lördag, december 02, 2006

Kuba igen

Själv missar jag tyvärr SVT:s temakväll om Kuba och Castro (Oliver Stones Commandante har jag dock sett förut och kan rekommendera – irriterande macho, men fascinerande och jäkligt rolig). Fast det är svårt att missa att bombhögern gått bananer i förskott. Timbros Mattias Svensson anför drevet genom sedvanlig personnedsmetning, bloggosfären sväller över, existensiellt krisande ungdomsförbund anmäler till granskningsnämnden, och SvD skriver ledarartikel. Det är alltså ungefär som vanligt.

Det räcker inte med att nyhetsredaktionerna bedrev ohämmad borgarpropaganda i två år och fixade ny arbetarregering, eller att lejonparten av utrikesrapporteringen skulle kunna passera som prokoloniala psyop-övningar. Varje dissonans stör. Att det ska föras ett samtal mellan människor som på grund av sina livserfarenheter kan förmodas göra en ansats att komplicera sin egen och andras bild av Kubas myter och verkligheter, och därmed göra landet begripligt, det blir svårhanterligt. Det säger något om bombhögerns syn på medier och åsiktsbildning. Det är – som vi kunnat konstatera gång efter gång de senaste åren – ingen vacker bild. De härskande skiktens intressegemenskap bäddar för global foxifiering.

Och så säger det något om Kuba – om att detta stolta land är ett litet men värkande törne i den hegemoniska imperiekroppen. Bara genom att finnas och beskrivas med alla sina väldiga brister och problem. Låt det värka.


Uppdatering: Det är en fantastisk rundgång som utspelar sig nu. Efter att ledarsidorna skrivit re-writes på Timbrouppstötningen, rapporterar nu nyhetssidorna att ledarsidorna skrivit saker. Ekot rapporterar att "kritiken växer" och tidningarna kör TT-text med rubriken "Kritikstorm mot Castro-program". Svenskt medieliv är ett dåligt skämt.

Uppdatering 2: Röda raketer konstaterar att SvD inte är helt med på årtalen för det kubanska 50-årsfirandet. Revolutionen segrade 1959. Jubileet rör årsdagen för båten Granmas ankomst till Kuba. Den hade med sig Castro och en grupp förtrogna. Händelsen utgjorde starten för ett uppbyggnadsarbete som så småningom (efter allvarliga initiala misslyckanden) kom att leda till Batistas störtande.

[Läs gärna: Artikel i Expressen den 2 augusti]

66 kommentarer:

Gudmundson sa...

The revolution will not be televised, hette det på sjuttiotalet, och det stämmer än idag. Det är en konservativ dröm på tv ikväll, Ali, och ingenting som en vital vänster behöver. Gulnade tidningsklipp och cigarraska.

Det är väl framåt ni vill?

Ali Esbati sa...

Det är en mer relevant kritik, men en helt annan än den som framförs nu.

Jag tänkte själv när jag såg upplägget, att den lite tröttsamma röda tråden tycktes vara tragglandet av egna missbedömningar och mer eller mindre påtvingad självrannsakan. Men det är som sagt en annan historia. Kuba blir, som det mesta annat som är intressant här i världen, trots allt svårbegripligt utan historia.

Anonym sa...

Herregud!
Censurerar du inlägg som säger sanningen om Kuba!!??
Du är ju inte klok.

mika sa...

Törnet värker även på liberalmupparna tycks det.

Det är talande att de enda brott mot mänskligheten som förekommer i regionen är det outsourcade koncentrationsgulaget i det av USA ockuperade Guantanamo.

Se här, ett historiskt möte i tiden

mika sa...

Jag är övertygad,och efter att ha tillbringat en längre tid på Kuba, fullständigt förvissad om att många av dessa "stackare" som åtnjuter fri utbildning sjukvård och arbete tycker synd om sina medbröder och systrar i västmakternas marknadsdiktaturer....

Man är också medvetna om att dessa förhållandevis mycket drägliga levnadsbetingelser utvecklats under omänskliga sanktioner och ett ständigt överhängade invasionshot. Hot som till skillnad från de konstruerade "hoten mot demokratin" som motiverar undantagslagar koncentartionsgulag och itegritetskränkande åtgärder i våra marknadsdiktaturer, är verkliga.

