måndag, januari 08, 2007

Det vänder

Det senaste året har präglats av sjunkande arbetslöshet – om än i alltför långsam takt. Antalet arbetslösa har varit lägre varje månad 2006 jämfört med 2005. Nu börjar den nya regeringens politik att verka. Det har bland annat inneburit en mycket kraftig neddragning av aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder före årsskiftet. De som är arbetslösa ska från årsskiftet utsättas för hårdare tag av olika slag, och från halvårsskiftet planerar regeringen att genomdriva ännu starkare försämringar. Då kan det vara bra att minnas att antalet människor av kött och blod som nu är öppet arbetslösa tack vare regeringens insatser, efter att stadigt ha sjunkit nu vänt uppåt. Det handlar om människor som, förutom svårare livsvillkor i ett läge när svensk ekonomi går på högvarv, också hamnar i riskzonen att drabbas av långtidsarbetslöshet eller falla ur arbetsmarknaden helt. (Diagrammet bygger på AMS veckostatistik)

16 kommentarer:

Anonym sa...

Har antalet arbetande minskat? Öppen arbetslöshet är en siffra utan betydelse.

Jonas N sa...

Just precis,

Om man i större utsträckning benämner dem som är arbetslösa för just "arbetslösa" kommer antalet som benämns 'arbetslösa' att öka (allt annat lika)!

Är du förvånad Ali?

Anonym sa...

Detta handlar väl om de personer som inte räknades som arbetslösa med förra regeringens sätt att räkna, men som nu gör det.

Anonym sa...

Ni borgare är såna äckliga hjärtlösa djävla svin.

Niko

Anonym sa...

Givetvis. Att anse att alla som vill ha ett jobb men inte har något bör räknas som arbetslösa innbär självklart att man inte bara är ett hjärtlöst svin utan även äter barn. Ett så grundläggande samband borde vara uppenbart för alla.

Anonym sa...

Vilken idiot som helst kan se att sättet att mäta på inte har förändrats. Fler är helt enkelt öppet arbetslösa. Sen kan man tycka att det är ok.

/Trött som fan

Anonym sa...

"Vilken idiot som helst kan se att sättet att mäta på inte har förändrats. Fler är helt enkelt öppet arbetslösa. Sen kan man tycka att det är ok."

Då är alla vi andra idioter. Vad man göra är att ta bort den fernissa som den förra regeringen skönmålade arbetslösheten med.

"/Trött som fan"

No shit? Det tär på att gå med skygglappar?

Anonym sa...

När det gäller skönmålning så lär Timro-kartellen och stureplanscentern få arbeta övertid för att rättfärdiga alla människofientliga beslut som kommer att tas av den förljugna "arbetarregeringen" de närmaste 4 åren. 100 dagar har nu gått och det enda som vi sett är falskflinen från arbetssskygga licensskolkare, de patetiska förklaringarna och dom illasittande skogshuggarskjortorna, de som kallar sig "ministrar". I fängelset bör de sitta... där kan de hetsäta sin wild n fresh-sallad och svettas i yllekavajen. Usch!

Anonym sa...

Ni borgare är såna äckliga hjärtlösa djävla svin.

Niko

Ge inte brölhögern uppmärksamhet. Det förtjänar dom inte.

Anon

Anonym sa...

Du kanske ska fundera lite över vem som brölade...

Anonym sa...

Min pappa är rikare än din.

polhem sa...

" I fängelset bör de sitta... där kan de hetsäta sin wild n fresh-sallad och svettas i yllekavajen. Usch!"

-Jag ser att nivan pa inlaggen bara blir battre och battre.

Anonym sa...

Jag antar att Ali läst budgeten? Där står det tydligt att de räknar med en högre siffra eftersom de tar bort en del ams-utbildningar.

Trist att det sedan finns en gäng anonyma riksnollor som skriver här. Borde det inte vara bättre om folk vågade stå för sina åsikter?

Anonym sa...

Andelen som sätter ut signatur har minskat drastiskt sedan några av Alis supportrar började posta i deras namn, påhejat av övriga vänstersympatisörer.

Anonym sa...

Enligt DN är det tvärtom:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=604593&previousRenderType=6

Så antingen ljuger Ali eller så ljuger DN

Ali Esbati sa...

Nej, ingetdera. Det framgår också av både det jag skrivit och av diagrammet.

Arbetslösheten är lägre än den var samma period förra året. Det är det DN skriver och det är det jag skriver. Det framgår också av minussiffrorna på vänstra kolumnen i diagrammet. Så har det varit under hela 2006, eftersom utvecklingen på arbetsmarknaden varit god. Nu ökar den öppna arbetslösheten och som diagrammet också visar så låg man v1 mindre under sifforna för 2005 än vad man gjorde sex veckor innan.

Det är alltså just detta förhållande som inlägget och diagrammet handlar om.