tisdag, oktober 03, 2006

Förnyelse

Habeas Corpus är alltså principen om att den som frihetsberövas skall ha rätten att snarast få reda på de anklagelser som lett till frihetsberövandet, samt få möjlighet att bemöta dem och få sin sak prövad.

Igår fick jag ett mejl från en amerikansk organisation som samlar pengar för att kunna publicera helsidesannonser i tidningar (Man behöver 48,000 dollar för en annons i NYT!), för att bilda opinion mot de tortyrlagar som just genomdrivits i den amerikanska kongressen – människor kan nu ”lagligen” hållas utan anklagelse, utan rätt till advokat och dömas av särskilda militärdomstolar på basis av hemligstämplade bevis.

Deras beskrivning av de faktiska omständigheterna är klargörande för vad som nu sker:
Last week Congress passed a bill legalizing torture and gutting habeas corpus, eviscerating the Constitution, fundamental rights, and legal precedent dating back to the Magna Carta of 1215. We need your help to publish a denunciation of this whole course.

The "Military Commissions Act of 2006" will allow the continuation of "alternative interrogation techniques" that include sleep deprivation, extreme cold, personal degradation, and waterboarding (simulated drowning), "temporary" disablement, and psychological disorientation.

It gives President Bush the right to hold people indefinitely without charges or court review, nullifying habeas corpus rights and fundamentally altering the role of the courts. Defendants can’t to see evidence used against them, and "evidence" gained through torture is allowed.

If ever there was a time to speak out, it is now. Allowing this law to be enshrined without a massive public outcry is telling the world Americans will go along with anything – even medieval torture carried out in our name. At moments like this, silence is complicity.
Vad gör våra ”liberaler”? De är just tysta.

Ibland har vi som talat om en blåbrun fascistiseringsvåg avfärdats för att vara fel ute, eller åtminstone överdriva. Verkligheten har visat att utvecklingen snarare har gått fortare än vi kunnat ana.

Den första meningen i Wikipedia-artikeln om habeas corpus är förresten intressant:
Habeas corpus är en princip som till sitt innehåll är central i alla moderna rättsstater.
Får vi snart höra vår på fredag presenterade borgerliga utrikesminister räkna ut USA från denna skara?


[Läs också Kurt Nimmo: Habeas Corpus Murdered, Few Notice]

18 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_13774979.asp

Anonym sa...

Habeas Corpus har väl aldrig varit tänkt att skydda (illigala) kombatanter från internering?
/Mathias

Anonym sa...

Habeus Corpus är tänkt att skydda alla. Tills nu. Och det är dessutom fritt fram för amerikansk säkerhetstjänst att bestämma själva vad som är en så kallad illegal kombatant. Borde inte FN avgöra det, och sedan tortera skiten ur dom?

Micke sa...

Anonymous said...
Habeus Corpus är tänkt att skydda alla. Tills nu.
------------------------- Usa kan inte själva ändra på Geneve konventionen och dina fumnderingar om att FN skulle köpa deras ideer kan du nog glömma innan du en s tänkt tanken.

Det dräller av regeringar överallt som gärna skulle skriva under detta men inga är så sanslöst korkade som den amerikanska att dom skulle göra det på riktigt.

Fredriksson sa...

"Vad gör våra ”liberaler”? De är just tysta."

Dom är väl antagligen upptagna med att skriva om iranska bögar som riskerar livet på hemmaplan.

Något som du är tyst om. Too close to home, huh?

Kerstin sa...

Det går inte längre att komma ifrån att USA har klivit över gränsen och numer måste betraktas som en fascitisk stat.

Var och en, som har något lite fantasi och inte lider av allvarlig brist på självkännedom, inser att tortyr är ett uselt instrument när det gäller att få fram sanningen. Tortyr är inte egentligen tänkt för den saken utan för att sätta skräck i folk, så att de inte sticker upp. Sådana metoder är typiska för fascistiska regimer och sådana regimer utmärks just att total brist på rättstygghet. Det typiska för sådana samhällen är också slumpmässigt gripande av folk, och torterande även utan belägg för att den torterade verkligen gjort något olaglig.

Många av dem som försvarar USAs politik idag har inte heller klart för sig att i sådana system är inte heller medlöperi någon garanti för att man inte själv ska drabbas.

Anonym sa...

Fredriksson med flera med sina ryggmärgsreflexer att skjuta på budbäraren:

FATTAR NI INTE??? Bush håller på att avskaffa MÅNGHUNDRAÅRIGA rättsprinciper, respekten för individen visavi staten, hela GRUNDEN för att kunna kalla sig en RÄTTSSTAT.