Micke sa...

Timbros Mattias Svensson anför drevet genom sedvanlig personnedsmetning, bloggosfären sväller över, existensiellt krisande ungdomsförbund anmäler till granskningsnämnden, och SvD skriver ledarartikel. Det är alltså ungefär som vanligt.
-------------------------------

Fascism är inte politik.

Det är ett själstillstånd.

Anonym sa...

För att inte tala om svensk likudhöger...

Anonym sa...

Nu har diktatorslickaren raderat otaliga inlägg, samtliga utan invektiv. Här är ett med ett milt men sant invektiv. Varsågod!

Anonym sa...

Det är inte bara invektiven som avgör om inlägg raderas eller inte. Det har bevisats många gånger av inlägg från diverse fekaliefaschinerade "debattörer" som fått ligga kvar. Censuren kickar in när det är en för hög grad fakta eller logiskt härledbara argument i en post.

Mr Lovelace

guernica calling sa...

Ali, kan du inte ta bort de här förvirrade kommentarerna från mupparna på LUF?

Samla ihop skiten till en speciell tråd för analys av brunblåa galningar istället och lägg upp det på Fredagar så har vi något att skratta åt efter jobbet....

Anonym sa...

"fri utbildning sjukvård och arbete tycker synd om sina medbröder och systrar i västmakternas marknadsdiktaturer...."

Hoppas att det inte undgått dig att vi i marknadsdiktaturen Sverige har i vart fall har fri sjukvård och utbildning. Arbeten är det väl lite si och så med. Men vi har faktiskt skydd för våra arbetslösa och sjukskrivna med.

an ominous sa...

Mellan allt raderande av seriösa kommentarer, blir du inte lite rädd när de enda som står kvar på din sida är de vars intellektuella nivå når upp till att skriva "sk-t", kalla andra för galningar och förneka att mänskliga rättigheter kränks på Kuba?

Hur känns det för en mensan?

mika sa...

Med fri avses gratis (skattefinansierad) om inget annat anges, att besöka en ihjälstressad läkare efter att ha väntat i ett halvt dygn för 300 spänn är knappast fritt i den bemärkelsen knappast heller svindyr marknadsanpassad utbildning för rikemansungar....

Mänskliga rättigheter såsom de definieras av USA/€U kränks dagligen på Kuba men inte av Kubaner utan av amerikanska ockupanter i deras koncentrationsgulag för icke-människor på ön. Det är ingen förutom du själv som förnekar det..

Anonym sa...

Är Ali med i Mensa? Så pretentiöst!

Anonym sa...

Den här folkmordskramaren från LUF som spammat här ett tag tycker jag mycket synd om..

Anonym sa...

Men Ali, var det inte du som för några veckor sedan klagade på dokumentären "Tänker Israel anfalla Iran?" så vad exakt är skillnaden?

mika sa...

"Tänker Israel anfalla Iran" var en parstinlaga från ett av apartheidstatens egna produktionsbolag, inköpt av BBC.

Som en Goebbels produktions AB´s "dokumentär" om Tyskland ungefär, klar skillnad....

Anonym sa...

Mika, Det jag är ute efter är att när SVT visar en "vänster" dokumentär kommer högern och skriker som barn och när de visar en "höger" dokumentär kommer vänstern och skriker lika högt. Högern säger SVT är vänster och vänstern säger att de är höger. Är det någon som inser att SVT verkar vara gnaska balanserad?

mika sa...

Det är ett allmänt vedertaget faktum att partierna och partipolitiken till skillnad från väljarkåren sedan minst ett decennium vandrat högerut, SVT kan inte anses vara helt opåverkat av den utvecklingen i motsvarande grad.

Därför är det inte helt fel att påstå att den är högervriden och speciellt då inte i nyhetsrapportering och dokumentärer. Nyheter och dokumentärer som ofta köps in från ett fåtal gigantiska mediekonglomerat är inga balanserade inslag.

an ominous sa...

Lite gulligt är det allt när diktatorn säger:

"Döm mig, det betyder ingenting. Historien skall frikänna mig"

Det var faktiskt just så som Nicolae Ceausescu sade innan den marxisten, diktatorn, mördaren och mångmiljardären kom alldeles för lindrigt undan. Och honom har ju "historien" frikänt, eller hur?

