måndag, maj 28, 2007

Ännu en semantisk lösning

Kristina Alvendal tycker möjligen att hennes idoga arbete med att som bostads- och integrationsborgarråd grundligt förstöra möjligheterna till en social bostadspolitik och vidga de etniskt uttryckta klyftorna i staden inte ger spektakulära resultat som så att säga smäller tillräckligt högt. Som ordförande i polisstyrelsen föreslår hon nu att de relaxade grabbarna i piketpolisen ska få prickskyttegevär för att hantera ”extra knepiga och våldsamma situationer”. Man kan med värme minnas en företrädare till Alvendal på posten, Kristina Axen Olin, som ville utrusta polisen med vattenkanoner. Det går framåt. Men bäst är Christer Birgersson, enhetschef för den operativa avdelningen hos polisen i Stockholms län. Han vill gärna att grabbarna ska ha prickskyttepuffror och har samtidigt fattat vad det är för tider vi lever i. Det gäller att hitta de goda begreppen, à la ”extraordinära förhörstekniker” och ”nya arbetarpartiet”:
fast vi vill nog kalla det taktiska förstärkningsvapen, inte prickskyttevapen.
Jamen då så.

27 kommentarer:

Kerstin sa...

Ali skriver:
”extraordinära förhörstekniker”
Nu hänger du inte med. Det gäller att hålla sig a jour med nyanserna. Såddant heter numer med republikanskt och allianskt nyspråk "omild behandling" :-(.

Sundevall sa...

Rätta mig om jag har fel, men har inte typ.. de flesta piketstyrkor i de flesta polisstyrkor i världen prickskyttevapen? Det vore snarare mer konstigt om Sveriges snutar saknade möjlighet att träffa någonting bortom 200 m än att de nu får den.

Det kan kanske också vara bra att komma ihåg att polisen är en resurs och ett medel för att skapa ett tryggare samhälle. Undantag finns givetvis. Men att bara knee jerka "usch, de får bättre vapen, vad hemskt" är inte vettigt.

Amir Sariaslan sa...

Sundevall: Nej, att "knee jerka" det motsatta, nämligen att "polisen är en resurs och ett medel för att skapa ett tryggare samhälle" förutsättningslöst menar du skulle vara bättre? Personligen uppskattar jag problematisering, oavsett ämne.

Anders_S sa...

En annan kommentar: Tyngre vapen till polisen är fel väg!

Anders_S sa...

De flesta polismyndigheter jag känner till har inga piketstyrkor (exempelvis Danmark)

Spleen-o sa...

Även om det inte är "Ovanligt" med utbildade prickskyttar inom världens polisstyrkor behöver inte det betyda att vi har ett skriande behov av sådana i Sverige. Dessutom har vi ju insatsstyrkan som ska stå för sånt här. Och framförallt är det väl så att det blir svårt för vapenivrarna att utifrån konkreta fall motivera behovet av tyngre beväpning. Nämn ett fall där svensk polis hade behövt prickskyttar. Ett fall. För jag tror man kan nämna ett antal fall där svenska poliser varit inblandade i olyckliga skjutningar. Vad är då mest aktuellt - värre vapen eller mer fokus på de man redan har?

Polhem sa...

"social bostadspolitik"

-Kankse kan Esbati forklara hur "social bostadspolitik" hjalper nagon forutom kanske de allra rikaste.

Stockholm, Goteborg och Malmo ar bland de absolut svaraste landerna i Europa att fa tag i en hyreslagenhet pga varan icke-fungerande socialistiska bostadspolitik. Att gora det mer socialistiskt borde ju rimligen leda till en annu varre sitiation.
Eller kan ni kanske hanvisa till nagon annan stans i varlden nagon, gang under historien som "social bostadspolitik" fungerar?

Det ar inte bara svarare, det ar aven mycket dyrare att fa tag i lagenhet i Sverige. Jag skulle bli valdigt forvanad om det i nagot annat land i hela varlden kravs ett kontantinsats pa en halv mille bara for att kunna "kopa" ett forstahandskontrakt.

Det ar ju helt galet.
Hur tycker ni att det hjalper de fattiga?
Hur ska ni forhindra att sant hander?

For ovrigt finns det INGA bostadsmarknader dar marknadsekonomi bestammer hyror dar det ar sa dyrt/svart for de med lite pengar att fa tag pa lagenhet som i just Sverige.


