tisdag, januari 09, 2007

Hedrande

Bland de hedersdoktorer som utsetts av Uppsala universitet i samband med Linnéjubileet, återfinns Noam Chomsky. Den språkvetenskapliga fakulteten skriver i sin motivering:
Få forskare har dominerat sina forskningsfält på det sätt Chomsky gjort och som vänsterorienterad kritiker av USA:s utrikespolitik har han nått en betydande ryktbarhet även utanför de akademiska kretsarna och framstår som en av de mest utåtriktade och nyskapande humanisterna genom tiderna.
Utnämningen hedrar Uppsala universitet.

[Via Peter Gustavsson. Se vidare universitetets hemsida.]

12 kommentarer:

Anonym sa...

hurra! detta var dagens bästa nyhet. jag blev nästan tårögd ett tag. :) chomsky saved me from insanity!

Anonym sa...

Kollisionskurs höger! Väj! Väj! Det går åt helv...

Jag kan redan höra hur kolonialkrigsförespråkarna arbetar upp sina skriftliga vredesutbrott. Tyvärr tror jag risken är överhängande att universitetet tvingas äta upp det här.

Förhoppningen är att kombinationen av "vänsterorienterad kritiker av USA:s utrikespolitik" och "en av de mest utåtriktade och nyskapande humanisterna genom tiderna" får viktiga blodkärl att brista hos några av dem och att en självgallring därmed blir av.

Anonym sa...

Härliga nyheter! Chomsky är definitivt en av dom största inom dissidentområdet. Hoppas han kommer hit (till UU) och har en föreläsning. Hörde honom 2002 och det var bra. Högerkartellen borde försöka organisera och även dom gå och lyssna. Dom behöver en del (om)skolning har jag förstått från deras blogginlägg.

Anonym sa...

Varför är det hedrande?

Jag hittade inget policydokument för UU men för LTH så står det:

"Ett hedersdoktorat är ett bevis på en stor uppskattning av framstående vetenskapliga insatser inom högskolans kompetensområden. Ett hedersdoktorat kan också vara ett bevis på stor uppskattning av andra för LTH framstående insatser"

Antag att UU har liknande skrivelser för hedersdoktorer, då förstår jag inte motiveringen. Om motiveringen enbart hade berört hans insatser som lingvistiker hade jag inte haft nån synpunkt (eftersom jag inte är det minsta insatt i det området), men här tycks hans politiska åsikt vara central i utnämningen av doktorstiteln.

Varför är utnämningen hedervärd? Vill vi verkligen ha politiskt utnämnda doktorer?

/Erik - docent vid LiU.

Anonym sa...

jag haller med Erik och tycker det är beklämmande att än en gang konstatera att Ali inte är konsekvent och saknar intellektuell heder. Vad var det Ali grunande sig pa när han häromdagen kritiserade den radande "vetenskapliga" inriktningen som framförs av framträdande nationalekonomer, jo att de tillhör en disciplin vars "sociala funktion" är "att legitimera en rådande maktordning".
om det är fel att vetenskap och politik sammanblandas sa är de väl fel oavsett färgkonstallation? Ali?

Anonym sa...

jag haller med Erik och tycker det är beklämmande att än en gang konstatera att Ali inte är konsekvent och saknar intellektuell heder. Vad var det Ali grunande sig pa när han häromdagen kritiserade den radande "vetenskapliga" inriktningen som framförs av framträdande nationalekonomer, jo att de tillhör en disciplin vars "sociala funktion" är "att legitimera en rådande maktordning".
om det är fel att vetenskap och politik sammanblandas sa är de väl fel oavsett färgkonstallation? Ali?

Ali Esbati sa...

Chomsky är världens kanske främste språkvetare - oavsett vad man anser om hans forskningsresultat. Det är i den egenskapen han får utmärkelsen. Samtidigt har han gjort viktiga och modiga insatser som humanist och intellektuell i att sakligt skärskåda den globala överhetens propaganda, i frihetens och rättvisans tjänst. Dessa berörs också i motiveringen. Det vore ju konstigt annars.

Det som hedrar Uppsala universitet är att man i detta fall uppmärksammar Chomsky gärning, utan att ängsligt dra sig tillbaka när Chomsky av lätt insedda skäl kritiseras av högljudda högergrottisar.

Om du hade läst min text om nationalekonomin ordentligt så hade du sett att kritiken gällde just den ortodoxa nationalekonomins vetenskaplighet - alltså dess frånvaro. För övrigt kan man inte med den bästa fantasi i världen påstå att Chomskys mediekritiska verksamhet går ut på att "legitimera en rådande maktordning".

embryo sa...

vers till heders:

heja noam chomsky du är bäst
om språk okcså bråk vet du mäst

men vad kom först det undrar jag nu: menniskans språk ellrer menniskans bråk

ellrer sittrer det ihop

språk är ett makctmedel det är därför den skikcklige lingvisten är så farlig för dom makctfullkomliga

ordet är alltid kött: bit i ordet

det säjer jag nu yo

Patrik sa...

"Chomsky är världens kanske främste språkvetare "

Jaså du, han har väl inte skrivit ngt betydelsefull sedan 1957, och det har visat sig att han hade fel redan då.
Däremot anses infört en del intressanta metoder till lingvistiken men jag tycker även dess värde är tveksamma och det fanns ju det som gjorde liknande ansatser 30 år tidigare. Idag har Chomsky mycket litet stöd om ngt inom språkvetenskapen.

Förmodligen därför han numera mest leker aktivist. Det bästa han har gjort på senare år är väl när han som svar på frågan om han inte skulle flytta ifrån USA svarade: "Varför det? US är väldens bästa land att leva i!"

Marcus Widgren sa...

Ibland skäms man för att man läser i Uppsala

Anonym sa...

"Ibland skäms man för att man läser i Uppsala"

Varför det? Uppsala har en stark tradition av framstående flumvetenskapliga hyllningar. Dels var det ett starkt nazistfäste under andra världskriget, dels har man en genusvetenskapsprofessor som tror att satanistchauvinister systematiskt offrar spädbarn och leder landet genom hemliga nätverk. Slutligen forskar man på telepati och andra fantasivetenskapliga områden. En hedersutnämning av Chomsky är väl helt i sin ordning. Keep up the good work, Uppsala!

Anonym sa...

"Ibland skäms man för att man läser i Uppsala"

Själv är jag rikltigt nöjd med att läsa på ett av värdens 75 bästa universitet! Och nu har universitetet den goda smaken att utnämna Noam Chomsky till hedersdoktor! Tack Uppsala Universitet!

"Slutligen forskar man på telepati och andra fantasivetenskapliga områden."
??
Är det Lund du tnker på? Iaf, det är väll inget problem för er borgare. Ni är ju dom mest förstoppade och bakåtsträvande elementen i samhället så det är nog helt i er riktning att satsa på pseudovetenskap/telepati/intelligent design/new age/gamla testamentet etc.