Och visst var väl Rumänien på den tiden enligt svenska kommunister ett "litet men värkande törne i den hegemoniska imperiekroppen" innan sanningen kom fram.

Varför skulle nu den skäggige marxisten, diktatorn, mördaren och mångmiljardären få ett annat eftermäle? Det är ju inte direkt så att flyktingströmmarna går från USA till öriket, där båtar - märkligt nog - är lika sällsynta som Berlinmuren var tjock.

jenny sa...

hörde jag kuba nämnas. underbart land på många sätt, men stackars människor. får inte ha internet hemma eller surfa på nätcafé, får inte säga vad de vill och får inte handla vad de vill och får definitivt inte resa vad de vill. var där för två år sen och insåg varför jag aldrig kan bli komme.

Nog med skitsnack sa...

"Det var faktiskt just så som Nicolae Ceausescu sade innan den marxisten, diktatorn, mördaren och mångmiljardären kom alldeles för lindrigt undan. Och honom har ju "historien" frikänt, eller hur?"


Nej till skillnad mot Pinochet så har inte "historien" frikänt Ceausescu.Ännu mindre gjort honom till en förgrundsgestalt.

Det är väl det som är skillnaden.

På mördare och mördare alltså.

Anonym sa...

Egennyttiga samhällsparasiter som är beredda att vandra över lik med vässade armbågar för egen vinnings skull finns överallt, även på Kuba. Den "exportvaran" har inte alltid varit välkommen i Miami.

Vi vet att den amerikanska nyliberala regimen mördat miljontals människor i ockupationskrig sanktionskrig och koncentrationsläger, vem har castro mördat?

Anonym sa...

Underbart land Kuba men fel människor Batista var bättre än Castro. Synd att kubanerna inte får frihet att svälta arbeta ihjäl sig på amerikanska slavfabriker och tigga på gatorna...

Anonym sa...

Ali, kan du inte forsoka komma med lite sakliga argument och resonemang kring konkreta delar av kritiken istállet for ovevrgripande raljerande? Du ságer ju inte ens att kritiken ár felaktig. Sa vad ár problemet?

Om medierna ger en ensidig bild av Cuba sa ska det kritiseras, oavsett om medierna har varit ensidiga nar det gáller andra saker tidigare, eller?

Jonas N sa...

Härlig läsning här ...

Ibland undrar jag om det kan vara så illa ställt bland svenska återväxten (av ... ja vaddå? Fågelungarna som skriker ... och gapar ... för att bli matade så att dom kan fortsätta .. )

.. men emellanåt, när jag jag vill tro extra väl om medmänniskorna, hoppas jag ändå att någon bland dem som skriver i själva verket är självironisk och har lite djupara insikt, och bara försöker trissa upp hetsporrarna på den frihetliga sidan ...

Men allt som oftast misströstar jag.

Självironi är ytterligare en annan sak där bristsituationer uppstår .. på den sidan där de 'goda tingen' skall administreras fram

olydig sa...

Bombhögerns upprörda skrik i fallet Kuba klingar något falskt med tanke på deras hetsiga iver att få göra affärer med den största kommunistiska diktaturen av dem alla.

Hade deras upprördhet varit mer blygsam om Kuba också hade haft 1.3 miljarder potentiella kunder, samt en enorm kader av förtryckt befolkning som kan kommenderas in i värstvärldsföretagens fabriker för slavlön?

Anonym sa...

"Hade deras upprördhet varit mer blygsam om Kuba också hade haft 1.3 miljarder potentiella kunder, samt en enorm kader av förtryckt befolkning som kan kommenderas in i värstvärldsföretagens fabriker för slavlön?"

Den hade varit mer blygsam om landets fattigdom minskat, friheten ökat (även om det varit för långsamt) och människor inte flytt fran landet på flottar.

Anonym sa...

Om man gör en hel programkväll om en mycket kontroversiell person som Castro är det väl inte för mycket begärt att bjuda in både de som är gillar och ogillar honom. Att visa både en en kritisk och en hyllande film. Är inte det det enda objektiva sättet att behandla en företeelse där uppfattningen är så splittrad?

