torsdag, september 27, 2007

Inga stekta sparvar

Apropå den för högergänget förkrossande opinionsundersökningen häromdagen skriver Aron Etzler det som behöver sägas och begripas:
[D]et fundamentala i detta läge har icke ändrats. Reinfeldt styr jobbdebatten. Björklund skoldebatten. Denna regering styr till och med klimatdebatten, hur osannolikt det än kan verka. Och mer än välvilliga medier köper problemformuleringarna.

Det är skönt att veta att den tysta majoriteten i Sverige ogillar moderatpolitik. Men om den inte omvandlas till en ljudlig vänstermajoritet vinner kanske Reinfeldt nästa val också.
Läs hela.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Eller så är det människors inneboende rädlsa och motvilja mot alla former av förändring som också slår igenom. "Man vet vad man har men inte vad får"-syndromet är ju en grundläggande mäsnklig reaktion.

pelle sa...

Den amatörpsykologiska analysen förklarar ju väldigt dåligt varför man röstade in Alliansen förra året. Då visste vi ju ännu mindre vad vi skulle få. Det är nu när vi vet som vi är mot borgarna.

Borgare slår verkligen knut på sig själv för att på alla sätt sätta skygglappar på för att förklara sitt opinionstapp. "Människor är tröga" som anonym ovan försöker lansera eller "vi får inte ut vårt budskap" som statsministern tror.

Get this Reinfeldt - vi har hört, sett och förstått ditt budskap - och det suger!

Anonym sa...

Nej, de två sakerna har inget med varandra att göra. Att få folk att vilja se saker o ting annorlunda är en sak att sedan acceptera att saker och ting faktiskt blir annorlunda är något annat.

Du har kanske inte arbetat så mycket med förändringsarbete med människor, men detta är ett väldigt vanligt mönster i hur folk faktiskt reagerar. Jag är inte överraskad och jag anser det heller inte särskilt konstigt.

pelle sa...

Fortsätt gärna tro det fram till september 2010, då lär det bli en promenadseger för vänstern om regeringen ska köra på med de här nyliberala idiotierna.

OM den promenadsegern sen beror på att folk är kloka som jag tror eller trögskallar som anonym vetenskapligen-kan-bevisa-med-sin-långa-erfarenhet-om-världen-och-människorna kan vi fortsätta att diskutera i evighet, våra åsikter lär nog ändå aldrig mötas.

Anonym sa...

Ja, Pelle och vänstern kan väl fortsätta med samma framgångsrika recept som senaste valet så slipper vi er i riksdagen helt o hållet...

Var det inte så att ni då ansåg att människor inte förstod vad de röstade på? Vilka kallar folk för tröga? Du gör det och vänstern anser ju uppenbarligen att folk är tröga för att de inte förstod vad de röstade på i förra valet.

Sen har ju vänstern allltid ansett att människor är tröga och inkapabla att fatta några som helst beslut om sina egna liv...De ska de allvetande folkvalda göra åt dom...

jeppen sa...

Det är just det där med "promenadseger eftersom folk hatar osolidariteten" som kommer att ge Alliansen valvinsten år 2010.

Denna trosvisshet bland er socialister kommer att hindra allt förändringsarbete och Mona kommer tvingas framstå som en bitter tant ur det gamla gardet.

p sa...

Tja, hellre allvetande folkvalda som styr än ekonomiprofessorer och reklamare - men allra helst individen förstås. Att socialismen vill frigöra människan både från statligt OCH penningens inflytande kommer en borgare aldrig förstå.

Anonym (roligt namn förresten!) är visst en sån här hederlig debattör som pratar nyspråk och förvränger argument - modernt grepp! Om du inte menar att folket är trögt hur kan man då tolka ditt första inägg?

jeppen: om det är regeringens fantastiskt fräscha förändringsarbete du menar så hoppas jag verkligen att du har rätt.

Anonym sa...

"Att socialismen vill frigöra människan både från statligt OCH penningens inflytande kommer en borgare aldrig förstå"

Att detta ar en omojlig drom kommer vanstern aldrig att forsta.

Kerstin sa...

Jag är nog benägen att tro att alliansen sitter kvar efter 2010, men inte med egen majoritet utan med stöd av sd.

Micke sa...

Nja...inte med dom siffror som gäller nu men om det inte sys ihop ett alternativ som fungerar när det väl öppnar käften (det har varit tyst i ett år) så befarar jag att du får rätt.

Ripper sa...

Etzler har tyvärr helt rätt, borgerligheten och dess apologeter har sitt tolkningsföreträde intakt. Det är verkligen dags för socialdemokraterna och LO, och även Vänsterpartiet för den delen, att föra den offensiva oppositionspolitik som de faktiskt har medlen att föra. Man får inte fastna i reaktivitet och massa "försvara ditten och datten", utan måste våga föra kampen utåt.