Att sen klaga over att polisen vill ha battre vapen ar val inte sa lite populistiskt.
vad ar det for fel pa det?
Eller tror ni att polisen nu kommer att "fascisteras" annu mer och ova prickskytte pa era overgodda fackpampar?

Anders_S sa...

Polhems reonemang haltar avsevärt.

Social bostadpolitik finns inte i dagens Sverige. En social bostadspolitik kräver subventionerat byggande av hyresrätter. Utan subventioner byggs inga hyresrätter. Utan subventioer skapas inga bostäder för fattiga.

Marknadskrafterna ser bara till att de rika får bostäder. Företagen vill bara ha vinstmaximering och de får de inte om det inte finns många bostadslösa. Borgarregeringen och de tidigare S-regeringarna har tagit bort all form av socialt bostadsbyggande i Sverige. ALltså måste bostadsbyggandet tas bort från marknadens kontorll och läggas in under politisk kontroll.

Socialt bostadsbyggande finns i dagens USA (ja faktiskt, i vissa städer). Det verkar fungera, fast innebär vissa problem med segregation etc. Det fanns i 50-talets och 60-talets Sverige och fungerade som jag minns det relativt bra (inte helt problemfritt förstås)

Martin sa...

Men Polhem, du kan få en grym lägenhet i Tensta, Vällingby, Farsta Centrum för ingen kötid alls. Områden som är hur fina som helst nära till natur, köpcentrum och kommunikationer som fungerar.

Min uppfattning(baserad på vad jag sett av ca 30 utbytesstudenter och andra som bott hos mig de senaste året från andra städer i Europa, Asien, Nord-Sydamerika och inte statistik) är att jämför du med de flesta andra storstäder med marknadsanpassade hyror betalar du mer pengar för sämre standard, sämre kommunikationer, sämre miljö. De flesta storstäder har också en ghettofiering som får Stockholm och andra svenska städer att blekna i jämförelse.

Men du kanske menade att med marknadsanpassade hyror, utförsäljningen av allmännyttan kan man kanske äntligen förpassa de oönskade elementen till bakgårdens bostadsmarknad.

Varför är alltid lösningen marknadsanpassa när det finns imperfektioner i systemet, varför kan man inte förbättra det system som finns?

Vidare är jag inte så mycket för personangrepp men Kristina Alvendal är värsta klassens lattedrickande månglare en sån som utgår från att alla har samma förutsättningar som hon har haft, det hörs i hennes retorik. Hon är helt väck.

Anonym sa...

Hela profitsamhället präglas som bekant av ekonomisk apartheid.

Sydafrikas stora misstag var att de inte insåg att den direkta våldsmakt de använde var onödig. Det räcker med kapitalet/"marknaden" (som i och för sig också i grunden vilar på statens våldsmonopol men detta våld är oftast latent) för att upprätthålla segregationen.

Sundevall sa...

"Nej, att "knee jerka" det motsatta, nämligen att "polisen är en resurs och ett medel för att skapa ett tryggare samhälle" förutsättningslöst menar du skulle vara bättre?"

Nej, det menar jag inte. Det har jag heller inte gjort. Utgångspunkten borde dock - rimligen - vara att polisen är till för vårt skydd. Att den får bättre vapen är därför inte problematiskt så länge de inte riktas mot oskyldiga.

Anders_S sa...

martin: När det gäller segregation visar statistik att både Stockholm och Göteborg tillhör Europas mest segregerade städer.

Anonym sa...

NI har en utryckningstid på 4-12 timmar till de delarna av landet som är mer avlägsna, som exempelvis Malmö eller Umeå.
Därtill skall kommas ihåg att NI jobbar dagtid och har jour i övrigt så man kan nog påräkna en längre insatstid på natten.
Då kan man börja fundera på vad man vill skall hända med sina föräldrar eller barn som råkar hamna i en gisslansituation på ex. en bank eller för en desperado.
Är principen att INTE FLER VAPEN TILL POLISEN viktigare än att fruns liv räddas?
Det verkar som om alla har glömt bort den 15 åriga tjejen i malmö som knivmördades av sin fd. pojkvän under just ett sådant gisslandrama.

Så vad är viktigast, principer emot vapen eller oskyldigas liv?

Grodan Boll

Polhem sa...