Sen kan man ju fundera över varför människor flyr från de länder som vänstern ser som förebilder, till de som högern ser som förebilder. Hade de blivit lurade till det så hade ju strömmen av hemvändare rimligtvis varit ungefär lika stor, så den förklaringen håller inte.

Jonas N sa...

Alltså, Sverige, svenskarna, svensk ekonomi och handel har i princip inget alls samröre med Kuba. (Det hade Sverige inte heller med Chile, Nicaragua, eller för den delen numera Venezuela osv)

Varför skall (det som kallas) Public Service engageras sig så påtagligt, och även så ensidigt, i just dessa konflikter av alla dem som finns runt om över klotet.

Varför just dessa? Och varför så tydligt med slagsida åt den ena sidan? Kan någon förklara det? Övertygande alltså?

Jag tror att det har just med 'Public Service' att göra. Alltså, företeelser som specifikt kännetecknar 'vår' Public Service ...

Anonym sa...

Fyra timmar i sträck med hyllning av en galen kommunistdiktator i tvångsavgiftsfinaniserade SVT är bara för mycket! (15 minuter hade varit för mycket.) Hade jag varit licensbetalare så hade jag sagt upp licensen omgående. (För man får väl tillbaka innestående belopp?)

Det är inget som är "balanserat" med att hylla galna diktatorer. Skall inte SVT hylla Kim Jong-Il också?

Kanske skulle de sända Woody Allens "Bananas" istället..

Jonas N sa...

Olydig är (återigen) uselt informerad, denna gång om Kina.

1.3 miljarder kineser kommenderas inte in i fabriker. Det är precis tvärtom, de nya fabrikerna tävlar om arbetarna och med existerande arbetsplatser mha bättre villkor och högre löner.

Jag vet att sådant känns riktigt surt för en sann troende socialist, och det faktum att alla de mindre bemedlade (som man ju påstår sig värna om) både söker sig dit och därigenom får det bättre, spär bara på denna bitterhet.

Men att dumhet svider är egentligen bara ett sundhetstecken ..

(pss som det bränns om man lägger handen på en het platta, fast det gäller fysisk smärta, istf intellektuell ... )

Anonym sa...

När Ali Esbati hyllar Fidel Castro så spottar han alla hans oskyldiga offer rätt i ansiktet. Varför tillhör du ens ett demokratiskt parti? Du behöver inte låtsas.

Anonym sa...

På BBC:s sajt läste jag "Birthday celebrations were initially scheduled when the Cuban leader turned 80 in August, but were moved to December after he became ill." vilket betyder att SVT synkar sitt hyllande med Kubas officiella arrangemang! Ofattbart.. Konstigt nog har inte BBC ett enda program om Castro på denna administrativt bestämda hyllningsdag...
Bananas

Jonas N sa...

Inte nog med att dom synkar med firandet av revulutionen på Kuba, London, SvT påstår dessutom att de inte hade någon aning, att det är en olycklig slump att dessa sammanfaller:

"vi visste inte att programmet skulle sammanfalla med det firandet"

Bäste kommentaren om Svt kommer från
>Johan Ingerö
:

"Så blir det när man slår upp fyra väggar och ett tak över en Vietnam-demonstration och döper det hela till Public Service, och därefter satsar mer pengar på att filma retarderade b-kändisar på öar än på att pruducera vettiga samhällsprogram"

(dock i ett annat sammanhang)

olydig sa...

Nej, Jonas, det har ju inte ett dugg att göra med att de kinesiska ledarna nedmonterade folkets ekonomiska skyddsnät och den statliga produktionen samtidigt som man etablerade och expanderade special economic zones där företag från värstvärlden åtnjuter lättnader på skatter och andra områden för att verka. Som Michael Kryzanek skriver i Comparative Politics: A Policy Approach: As a result their living standard declined, medical care in the communes all but disappeared, and unemployment, once rare, became commonplace.

Det är ett gammalt liberalt recept, som alliansen försöker dig på i Sverige, må så vara i mindre omfattning. Se till så att folk blir arbetslösa och ryck undan det ekonomiska skyddsnätet så att folket blir tvingade att ta jobb till vilken skitlön som helst. Så tvingar du in folk i låglöneyrken.

Det är precis tvärtom, de nya fabrikerna tävlar om arbetarna och med existerande arbetsplatser mha bättre villkor och högre löner.

