobiltelefoni - de har bara inte förtått det än..

Vad målet handlade om, var att IFPI ville få internetoperatörerna att blockera access till den ryska siten allofmp3.com, som antagligen säljer musik alltför billigt i IFPIs tycke och dessutom utan användarbegränsningar.

Det makabra i domen är:

"Retten finder ... at også den flyktige og tilfældige fiksering af musikværket i form av elektroniske signaler, som foretages i de forskellige routers under datapakkernes transmission via internettet, er omfattet af ophovsretslovens § 2."

Alltså, blockeringen de tvingas till kommer av att rätten anser att Tele2 framställer piratkopior när de dirigerar sina kunders kommunikation. Att dirigera sina kunders kommunikation är alltså, enligt denna domstol, att olovligen framställa kopior. Detta är en rent ut sagt sammhälsomstörtande dom! Detta betyder faktiskt att de förbjuder både Internet och mobiltelefoni, eftersom det är så internet fungerar. Man skulle kunna jämföra det med om gamla Televerket hölls ansvarigt för vad folk sa i telefon. Ja, det drabbar även modern mobiltelefoni, detta eftersom man även med en mobiltelefon olovligt kan kommunicera redan publicerad och ej sekretessbelagd information, som operatören måste dirigera för att den skall komma rätt, och därmed framställa kopior av, såsom domen säger.

Domen kan läsas här:
http://www.dr.dk/NR/rdonlyres/EF2AAB7A-0E04-4963-963A-463CD7550D72/361965/tele2_ke.pdf

//steelneck

Micke sa...

Ha ha ha!!

Bäst.Det är ju jag!
Just detta är internets överlägsenhet gentemot t.ex tyckta tidningar.