söndag, januari 14, 2007

Fem gånger om dagen

Gudmundson länkar till en artikel i NY Times där Nyamko Sabuni intervjuas. Han är – ännu mer än artikelförfattaren – full av beundran. Det är med andra ord en artikel som kvarlämnar en obehaglig känsla av främlingsfientligt väderomslag och kalkylerad uppifrånhets.

Man börjar bli van, men jag reagerar en aning extra på följande rader:
Ms. Subuni said many say, “ ‘I need to pray five times a day because my religion says so.’ ” But she added: “Which employer will accept that?”
Det är ett smått fantastiskt påstående från en människa som alltså är integrationsminister i Sverige.

På ett mer ytligt plan kan vi konstatera att om nu någon vill utöva sin religion så att hon ämnar be några gånger per dag, så är det ju självklart att detta ska vara möjligt. Människor har fika- och rökpauser, till exempel. Om en arbetsgivare förvägrar någon korta raster för att just stillsamt bedja som muslim, då är detta ett relativt uppenbart fall av diskriminering. Vår liberala integrationsminister är inte bara helt blind för att så är fallet, utan hejar snarare på.

Men problemet är djupare ändå. Det är det spekulativa tonfallet. Tror Nyamko Sabuni på allvar att det finns en massa människor som dagligen går på anställningsintervjuer och säger till sin presumtiva arbetsgivare att de kräver att be fem gånger om dagen? Och framför allt: tror Sabuni att det är därför som invandrare och deras barn diskrimineras på svensk arbetsmarknad, har tyngre och sämre betalda arbeten, inte får komma in på krogen, you name it: inte ”integreras”? Om en integrationsminister tror det, är det allvarligt. Men jag tror inte att hon tror det. Jag tror att det är värre ändå.

Sabunis retorik är själva hennes politik. Det som skapar förändring är inte i första några beslut som hon aviserar ska fattas eller inte fattas. Det är just det diffusa, bredpenslade struntpratet, den framsuggererade, utpekande problembeskrivningen, som brygger vidare på den stämning som tillåter och fördjupar allt från daglig diskriminering till brutala övergrepp. Så visst, ”det är ohyggligt viktigt i modern politik att kunna kommunicera”, som Gudmundson påpekar. Sabuni är en minister i tiden – på flera sätt.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Är det någon som förstår vad skribenten Sarah i artikeln menar med:
"The story of how she arrived here with her parents and five of her siblings at the age of 12, learned Swedish, thrived in school and in college and ultimately got elected to Parliament and elevated to the cabinet is almost American in its can-do trajectory."
Vad menar hon med "almost American in its can-do trajectory"?

När det gäller integration så hoppas jag att Sabuni inser att det sker från båda håll. Om ett land valt att ha en politik där man tar emot människor från andra länder pga. av olika orsaker ja då ska detta samhälle också utbildas till att acceptera att leva i ett multikulturellt samhälle. Jag ser bara till mig själv som exempel. Utbildad ekonom från Irak och läste vidare i Sverige och England senare. Här hemma i Sverige fick jag bara napp på jobb som sekreterare (jag sköte alla möjlig jobb). Sedan flyttade jag till Australien fick jobb efter 4 veckor som ekonomi chef med personal ansvar på ett universitet. När jag kom hem efter intervjun hade personal chefen på universitetet redan ringt och lämnat ett meddelande att jag fått jobbet! Efter dessa års erfarenheter som ekonomichef trodde jag att nu när jag kommer hem till Sverige bör många våga anställa mig för nu har ju Australiensarna "provkört" mig. Helt fel, tillbaka till sekreterar yrket. Jag blev deprimerad och arg och valde att starta eget. Nu behöver ingen Greta Jakobsson bli rädd och misstänksam att en Nadia granskar hennes budget. Så som jag säger; i mitt fall ser det mera ut som de är "svenska" samhället som bör lära sig att bli mera multikulturella i sinnet. Jag menar jag är ju trots allt till och med halvsvenska (Svensk mor) och blir inte accepterad.

Anonym sa...

Ali:

den där Sabuni har internaliserat så mycket rasism att hon blir likna allt mer de svarta i USA som beter sig mer rasistiskt mot svarta än vad vita gör. det är ett sätt för henne att visa vilken trevlig invandrare hon är som har lyckats att bli svensk och älska allt som har med sverige att göra. hon får säkert en klapp på ryggen för att hon beter sig som en supersvensk, att till och med svenskarna känner sig osvensk i hennes närvaro. uschhhhhhhhhhh.

Anna sa...