Begreppet nyttig idiot har sällan varit mer slående.

Vad var det du sade om att dumhet svider?

Men den stora frågan är: När ska ni tokliberaler börja kritisera den största kommunistiska diktaturen i världen? Eller ni kanske inte vill bita den hand som föder er? Det säger i så fall en hel del om den moraliska korruptionen inom dagen liberalism.

Anonym sa...

Om Kina plötsligt skulle få för sig att återinföra sociala reformer och börja handla i annan valuta än dollar så blir det nog annat ljud i skällan.

Tills dess kan man ju hylla all den "stabilitet" ett sådant system skänker profitörerna. Bästa stabiliteten stod Hitler för, produktionen var enorm och en stor del av arbetsstyrkan var i princip gratis och kostade bara tunn soppa i drift.

Vi är snart där igen...


Feliz cumpleano commandante fidel!

Pinochet Suharto och B

Anonym sa...

Att ha en temakväll om Fidel Castro är verkligen sjukt!

Tänk om SVT skulle köra en tema-kväll om Adolf Hitler och där man avslutar kvällen med en diskussion med tre nynazister!

Temakväll om Castro kan bara ske i den sista Sovjetstaten-

Anonym sa...

Jag är socialist och vänsterpartist (och NEJ, jag tillhör inte de privatiseringsivrande "förnyarna" i partiet) men det innebär inte att jag kan acceptera förtryck och brott mot mänskliga rättigheter på Kuba men ingen annanstans. Att man internerade och låste in ALLA HIV-smittade i speciella läger fram till 1993 är totalt oförsvarbart och oförlåtligt,det kan inte ursäktas av kulturrelativism eller någonting annat.Vore intressant med en mer nyanserad debatt åtminstone här inne, där man inte är antingen stalinist eller bombhöger.Det hela påminner ju om Bush efter 9/11 "If your not with us your against us"

Anonym sa...

Anon 10:54,

Om du onyanserat kallar alla mer liberala själar för "bombhöger" (liksom Ali gör) så finns det ju inga kvar att debattera med.

Modstulen sa...

Jag är skåning och har därför tillgång till dansk statstelevision: DR. Vill bara stilla påpeka att "commendante" har visats i dansk statstelevison. Vem sitter vid makten i Danmark, och hur förklarar ni att en liberal statschef kan ha begått en så oförlåtlig synd?

Anonym sa...

Styr "statschefen" i Danmark televisionen där? Otroligt isåfall..

Modstulen sa...

Ja, vid ett så demokrtividrigt tillfälle bör statschefen rycka ut. Eller vad vill alla dessa fisar i dick erixon-rymden syfta till?

Det var en dokumentär. Get over it.

Anonym sa...

"Men den stora frågan är: När ska ni tokliberaler börja kritisera den största kommunistiska diktaturen i världen? Eller ni kanske inte vill bita den hand som föder er? Det säger i så fall en hel del om den moraliska korruptionen inom dagen liberalism."

Så du menar att liberaler inte kritiserar regimen i Kina? Uppenbarligen lever du i din egen värld, där saker blir sanna bara för att du söger dem. Och hur mycket den kinesiska staten förgriper sig på sin befolkning så gör det väl det knappast ok att den på Kuba uppför sig än värre. Det som hyllas med Kina är de förbättringar som skett, det som kritiseras är de områden som inte förbättrats. Få länder är antingen svarta eller vita, men på Kuba är det väldigt lite vitt, och väldigt liten förändring till det bättre.

Ullan sa...

Det är skrattretande att behöva ta del av den hjärndöda upprördheten över att svt kör ett tema om Castro. Det är givetvis det dagliga trummandet av amerikanska serier och filmer, dokusåper etc som utgör den riktiga propagandan. Det är detta trummande som formar vår människosyn, våra värderingar och vår ideologiska uppfattning. Den som inbillar sig att en gnutta Castro skall omvända människors sinnen till kommunism måstet vara en aning blåst. Att köra ett tema om Castro bryter så uppenbart mot det generella mönstret att kontrasten blir slående och får högern att gå nuts. Men egentligen visar upprördheten på den totala dominansen av något annat, nämligen den dagliga propagandan av jagfixering, antropocentrism, konsumism, våldsglorifiering, sexism, kapitalism, manikeistiskt tänkesätts etc.

mika sa...

