lördag, mars 10, 2007

Ta mig till havet och gör mig till vakt

Regeringen vill skicka iväg svensk militär till Natos ”terrorbekämpning” i Medelhavet. Uppenbarligen har förhandsbesked redan getts till försvarsmakten. Det är inte så svårt att gissa vad en sådan ”marin övervakning” fyller för syften. Förutom att legitimera och stärka USA:s redan mycket starka militära närvaro i området är det förstås framförallt ”hotet” från flyktingströmmarna över Medelhavet som ska mötas med militära insatser.

Redan Blair och Aznar 2002 lade fram olika planer på ”krafttag” mot illegal invandring, så var man inne på understöd från flottan. Året efter var Umberto Bossi ännu mer frispråkig när han ville att den italienska marinen skulle beskjuta flyktingbåtar. Sådant kan avfärdas när det först presenteras, men vidgar snart av ramverket för det acceptabla.

Det är i det sammanhanget som den svenska regeringens önskan att komma med i ”terrorbekämpningsgänget” ska begripas. Och Mikael Odenberg, han kan inte alls förstå att det här har något med ett svenskt de facto-uppgående i anfallspakten Nato att göra – det är ”en grundlös tanke”. Det mest skrämmande är denna kommentar från Odenberg:
- Frågan är vad vi kan bidra med och vad vi kan lära oss, säger han till TT.
Jag skulle vilja påstå att frågan är vad vi ska göra för att skydda fattiga flyktingar samt svensk säkerhet och självbestämmande mot Mikael Odenberg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi som tyckte att det var suspekt att Sverige var så snabba med att skicka i väg ett fartyg för att övervaka Libanons kust (Israels kust kom aldrig ens på tal, det vore ju befängt att bara tänka tanken) får här våra misstankar bekräftade.

Shokoh sa...

Gillar rubriken :-)

Anonym sa...

Ted Rall är bäst som vanligt:
http://www.gocomics.com/rallcom/
Micke