fredag, juni 08, 2007

Malmqvist om amerikanska valhinder

Nog går det att framföra betydligt mer grundläggande kritik mot det politiska systemet i USA och vilket sorts politiskt utfall det (re)producerar, men som svar på Gudmundsons lätt punschdoftande ledare om de amerikanska valen, är Joel Malmqvists utförliga sågning mycket bra. Läs!

(Även Det progressiva USA har kommenterat)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Timbros lögn om proportionerna mellan hur mycket LO spenderade på sossarna (vad dom nu har med det att göra när dom inte ens redovisar sina egna bidrag) och hur mycket Bush blåste på sin kampanj 2004 säljer han vidare glatt trots att ha själv skriver att undersökningen är rökt.

Det är punch det.Helt klart.

Mikael Engdahl sa...

Förutom att Malmqvist öht inte pratar om samma saker som Gudmunsson (vanliga medborgares inflytande över nomineringsproessen) utan om teknikaliteter (som att valen hålls på tisdagar och att man ibland använder gamla räknemaskiner).

Hanna Löfqvist sa...

Jo, han gör det bra, Malmqvist. Riktigt bra.

Anonym sa...

Det sämsta med amerikanska val är på det viset som mindre partier hålls borta(och att media inte uppmärksammar det).

Vid tex. presidentvalet 2002 så krävdes det minst 15% i flera opinionsmätningar i rad för att få ställa upp i de stora TV-debatterna. Skulle man bestämt en sådan gräns i Sverige så skulle bara 2 av Sveriges 7 riksdagpartier få vara med.....

Den här typen av uteslutningsregler bestäms av Commission on Presidential Debates som är en grupp bestående av .... ni gissade rätt... republikaner och demokrater. Vid valet 2002 gick det så långt att demokraterna och republikanerna tom. skrev under ett kontrakt där de lovade att aldrig ta en debatt eller ens nämna någon obeoende eller tredjepartis kandidat.