Det nyliberala veckomagasinet "Godmorgon Världen" fortsatte i samma anda och hoppades mellan raderna att "Kuba aldrig blir sig likt igen" (Läs:När Castro dör överfaller USA med demokratiska bomber och Kubanerna väntar med blommor på massarbetslöshet svält och nyfattigdom)

Russofoben, Ekot´s M P Löfgren, som genom sin egen och FOX CNN och BBC´s blotta närvaro i Ryssland knappast kan tala om annat än öppen demokrati, fortsatte vidarebefodra ryktesgrundade anklagelser utan bevis i fallet med den gamla föredettingen Litvinenko, trots att de landsflyktiga skurkarna börjar åka in en efter en.

Så visst, ett kort avbrott och sedan på med råkapitalism krigshets och den globaliserade amerikanska marknadsdiktaturen igen...

mika sa...

Vad fallet Kuba visar är att motstånd mot den globaliserade rövaroligarkin och den aggressiva marknadsdiktaturen i norr fungerar.

Kuba har befunnit sig under belägring sanktioner och invasionshot sedan McDonalds & Co (USA) kastades ut, det är självsagt att man inte kan utlysa öppna val i ett permanent krigstillstånd under sådana förhållanden men därmed inte sagt att Castro är en "diktator", vore det val i Kuba skulle han vinna lika lätt som Chavez vinner i Venezuela och Putin i Ryssland helt enkelt därför att han till skillnad från Bush Blair och €Urokratmaffian i Bryssel har överväldigande folkligt stöd.

Massmördaren George Bush som under fars & kuppartade former "vann" valet mellan två identiska och strikt marknadsfinansierade "alternativ" sist gör sig mer förtjänt av den benämningen...

olydig sa...

Jag ser fram emot den protestsstorm vi kan vänta oss från våra glada liberaler, när SVT börjar sända mer än två veckors okritisk rapportering från OS i Kina.

Som Stefan Holm skriver i SVD: "Kina vill visa upp "The biggest show on earth" - i dubbel bemärkelse. Det kommer att bli de största och bäst arrangerade spelen någonsin. I många år avslutades OS rent slentrianmässigt med att IOK-presidenten sa att det varit "the best games ever".
Kina kommer att jobba för att få de orden sagda vid avslutningsceremonin den 24 augusti 2008."

Hur har SVT mage att sända veckovis av okritisk rapportering från spel som är utformade för att visa den kommunistiska diktaturens förträfflighet?! Det måste givetvis bero på att alla journalister är hårdnackade kommunister!

Så du menar att liberaler inte kritiserar regimen i Kina? Uppenbarligen lever du i din egen värld, där saker blir sanna bara för att du söger dem.

Vilka liberaler kritiserar Kina? Du kanske tänkte på när moderaterna kämpade för att EU's vapenembargo mot Kina skulle hävas? Eller Leijonborgs ack så kritiska bok från hans resa i det ekonomiska underverket? Eller den liberala pamfletten DN's politiska chefs utsaga om att "hoppet står till giganten i öst"?

Kritiken blir aldrig mer än viskningar, för vilken liberal politiker vill vara den som sätter käpper i hjulen för svenskt näringsliv att bygga upp kinesernas infrastruktur?

Johnny sa...

Har inte SVT kört en Mao-kväll? Låter väligt bekant..

Själv vill jag helst inte bli slagen på fingrarna av media. Som dom där dokumentärerna om hitlers bödlar med skräckmusik och snabba klipp. Fy fan.

Anonym sa...

"det är självsagt att man inte kan utlysa öppna val i ett permanent krigstillstånd under sådana förhållanden men därmed inte sagt att Castro är en "diktator", vore det val i Kuba skulle han vinna lika lätt"

Det är inte det minsta självsagt att man inte kan utlysa öppna val bara för att man befinner sig i krig. Alla demokratier som varit inblandade i krig har gjort det ifall valdagen råkat infalla och om Kuba befinner sig i krig så gör isåfall nästan hela världen det. Och om det är så säkert att alla skulle rösta på Castro så finns det väl ingen anledning att inte hålla val? Om alla gillar honom finns det väl ingen anledning att förbjuda andra åsikter?