Genevekonventionen tillkom efter mänsklighetens svåraste våndor i form av världskrig och nazism, och är bärare av hela den internationella förhoppningen om mänsklig värdighet. En av dess artiklar som tydligast uttrycker detta är artikel 3, om förbud mot inhuman behandling och tortyr Och Bush talar om denna som "otydlig"???
Och det FINNS inget som heter illegala kombattanter, det är ett påhittat begrepp.
Kan man inte ENTYDIGT reagera på detta, utan att börja humma om att Ali är dum eller att det är mera synd om iranska bögar, att Stalin var dum eller vad som helst - då är man själv en Stasiagent, diktaturens kreatur, lydig 1984-medborgare, fascist.
Inga ord jag säger för att förolämpa utan för att Fredriksson mfl måste inse vilken roll de nu spelar. SKÄRP ER innan det är för sent. Ta en grundkurs, snacka med VILKEN jurist som helst. Jag säger det igen: att skrota flera hundra år av rättsprinciper. Smaka på det. Det är ingen liten skatte-SOU vi talar om här.
Och HOPPAS att Ali har fel - att det faktiskt finns liberaler som inser detta. Kanske inte bland de yngre bloggspyorna, men...

Wille sa...

"Vad gör våra ”liberaler”? De är just tysta."
Alla liberaler är inte tysta.

Mikhas... sa...

Din påflugna svans av fascistoida liberalmuppar här på bloggen kommer med all sannolikhet INTE att hålla käft, deras klena intellekt tycks inte medge det.

Upp flyga orden tanken stilla står...

Fredriksson sa...

Anon 12:19

Bush är ute o reser angående Guantanamo, det är väl ingen nyhet som man måste läsa på Esbatis blogg:

http://bjarred.blogspot.com/2005/06/guantanamo-limbo.html

Micke sa...

Mikhas... said...
Din påflugna svans av fascistoida liberalmuppar här på bloggen kommer med all sannolikhet INTE att hålla käft, deras klena intellekt tycks inte medge det.
--------------------------------

Är inte du hos Reinfeld och dricker oboy och käkar falukorvs mackor som tack för att du inta tagit ställning den här veckan heller?

Mikhas sa...

Kära Micke!

Att du alltid förödmjukat tar åt dig av epitetet "liberalmupp med klent intellekt" säger mer än vad jag och säkert många andra vill veta om dig, men din uppriktighet ger åtminstone en fingervisning om ovanstående och hur långt till höger du står.

Jag kan dock stilla dig med att det är under min värdighet att ta emot stöldgods från Reinfeldt & Co, ett klart ställningstagande inte sant?

Att inte legitimera nyliberal marknadsdiktatur en kort stund vart fjärde år är också ett ställningstagande Mikael, fler sådana ställningstaganden och "demokratin" får revideras...

Micke sa...

Varför skulle jag ta åt mig?
Jag är inte liberal och har aldrig varit.

Inte ens när jag var tretton år och Liberal ungdom var socialistiskt och lokala medlemmar där jag bodde gömde kurdiska flyktingar i 70 talets början så lyckades dom övertyga mig att betala inträde till sina fester med vidhängande medlemskap i Folkpartiet.

Istället satt jag på FNL gruppernas möten och fick sanningen förklarad för mig hos dom av Leninister och MaoisterDärifrån till dit jag är idag (och jag är fortfarande inte liberal vad du än säger) är det en bit men jag har lärt mig en sak under vägen och det är att utan enhets strävan kommer man ingenstans alls.

Demokratin revideras av dom som skaffar sig makten att göra det.

Skaffar sig makten kan man i Sverige idag bara göra på ett sätt.Genom att rösta.


Kul att du svarar med ett riktigt svar då kanske vi äntligen kan lägga ner skitsnacket.Jag ska göra vad jag kan för att låta bli.

Jag kan förstå att du väljer att inte rösta men jag tycker att det är fel OCH jag kommer fotsätta att hävda att det inte går att dra generalla slutsatser om liberaler mer än vad man kan göra om folk i allmänhet.

Mika sa...

Ömsesidigt kul att du inte av sedvanligt påtaglig nödighet svarade med ovidkommande tramskommentar, sådant respekteras och renderar dig en air av seriositet.

Om du också kunde sluta anklaga mig för nickstölder vore det ett plus.

MVH.

Mikhas

Anonym sa...

Mika var det inte du som stöttade kriget i Tjetjenien det kan ju vara bra att ta upp det så här när vi ändå pratar om terrorkrig

Micke sa...

Om du också kunde sluta anklaga mig för nickstölder vore det ett plus.
-------------------------
Ja det var ett misstag av mig att anklaga dig för det.
Tyvärr är det exakt det som är tanken när folk bollar med andras nicks.

Att man ska bli förbannad och sen skapa ännu mer kaos genom att uttrycka det.

David sa...

1. Behövde du verkligen använda Wikipedia för att förstå det konceptet?

2. Använd aldrig Wikipedia för att styrka dina argument. Det är bara fel.

Staffan sa...

Ursäkta om jag för tillbaka diskussionen till USA:s eventuella dödsfärklaring av rättssäkerheten. Den första kommentaren länkar till Svd:s ledarkommentar om detta. Rubriken: INTE TILLRÄCKLINGT BRA

Vadå inte tillräckligt bra? Man ska verkligen vilja se det positiva i USA för att ens komma på tanken att beskriva dessa övergrepp på frihet och rättssäkerhet för ett steg åt rätt håll.

http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_13774979.asp

I övrigt har jag inte sett många andra skriva om frågan eller diskutera den i massmedierna. Vem har tagit upp nyheten?