"Min uppfattning(baserad på vad jag sett av ca 30 utbytesstudenter och andra som bott hos mig de senaste året från andra städer i Europa, Asien, Nord-Sydamerika och inte statistik) är att jämför du med de flesta andra storstäder med marknadsanpassade hyror betalar du mer pengar för sämre standard, sämre kommunikationer, sämre miljö. De flesta storstäder har också en ghettofiering som får Stockholm och andra svenska städer att blekna i jämförelse. "

Det dar ar rent skitsnack. Jag har bott i flera storstader runt om i varlden och inget kommer ens i narheten Stockholm eller GBG nar det kommer till att hitta lagenhet.
Det ar dock sant att standarden pa de billigare lagenheterna kan vara lagre men det ar val battre an att inte ha nan lagenhet alls?

Nu bor jag i Sydney och dar rader total marknadsekonomi pa bostadsmarknaden. Hyrorna gar upp och ner och i vissa stadsdelar ar det dyrt men jag kan flytta precis var jag vill nar jag vill for det finns lagenheter overallt. (I de flesta prisklasser)

Har ar ett bra exempel.
Jag gick in pa en hemsida som formedlar hyres lagenheter pa Bondi Beach i Sydney.
Bondi ar dyrast att hyra och mest populart bland unga.

http://www.realestate.com.au/cgi-bin/rsearch?a=s&cu=fn-rea&s=nsw&ss=&ag=&t=ren&snf=rbs&chk=0&lead=&ty=&tb=bondi+Beach&u=BONDI+BEACH&pm=300&px=700&pme=300&pxe=700&minbed=2&maxbed=2&cat=&p=10&o=def

Har existerar inte ens begreppet "svartkontrakt".

Polhem sa...

"Men Polhem, du kan få en grym lägenhet i Tensta, Vällingby, Farsta Centrum för ingen kötid alls. Områden som är hur fina som helst nära till natur, köpcentrum och kommunikationer som fungerar.
"

Exakt. Det ar precis det jag menar. Efterssom jag inte har rad att betala en halv mille for svartkontrakt blir jag tvungen att flytta ut till nan forort utanfor stan. Inte sa konstigt att det blir segregering, de utan pengar har ju inte en chans.

Anonym sa...

Så vad är viktigast, principer emot vapen eller oskyldigas liv?

Med tanke på att svenska polisen skjuter som krattor så är jag livrädd för att de ska få fler och tyngre vapen.

Anonym sa...

Jag älskar när debatörer är insatta och vet vad de pratar om....
Prickskyttevapnet är inte ett "tungt vapen", i princip är det inget annat än en vanlig jaktstudsare. Det finns hundratusentals privatpersoner som använder liknande kaliber och liknande vapen till sin rådjurs, hjort, gris och älgjakt.
Ute i hemmen finns det oerhört många sådana vapen.
Därtill är detta ett långsamt vapen som är avsett att skjuta i välriktat skott med, till skillnad från kpist och automatkarbin som de har idag som är gjorda för att snabbt slå ut många motståndare med fast med sämre precision.
Faktum är att man kan mycket väl tvingas använda kpistar och automatkarbiner till samma uppgift, fast med sämre precision vilket innebär att någon oskyldig får sätta livet till.
Vilken vanlig jaktstudsare som helst hade löst detta specialla
behov bättre än de kpistar och automatkarbiner man har idag.

Sen har du helt rätt i att stora delar av sv. polisen har tämligen usel skjutkompetens, men den del som detta gäller, dvs piketen är förhållandevis vältränad.

Så tillbaka till grundfrågan, är antivapenprinciper viktigare än osyldiga liv?

Varför skall bara stockholmare har ett halvgott skydd mot idioter och vi i andra delar av landet stå oskyddade?

Varför diskuterar vissa vapen som har tveksam/obefintlig kompetens om området?
Själv diskuterar jag aldrig avgasreningsteknik på fartyg eftersom jag inte begriper sånt.

Grodan Boll

Anonym sa...

"Varför diskuterar vissa vapen som har tveksam/obefintlig kompetens om området?"

Det räckte med att se snuten skjuta från höften i Göteborg för att man skulle inse att den bästa vägen kanske inte är att ge dem nya vapen.

Dessutom har vi stridspittarna i insatsstyrkan som kan ta hand om den delen som de nya vapnen ska täcka.

Zarkow sa...

Anonym>> Begåvad retorik där. Först ljuga ("skjuta från höften") och sen ignorera sakfrågan (att det gäller piketpolisen, inte normala trafikpoliser eller dyl).