Anonym sa...

"Vilka liberaler kritiserar Kina?"

Alla som jag någonsin stött på. Och nej, Leijonborg räknas inte.

Det var för övrigt mycket kritik från högern när Persson berömde det politiska systemet i Kina för dess stabilitet.

Återigen är den viktigaste skillnaden mellan Kina och Kuba att Kina blir bättre och bättre, medan Kuba fortsätter i precis samma spår. Förändring till det bättre bör berömmas även i de fall där man inte nått fram till en acceptabel nivå än.

Anonym sa...

Jag, den anonyma vänsterpartisten igen: JAG kallar inte alla som på något vis kritiserar någonting på Kuba för Bombhöger.Det jag tycker är tråkigt är att på den här bloggdiskussionen verkar allt gå ut på måla in sina meningsmotståndare i hörn som "stalinist" respektive "bombhöger",som om det bara fanns två alternativ.Att jag skulle kunna skriva en lång lista på Värdspolisen USA:s övergrepp är nog till klen tröst för de medborgare på Kuba som brutalt rycktes upp från familj,arbete och vänner och låstes in enbart för att de bar på ett virus.

mika sa...

Det är USA/€U och kapitalistmaffian som startar hoten mot andra kulturer och statsskick och det är USA/€U och kapitalistmaffian som startar ockupationskrigen.

Är man krigförande agressor gökunge på världsekonomin och ensam supemakt kan man kosta på sig "demokratiska val" och urholka begreppet demokrati. Den lyxen har inte Kuba haft där all kraft går till att försvara sig mot USAs aggressioner och krigshot.

Det är lika lite demokratiskt att hålla val under sådana förhållanden som Irak under amerikansk ockupation, där "valet" stod mellan ett par identiska quislingregimer till ockupationsmakten.

Sydamerika har visat att det finns demokratiska alternativ till marknadsdiktatur..

Anonym sa...

Ali raderar och raderar och raderar.
Sådan är kommunismen.

Johan Ingerö sa...

Olydig

Vad jag minns var det en hel del upprörda röster från borgerligheten i samband med att Kina fick OS: Inga från vänster dock.

Mike

Ja, vad bra att de slängde ut McDonalds. Nu har ju folk så himla mycket att äta där...

Jonas N sa...

Olydig

Jag skrev ett längre svar till dig dör jag bemötte vad du skrev. Dessuomt fritt från häcklande och otidigheter. Ett svar som dock Ali måste ha ansett vara för bra iom att han inte har släppt fram det.

Beklagar!

Du kan kanske fråga honom vad jag skrev, vad det nu kan vara värt. Jag vet inte hur det är vänsterfolk sinsemellan. Brukar ni kunna lita på varandra?

Det hela är ganska komiskt i en postning som tar parti för Kuba!

Mvh

Anonym sa...

Ullan:

Jag håller med dig fullständigt.
Den dagliga dosen är viktig, vi måste få sprutan med amerikansk livsstil i oss varje dag - annars kan vi råka börja tänka själva, om det verbet betyder någonting idag. Den här kvällen gör naturligtvis ingen till en kommunist, men den ifrågasätter möjligheten att bomba sönder landet - vi får lära känna kubanerna, de dansar juh trots allt salsa och dricker rom och röker cigarrer, de är som oss och är svårare att mörda för den diffusa frihetstanken att få välja mellan burger king och macco donaldo eller mellan forum och telge energi.

skålla högern.

- i

Anonym sa...

Har ni inom vänstern fått för er att liberaler skulle ha något emot kubaner? Jag har sett detta konstiga förut -att ni jämställer ogillande av diktorn med ogillande av folket. Inget kunde vara längre från sanningen.

Anonym sa...

Man kánner andra som man kánner sig sjálv. Det ár dárfor vánstern tror att det finns en hogerkospiration, och att hogern skulle se ned pa andra "folk". De tar ocksa for givet att hogerpolitiker har intrigerat sig fram lika hánsynslost som vánsterpolitiker gor.

Anonym sa...

Kanske en dum fråga, men får en Kuban åka utomlands hur som helst eller är han fast i landet på samma sätt som i f.d. öststaterna?

Anonym sa...