Sommarjobbade på McDonalds för några år sen där två muslimska killar vände hamburgare i köket. De bereddes möjlighet att gå ifrån och be i skiftchefens arbetsrum eller personalrummet. Inga problem, ingen gnällde, det märktes inte mer än när andra tog rökpaus. Och verksamheten på McD stannade inte upp och gick omkull, hör och häpna...

Anonym sa...

Jo, Ali, kanske har du rätt i att mitt inlägg blev lite för svassande i tonen. Men det är ändå rätt häftigt att en politiker från vår obetydliga lilla bit tundra uppmärksammas i stora stora NY Times.

G Lundblad sa...

Det är väl LAS och socialdemokraternas syn på arbete snarare än Nyamko Sabuni som gör att invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Amanda sa...

Jag tror du har rätt, Nadia. Har man ett osvenskt namn är nog chansen mycket mindre att ens jobbansökning ska få vara med i leken.
Från att ha varit ett mycket homogent samhälle (jag vet att många säger att Sverige inte alls var homogent, men det var det) har Sverige haft svårt att verkligen släppa in folk från andra kulturer.
Det har dessutom försvårats av politiska beslut och regler som passiviserat och gjort nykomlingarna beroende av staten, t.ex. att man inte får arbeta på en gång om man lyckats få tag i ett jobb. Så där håller jag med G. Lundblad.
Men jag håller trots allt med Sabuni i mycket hon skriver. Jag är mycket kritisk till all religion. Det är sorgligt att vi nu när vi äntligen befriat oss från religionens ok, i kristendomens skepnad, och generellt omfattat synen att religionen hör till den privata sfären, att vi då nu ska få stora grupper som ser sin tro överordnad allt. Jag avser då troende muslimer. Människor som helst vill följa de religiösa påbuden i sin heliga bok och som helst såg att vårt lands lagar underordnade sig de religiösa.
Det ser jag som ett hot mot yttrandefriheten och mot många av de mänskliga rättigheter som vi tar för givna – framförallt när det gäller kvinnornas ställning.

Nadia sa...

G Lundblad,
Motsvarande LAS och bättre finns i Australien också och där var de inga problem att anställa en person utbildad i Irak. Jag fick till och med en fast anställning - vilket aldrig har hänt i alla år jag jobbade i Sverige. Där sågs jag som en resurs att jag hade multikulturell bakgrund!

Anonym sa...

lundblad talar naturligtvis i nattmössan. lagar som skyddar arbetstagare gynnar dem med sämst ställning på arbetsmarknaden mer. till exempel utlandsfödda, som diskrimineras. det finns en skamlig diskriminering också i sverige, men självklart skulle det inte bli bättre av att invandrare som 'svenskt näringsliv' och borgarungarna vill får ännu sämre villkor eller att man lägga på ytterligare diskriminering genom lönedumpning med utländsk arbetskraft(det som kallas 'arbetskraftsinvandring').

/j

Nadia sa...

Jag är mycket kritisk till all religion. Det är sorgligt att vi nu när vi äntligen befriat oss från religionens ok, i kristendomens skepnad, och generellt omfattat synen att religionen hör till den privata sfären, att vi då nu ska få stora grupper som ser sin tro överordnad allt. Jag avser då troende muslimer.
De senaste åren är de trots allt en kristen troende person och hans kristna troende anhängare som sällt till med ett helvete för flera miljoner människor - BUSH. Han och hans regeing använder sig av gud i sina tal och politik i USA världens supermakt tillhör kristendomen verkligen inte till den privata sfären. Och låt oss komma ihåg ” The top US general defended the leadership of Defense Secretary Donald Rumsfeld, saying it is inspired by God. “He leads in a way that the good Lord tells him is best for our country," said Marine General Peter Pace, chairman of the Joint Chiefs of Staff.”

Här är det verkliga hotet tycker jag, för dessa grupper har militära baser över hela världen och har visat att man utan tvekan kan starta krig baserat på lögner och “inspiration från gud”. Vad skiljer sig dessa från Irans president eller en annan extremist från någon annan religion. Samma sak tycker jag.

”Det ser jag som ett hot mot yttrandefriheten” på tal om yttrandefrihet så läste jag hos Jan-Inges blog idag ett EU förslag att förintelseförnekande inom EU ska vara straffbart upp till 3 års fängelse här är det ingen koran eller extrem muslim som varit inblandad i förslaget – vi verkar ha förmågan att förstöra vår yttrandefrihet helt själva tycker jag de ser ut som.

Nadia sa...

"Jag är mycket kritisk till all religion. Det är sorgligt att vi nu när vi äntligen befriat oss från religionens ok, i kristendomens skepnad, och generellt omfattat synen att religionen hör till den privata sfären, att vi då nu ska få stora grupper som ser sin tro överordnad allt. Jag avser då troende muslimer."

