måndag, maj 07, 2007

Utterly Forbidden; ett fängslat och torterat folk

De israeliska människorättsorganisationerna B'Tselem och Hamoked har tillsammans tagit fram en rapport om den systematiska tortyren i israeliska fängelser. Det är tung läsning, men egentligen inte några nyheter. Vittnesmålen är otaliga. Det har varit så här länge. Betänk då att över 650.000 palestinier har suttit i israeliskt fängelse sedan ockupationen 1967. Det motsvarar runt 40 procent av den manliga befolkningen. Uppemot tio tusen palestinier sitter i fängelse vid varje givet tillfälle. Det är i princip omöjligt att hitta en palestinsk familj, där det inte är någon familjemedlem som suttit i fängelse. Betänk då det faktum att en så stor del av ett folk inte bara befinner sig i under ständiga fängelseliknande villkor – rörligheten är totalt begränsad och kontrollerad av israeliska vägspärrar – utan också titt som tätt hamnar i ockupationsmaktens fängelser. Där de systematiskt utsätts för tortyr och förnedrande behandling. Vad gör det med ett folk? Vad gör det för människors hälsa, relationer, tillit. Och ska de fördra sin situation med uppgivenhet och axelryckningar? Den som förstår att palestinierna är människor, förstår att så inte kommer att ske.

2 kommentarer:

alandalus sa...

Sex palestinier kidnappade i israeliska räder på Västbanken idag. Man ryser när man tänker på vilket öde de går till mötes.

Fredrik Hansson sa...

Det är helt sjukt att apartheidsysteme i Israel tillåts att existera. Carl Bild är ducktig på att klaga på diktaturer som Kuba, Iran och Nordkorea, diktaturer som inte kommer bry sig det minsta om vad övriga världen tycker.
Jag tycker det är på tiden att omvärlden reser sig upp och säger ifrån, för nu får det fan vara nog!