Anon 5:04

En kuban sitter i princip i husarrest på ön och måste ha speciellt tillstånd för att resa utomlands. Nått som kostar mycket pengar (en kubansk årslön eller så) att få och det krävs dessutom att någon släkting utomlands bjuder in dig. Kan du skaffa allt det så får du ett tillfälligt utresetillstånd i en månad. Kan förlängas till 11 månader för tre kubanska månadslöner i månaden.

Permanenta utresetillstånd, dvs flytta från Kuba på ett legalt sätt så att det går att återvända och släkten slipper repressalier är mycket svårare och, naturligtvis, dyrare. Allt handlar om pengar på Kuba. I synnerhet om du är utlänning.

Anonym sa...

"Allt handlar om pengar på Kuba."

Är det inte talande att det är pengar som allt kokar ner till i en socialistisk stat? Hur mycket pengar du kan muta en statsanställd med eller vilka statsanställda vänner du har som kan hjälpa dig.

Lorenz sa...

Det lustigaste med SVD:s ledarartikel om Castro är Kristian Karlssons lilla "attack" på Tribeca:s filmfestival om nu fria fantasier kan kallas för en attack.
För om det är någon som lutar å det snett så är det Kristian Karlsson i sitt fabulerande.
Men Karlsson behöver inte jaga upp sina svaga neocon nerver i onödan, Tribeca Filmfestival* genererar miljondollarvinster för lokala företag och filmmakare och är inte uttalat politisk på något sätt (om nu inte Karlsson ser suspekt på alla projekt där frivilligt ideellt arbete förekommer).
En liten detalj kanske, men ack så tydliggörande för hur förvirrad denne människa tycks vara.


*För alla som inte vet så är Tribeca en filmfestival som anordnas årligen på Manhattan i New York (Tribeca= Triangle below Canal Street). Känd för att visa dokumentärer och smalare independentfilm. http://www.tribecafilmfestival.org

olydig sa...

Jag har sett detta konstiga förut -att ni jämställer ogillande av diktorn med ogillande av folket. Inget kunde vara längre från sanningen.

Till skillnad från högerns ständiga yrande om att vänsterns solidaritet med t.ex. de irakiska och iranska folken skulle vara detsamma som att vara Saddamkramare och stå på mullornas sida då eller?

Anonym sa...

http://www.hrw.org/reports/1999/cuba/

Men jag antar att HRW är "imperalister" som påpekar att den Kubanska regeringen inte har någon mänsklig respekt för sina medborgare, eller Ali?

Jonas N sa...

Olydig,

Det är väl snarare så att angående vänsterns 'solidaritet' så är det ju så otroligt övertydligt att den inte existerar, aldrig nämns, innan den kan användas för att peka finger mot USA (eller ibland Israel).

Hur många till vänster ägnar sin solidaritet åt befolkningen i Zimbawe, Syrien, Nordkorea, Taiwan, Tibet, Indonesien, mm?

Nästan ingen!

Inte ens Sudan/Darfur verkar väcka speciellt mycket aktivitet på vänstra planhalvan.

Däremot springer många benen av sig för att 'visa solidaritet' med det Palestinska folket (förvisso fullt berättigat) men i en konflikt där mycket av misären är förvållad av den egna sidan.

Nu nämner du iaf Iran (klädsamt) men i fallet Irak minns både du och jag hur 'glad' du blev över höga skattningar på antalet civilia dödsoffer, och hur förbannad du blev när någon (jag) påpekade att det finns goda skäl att tro att det inte är riktigt så illa. Flyförbannad! Du tom hoppades på oupptäckta massgravar i öknen med ytterligare 75ooo döda.

Så mycket är den solidariteten värd!

Ja, vad säger man!? Du får nog finna dig i att vänsterns engagemang för den 'lilla människan' emellanåt tas med en nypa salt, speciellt valet av vilka dessa 'lilla människor' blir.

Saddamkramare är ett invektiv, ungefär som bombhöger. De är säker träffande i några enskilda fall, men allt som oftast inte. Bara vulgära tillmälen.

Vill du förresten bli påmind om alla tillmälen du öste över mig när jag hänvisade till FNs beräkning av dödstalen? 'Bomhöger' vore rena kärleksförklaringen i det sammanhanget!

:-)