tisdag, december 05, 2006

Svenska Sovjetemigranter

Noterat via Tora, som skriver mer:
SVENSKA SOVJETEMIGRANTER
Anders Gustafson presenterar sin nya bok om de så kallade Kirunasvenskarna

Arbetslösheten och fattigdomen var utbredd i Sverige på 1920- och 1930-talet. För många verkade läget hopplöst. Några hundratal arbetare emigrerade till Sovjetunionen för att skapa sig bättre liv. De är numera kända som Kirunasvenskarna, och deras tragiska öden har flitigt uppmärksammats i media. Sveriges Kommunistiska Parti – och dess efterföljare Vänsterpartiet – har ibland utpekats som ansvariga för emigrationen. Är detta en korrekt bild?

Svenska sovjetemigranter är den första större undersökningen av de svenska kommunisternas agerande i den kontroversiella emigrationsfrågan. Boken bygger på studier av arkivmaterial, tidningar, memoarer, litteratur och internationell forskning.

Anders Gustafson är fil.mag. i historia och har tidigare medverkat i Hundra år av gemenskap (Nixon, 2003).

Efter inledning av författaren följer en paneldebatt där historikerna Helene Carlbäck och Åsa Linderborg samt journalisten Kaa Eneberg medverkar.

• Tisdag 12 december kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41 • Entré 50 kr

3 kommentarer:

polhem sa...

Med historiker som Åsa Linderborg kommer denna paneldebatt knappast forvana nagon.
Och naturligtvis kommer de bara predika for koren sa att saga.

Varfor inte lata opartiska respekterade historiker kolla pa denna fraga istallet? Ingen tar ju Åsa Linderborg pa alvar anda.

Detta ar ju lite som att lata Henry Kissinger och Paul Wolfovitz debattera irak kriget.

Anonym sa...

"Arbetslösheten och fattigdomen var utbredd i Sverige på 1920- och 1930-talet. För många verkade läget hopplöst. Några hundratal arbetare emigrerade till Sovjetunionen för att skapa sig bättre liv. De är numera kända som Kirunasvenskarna..."

Redan här sätter man ribban för desinformationen. Min far var tredje generationens gruvarbetare i olika gruvor i Norr- och Västerbotten fram till slutet av 60-talet. Även om det var ett mycket hårt slit och en direkt skadlig arbetsmiljö så tjänade en gruvarbetare betydligt mer pengar jämfört med en vanlig arbetare. Detta var dock innan gruvorna förstatligades. Sedan gick lönerna nedåt.

Att peka på ekonomiska faktorer som orsak till Kirunasvenskarnas emmigration är direkt felaktigt men är helt i följd med kommunisternas offertänk. Det fanns inga offer bland de som flyttade upp till Malmfälten för att jobba i gruvorna. Tvärtom fanns det snarare en stark entreprenörsanda och en önskan att själv bygga sig en framtid. Jobba hårt och tjäna bra med pengar.

De som gick på kommunisternas desinformation om himmelriket i Sovjetunionen var de som flyttade. Några andra ekonomiska aspekter fanns där inte.

Att de återvändande överlevande sedan mobbades som förrädare av de kommunister som stannade hemma är iofs också i gammal god kommunistisk ordning.

petter sa...

@anonym
Så du har läst boken då? Jag tror nog att jag måste säga att jag tvivlar på det...