Det är svåra tider, för mycket fiender att bekämpa. En efter en måste vi ändå ta fighten, det inspirerar och ger hopp. Vi måste sätta nästa klasskampscykel i rörelse, och detta utan att agera förmedlare. Annars är risken att socialdemokraten fortsätter att krypa högerut när den verkliga utvägen ligger att gå vänsterut...

Anonym sa...

Att kapitalismen inte kommer vara förevigt är något som högern aldrig kommer förstå.

Jan Schmidt sa...

Anonym 5:17,

att en människa skulle promenera på månen var en omöjlig dröm långt in på 1960-talet. Femtio år tidigare trodde ingen att man någonsin skulle kunna övervinna jordens dragningskraft. Och hundrafemtio år före det trodde knappast någon att människan skulle kunna flyga...

Att segla runt jorden var en omöjlig dröm före Columbus, att det inte skulle finnas slavar var en omöjlig dröm fram till 1800-talet, att kvinnor skulle kunna ha inflytande över hur världens styrdes var en omöjlig dröm ungefär lika länge.

Man bör vara försiktig med vad man utnämner till "omöjliga drömmar", historien har en tendens att korrigera en...

Runar sa...

@jan

Den socialistiska drömmen har ju redan förverkligats ett antal gånger. En mardröm är också en dröm.

Jan Schmidt sa...

Runar,

"...socialismen vill frigöra människan från både statligt OCH penningens inflytande..."

Vilken planet bor du på, där detta "förverkligats ett antal gånger"? Hur kommer man dit?

Neoliberal Agenda sa...

Socialism innebär att staten äger produktionsmedlena.

Det är svårt att se hur man kan bli fri som människa då staten ska kontrollera vad man ska få läsa i skolan, vad man får arbeta med, hur man får bo, vad man får äta...

Nu kanske någon vänsternisse hasplar ur sig att detsamma kan sägas om marknadsliberalismen. Vad ni då har missat är att det i ett liberalt samhälle är fritt för vem som helst och tillsammans med vem som helst att bygga bostäder, producera mat och starta företag.

Om ni vill ha s.k. demokratiskt ägda arbetsplatser så är det bara att starta sådana, söka jobb på dem och sen köpa de varor som de producerar. Ingen liberal kommer hindra er. Att ni inte gör det redan idag är för det skulle vara en massa jobb,och vad ni egentligen vill är att parasitera på andras arbete, men det kan ni inte tala högt om.

Om vi nyliberaler däremot vill sälja varor som idag är förbjudna, slippa betala inkomstskatt eller starta företag där staten idag har monopol så kommer vi kastas i fängelse.

Vi står för friheten, ni står för förtrycket.

Jan Schmidt sa...

Nej, Neoliberal Agenda,

socialism innebär att folket, d v s alla människor har makt över produktionsmedlen. Det finns ingenting som säger att folket måste utöva denna makt genom ägande eller genom sin förlängda arm, staten, även om det är de lösningar man hittills har försökt praktisera. Men med tanke på hur kapitalt (pun not intended) dessa försök misslyckats, torde det vara dags att pröva nya former.

Förmodligen har du missat att det faktiskt finns en hel del "demokratiskt ägda" företag världen över. Att de anställda tar över sina arbetsplatser är en mycket stark utveckling i flera länder i Latinamerika, t ex Equador. De företag som demokratiseras är företrädesvis sådana, där ägaren utnyttjat sin kapitalistiska frihet att köra företaget i botten och sen sticka med pengarna...

Även i USA startas många kooperativa företag, ja det är faktikst en trend över stora delar av världen. I Sverige är det den företagsform som växer snabbast: http://etc.se/puffar/14108/kooperativen-vaexer-mest (följ gärna de andra länkarna under artikeln också).

Socialismen står för framtiden, kapitalismen är det förflutna...

Anonym sa...

Kooperativa företag är en fn idé särskilt för småföretagare, men de lär inte hantera tillväxt speciellt bra.

Eller är tanken vid tillväxt att helt plötsligt ger de tidigare ägarna bort en del av sitt företag för varje nyanställd?

Om inte så är det ju inte längre en demokratisk arbetsplats utan ägarna styr över de nyanställda.

Jan Schmidt sa...

Anonym 2:15:

http://etc.se/puffar/14111/vaerldsekonomins-osynliga-jaettar

Anonym sa...

Nu är ju inte den enskilda COOP-butiken, en demokratisk arbetsplats. Ingen av den personer jag känner som varit anställda på Konsum fick en ägarandel av butiken samtidigt som de anställdes

Jan Schmidt sa...

Nej, kooperativ innebär inte automatiskt ett "demokratiskt ägande", åtminstone inte för andra än kooperativets medlemmar, vilka de nu är.

Å andra sidan innebär inte kooperativ automatiskt ett ODEMOKRATISKT ägande heller...