Om din käraste dör för att NI är 4-5h bort och din lokala piketstyrka inte är tillräckligt utrustade, så kanske du ändrar inställning.

Anonym sa...

Anonym ljuger inte, snuten sköt Hannes Westberg från höften i Göteborg 2001, det har gått på TV t o m.
Det blir bara patetiskt att försöka förneka bevisbara fakta.

Anonym sa...

Det finns ca 3X80 piketpoliser, av dessa skulle kanske maximalt 20 vara utbildade och få använda prickskyttegevär.
Dessa kan inte på något sätt jämföras med att 18000 övriga poliser i landet är dåligt skjututbildade.
Jag är så imponerad över hur ni blundar för fakta, Mariella i Malmö dog för att man inte använda prickkyttegeväret man faktiskt hade då, och nu får man inte ens använda de.
Glöm inte heller att Piketen instiftades efter norrmalmstorgs dramat 1979.
För att just klara ut den här typen av situationer.

Det är uppenbart att en del av er uppenbarligen anser att liv är mindre viktigt än era principer.
Annars hade ni aldrig gett er in i diskusionen att diskutera piketprickskyttarnas kompetens och duglighet.

Samtidigt skall också kommas ihåg att psg vapnet är övrig personals skyddsutrustning.
Ingen diskuterar svarvarens rätt till skyddsglasögon och hörselskydd men alla diskuterar polismannens rätt till ett adekvat skydd.

MVH Grodan Boll

Anders_S sa...

Skjutvapen är inte skyddsutrustning. En polis bästa skydd är kunskap. Och därför borde mer pengar satsas på utbilnidng. Nåt polisen själva också vill.(Se debattartikel i DN) Det är bara politikerna i riksdagen och regeringen som inte verkar fatta detta.

Uppdrag Gransknings rekonstruktion av skjutningen av Hannes är med största sannolikhet felaktig.Den polis som troligen skjuter Hannes är en annan (han står längre in mot husen) än den som skjuter från höften.

Tidsordningen är fel. Det är fler skott som skjuts när Hannes blir skjuten. Det ensamma skottet skjut åt andra hållet långt efter de nadra , troligen av samma polis som träffat Hannes. Denne polis skjuter också betydligt fler skott än de andra poliserna.

I förhören ljuger minst en polis som säger att han hade vapnet uppe. Denne har inte vapnet uppe på en enda bild och inte i en enda filmsekvens.

Anders_S sa...

polhem: statistik är sannare än den subjektiva uppfattningen från dig eller tretti av dina kompisar.

Anonym sa...

Vapen inom polisen är deffintivt skyddsutrustning.
Det är skyddsurtustning för den enskilda polismannen, för hans/hennes kollegor och för oss i allmänheten.
Hade inte polisen haft vapen hade betydligt fler oskyldiga än i dag dött eller blivit kraftfull misshandlade, poliser såväl som civila.

Grodan Boll

Anonym sa...

En svarvares/byggnadsarbetares/bilists bästa skydd är också kunskap.
Men det gör inte att skyddsglasögon/hjälm/bilbälte inte är skyddsutrustning för det.

Grodan Boll

Anders_S sa...

Ditt sista inlägg var bra , Grodan Boll. Ditt näst sista håller jag inte med om. Det dör precis lika många nu av våld som det gjorde 1970. Tyngre vapen har alltså inte hjälpt nånting. Jag tror inte det hjälper i framtiden heller.

Anonym sa...

På 60-70 talet hade polisen vattenkanoner, pansarbilar, kulsprutor, AK4 osv.
Det har de inte idag, det finns klenare förstärkningsvapen i bruk idag än på 70 talet.
Under Norrmalmstorgsdramat så använde man AK4 med kikarsikte som Prickskyttegevär men sköt inte.
Kalibern var rätt, men precisionen otillräcklig.

Prickskyttevapen är ett precisonvapen som är personligt.
Att kalla det för tungt vapen är totalt felaktigt, varken kalibern, tyngden eller taktiken gör att det kvalar in som tungt vapen.

Hade frågan gällt 12,7mm kulspruta hade vi kunnat diskutera tunga vapen, men det gör det inte och hela diskusionen är snedvriden, oinsatt och djupt felaktig.

Men tillbaka till ursprungsfrågan.
Har malmö och umeåbor sämre rätt till ett adekvatskydd än stockholmare?
Varför då?

Grodan Boll