fredag, november 03, 2006

De nya moderaterna uppmuntrar föreningsaktivitet. Vanliga frågor uppstår.

Niklas W: Har nyligen blivit invald i en sällskapsorden. Hur kommer det sig att dessa ofta har svart istället för vit väst till frack?

Magdalena Ribbing: Vit väst till frack är festmarkeringen i sällskap med kvinnor - ett herrsällskap kan ha svart väst till fracken; det gäller då vanligen konservativa klubbar.
(Chat på dn.se)

15 kommentarer:

Anonym sa...

Um, ja?

Jag trodde att du hade läst på universitetet? Hur tog du dig igenom studentlivet utan att lära dig reglerna för högtidsklädsel?

Amal sa...

patetiskt.

Som om det vore helt normalt att stänga ute kvinnor från olika sammanhang. Och du anonym vet inte vad du pratar om. vilket universitet har du gått på egentligen?

Anonym sa...

vem läser sånt?

Anonym sa...

"vilket universitet har du gått på egentligen?"

Jag har inte gått på något universitet. Hur mycket mina föräldrar än försöker med olika utbildningar har jag inte ens klarat de mest elementära. Inte ens Israelisk värnplikt får jag göra fast jag är berättigad och vill. :(

Så min huvudsyssla i brist annat är att posta förvirrade inlägg här och skriva "Löjligt Ali" eller "antisemitism!" eller vad som helst som inte hör till ämnet bara för att få käfta emot kommunistbloggarna...

Svara gärna!

Anna sa...

När jag pluggade i Uppsala jobbade jag lite extra som servitris då och då. Serverade bl a på sällskapsordnarnas årsfester, det var allt från SHT till Juvenalorden. Mitt allmänna intryck var att det rör sig om någon slags male bonding under ganska barnsliga former. De äldre korpulenta herrarna behängda med allsköns medaljer (av typen Bulgariska Trastfinkutmärkelsen)samlades bakom lyckta dörrar mellan huvudrätt och efterrätt för att döpa in de yngre grabbarna och därmed "ta dem under sina vingars beskydd". Detta under en påklistrad pompa med mantlar och hattar och standar och klingande i klockor. Lite lajvande i salongerna liksom.

Nedsättande kommentarer om servisen fattades ju inte, sätt 300 snapsberusade män i en festlokal och skicka in ett tiotal 20-åriga kvinnor i kjol med kaffekanna i handen och resultatet låter inte vänta på sig.

Speciellt uttrycksfulla var bläckteckningarna på de vita linnedukarna vid avdukningen av borden: förvånande bara att vuxna män är så fixerade vid sina egna fortplantningsorgan att de måste avtecknas bums under en bättre middag.

Nåväl, så gick det i alla fall till på årsfesterna, för den som är intresserad. Färgen på frack åsido.

Anonym sa...

öh, jag kanske missade något men var kom moderaterna in i bilden?

Fråga 2: varför läser Ali chattar med Ribbing?

Anonym sa...

"Jag trodde att du hade läst på universitetet? Hur tog du dig igenom studentlivet utan att lära dig reglerna för högtidsklädsel?"

Jag som läst/läser 5 år i Uppsala, visserliggen på två olika universitet, och ALDRIG haft på mig högtidskläder. Hur f-n gick det till egentligen??

Anonym sa...

Öhhh, Raap.

Gäsp, Löjligt Ali....

Oldtimern sa...

Tack Anna för din beskrivning intressant betraktelse innifrån kommande påläggskalvarnas värld =)

Anonym sa...

Varför skulle det inte vara helt normalt att ha herrklubbar? Är det lika hemskt med klubbar där män är bannlysta? Sådana finns det gott om, inte minst i universitetsvärlden. Det är frivilligt att gå dit.

Själv använde jag min frack tre-fyra gånger per termin under min tid i Uppsala (utan att vara moderat), men bara med vit väst.

Anonym sa...

Förbjud Feministiskt Initiativ och alla tanter med batik och stora broscher!

Anonym sa...

Den som tror att studentikosa "sällskapsordnar" har något som helst att gjöra med påläggskalvar har aldrig studerat på universitet, ofta är det precis tvärtom.

Clausewitz sa...

Är det inte nån som är upprörd över att Ribbing egentligen inte svarar på frågan?

Anonym sa...

Att jämföra moderaterna med dessa herrsällskap är lika rimligt som att jämföra socialdemokrater med stenkastare och lastbilsbrännare.

de flesta moderater skulle aldrig känna sig hemma i dessa sällskap.

men varför skulle man neka någon de umgängesformer denne trivs i?
På samma sätt som många med mig
inte är så förtjusta i att se på fotboll med ett gäng grabbar och dricka öl. detta är ett gäng grabbar som vill se på spex och dricka beska droppar.

inte heller är det så att det är någon "exklusiv elit" som träffas. det finns visserligen herrsällskap där de allra märkligaste kufarna sitter och diskuterar vilken av de svenska konungarna som var den störste krigshjälten men herregud detta är människor som bara finner likasinnade kufar (harmlösa personer utan vänner med intresse för historia) under sin korta tid vid något av de stora lärosätena. (ja de samlas där eftersom en population 30 000 studenter och tillgång till gamla böcker är en förutsättning för att de skall nå kritisk massa)

Vill bara förtydliga att svart frackväst även används vid akademiska högtider inte bara vid herrsällskapsträffar.

Los Angeles sa...

Här grips det efter väldigt tunna grässtrån :-)

Varför inte förbjuda tjejmiddagar också? Överhuvudtaget borde man vara tvungen att ansöka om statligt tillstånd för alla möten med fler än tre personer, och kunna påvisa att andelen män och kvinnor är exakt 50%. Grupper med udda antal medlemmar blir automatiskt kriminella...

Allvarligt talat, exakt vad i den texten kan en normalt funtad människa reta sig på? Ge upp.