Ovan i mitt inlägg var ett citat från Amanda.

Amanda sa...

Nadia, nu skrev jag ju om förhållandena i Sverige, inte USA, fast det är klart, det finns alltid plats för lite USA-hat.
Men självklart är jag lika negativ till kristna fundamentalister och andra religiösa grupperingar med pretentioner på att inte bara få forma sina egna liv utan även mitt och ditt.
Sen förstår jag inte varför idiotiska krav inom EU gör eventuella hot om inskränkt yttrandefrihet i religionens namn mindre skrämmande.
Förklara - är det månne två idiotier gör ett rätt?
Det är en trist argumentationsteknik "Titta de är minsann precis lika dumma?" Det är en metod som omöjliggör alla resonemang.

olydig sa...

Sabuni verkar inte heller ha så där järnkoll på sin egen religion, för det är knappast sannolikt att en arbetsgivare skulle behöva låta sin muslimske anställde gå och be fem gånger om dagen, eftersom bönerna är utspridda under hela dagen, från gryningen till efter solnedgången. (Å andra sidan så är det väl så långa arbetsdagar som Allianzen drömmer om).

Dessutom tar en bön inte mycket längre tid än en rökpaus, så jag förstår inte riktigt problemet, förutom det faktum att Nabuni inte är särskilt liberal förutom än till namnet, samt att det är ett skämt att hon sitter som integrationsminister. Hennes ständiga misstänkliggörande av muslimer är riktigt tröttande.

Paula sa...

Jag vet inte om Nyamko Sabuni är vår mest kontraproduktiva politiker, men hon kvalar helt klart in i den ligan.

Jag skrev för ett tag sen om hennes kontraproduktivitet som jämställdhetsminister också. Jag är uppriktigt rädd för hennes framfart! Jag har inga större problem med människor med annan åsikt än min egen - däremot med männsikor med nollkoll, speciellt när de har regeringsuppdrag.

Nadia sa...

Amanda skriver "Sen förstår jag inte varför idiotiska krav inom EU gör eventuella hot om inskränkt yttrandefrihet i religionens namn mindre skrämmande.Förklara - är det månne två idiotier gör ett rätt?"

Jo jag kan förklara. I ena fallet så verkar dem lyckas med att inskränka vår yttrandefrihet, det är uppe i förslag inom EU – då har det gått långt. Vi pratar inte om några få extrema muslimer i Farsta som sitter i källaren och bara tycker saker som deras egna ungar aldrig skulle rösta för – vi talar om folkvalda politiker inom EU som håller på att LAGSTIFTA vad vi får tänka och inte tänka. Stor skillnad tycker jag.

Sen är det inte USA hat att citera klara tydliga högt uppsatta militärer i USA som anser att deras försvarsminsiter inspireras av Gud i sin politik. En politik som påverkar miljontals muslimer som du själv anklagar för att styras av gud.

Amanda sa...

Nadia, nu riskerar det här att bara bli ett inlägg om formerna, men jag tycker att det är viktigt.
Ska meningsutbyten bli värdefulla tycker jag att ett första krav är att man håller sig till det den man bemöter har sagt.
Jag har en massa åsikter om EU:s agerande och jag tycker att EU alltmer kommit att stå för maktfullkomlighet, regleringsraseri och politisk dumhet. Den diskussionen tar jag gärna upp när den dyker upp i någon blogg. Även resononemang kring USA:s roll i världen är otroligt viktig, men det är liksom en annan tråd.

Nadia sa...

Amanda skriver "jag tycker att EU alltmer kommit att stå för maktfullkomlighet, regleringsraseri och politisk dumhet."

Ja visst Amanda har det blivit så. Sorligt. Tänk att i mitt dagliga liv i alla länder jag bott och besökt så har jag träffat underbara människor som vill ha en bra värld för oss alla! Jobbar för det om ändå på liten skala - var alla dessa i politikens makt korridorer? Gallras de bort? Ombildas man? Ger man upp? En diskussion för ett annat tillfälle som du skriver Amanda.

Eli sa...

Hint for Nadia

Att bara komma med motanklagelser är inte så konstruktivt.
Du tog inte en enda chans att ge din syn på islamsk dogmatism men däremot var du väldigt snabb att hugga när din motpart visade att hon kunde ta till sig kritik.

Anonym sa...

"den där Sabuni har internaliserat så mycket rasism att hon blir likna allt mer de svarta i USA som beter sig mer rasistiskt mot svarta än vad vita gör. det är ett sätt för henne att visa vilken trevlig invandrare hon är som har lyckats att bli svensk och älska allt som har med sverige att göra."

Chris Rock:
http://www.youtube.com/watch?v=_q8LxO4wnCQ