tisdag, oktober 30, 2007

Brink i SvD

Missa inte intervjun med Josefin Brink i SvD idag. Tydligt och engagerat:
... anställ 150 000 fler i offentlig sektor de närmaste åren, till en kostnad av 30 miljarder kronor.

– Det svarar mot reella behov. Vad är det för fel att använda de jättestora överskotten i ekonomin till att anställa personer i den kommunala hemtjänsten, i barnomsorgen och i skolan?


Den som vill läsa mer i detalj om vänsterpartiets ekonomiska politik i allmänhet och jobbsatsningen i synnerhet, kan kolla in vänsterpartiets budgetmotion. I kapitel 6 diskuteras jobbsatsningen mer i detalj.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Josefin Brink är LYSANDE!

Anonym sa...

Känns som Brink andas planekonomi. Men det är ju hon knappast ensam om:
http://heimdalbloggen.wordpress.com/2007/10/30/on-the-brink-of-plan-economy/

Anonym sa...

Ordförrådet bland Alis illiterata svans av sinnesjuka liberalmuppar blir bara mindre tycks det..

Varför inte skriva 50 anonyma inlägg till med "Planekonomi" och "kommunism" 50 ggr vardera så har ni vänt ut och in på er mentala kapaciteten och dessutom förhindrat era sinnen från att implodera av näringsbrist. Hittar ni några ytterligare synonymer till era två ord så kan ni ta dem också tilsammans med kvällspillret...

Klotband sa...

Felet är att man lånar pengar för att öka kostnaderna, samtidigt som ingenting görs för att sänka de löpande kostnaderna. Försök göra samma sak i ditt eget hushåll och se vad konsekvenserna blir...

Alexander sa...

det blir 200 000 per anställd per år och detta är innan ens man tar hänsyn till arbetsgivaravgifterna.... de nya slavjobben kanske?

Anonym sa...

150 000 fler anställda för 30 miljarder kronor ger inklusive arbetsgivaravgifter en månadslön på 12 586 kronor för heltid!

Arbetsgivaravgiften är ju inte en skatt, utan en försäkring enligt Vänsterpartiet och alltså måste det räknas in.

Alexander sa...

Så dessa nya anställda får alltså 200 000 kronor per år och detta skall även täcka arbetsgivaravgiften?

Antingen snackar vi om vänsterns motsvarighet till Plusjobb eller så kommer kostnaderna för skattebetalarna att bli mycket högre än så, eller så kan Josefin inte räkna.

Ali Esbati sa...

Hej alla glada män i extremhögern. För den som är läskunnig finns en detaljerad beskrivning av beräkningen för jobbsatsningens kostnader, i den motion som jag länkade till ovan, med kapitelhänvisning. Titta gärna på tabell 1, sid 39, samt läst tillhörade fotnoter.

Skriv helst inget mer innan ni begrundat er egen dumhet en liten stund.

Anonym sa...

Skulle jag tillhöra extremhögern för att jag ifrågasätter Vänsterpartiets ekonomiska resonemang? Skärp dig.

Bara det faktum att ni räknar med att hälften skulle komma från öppen arbetslöshet visar att ni utgår från att det inte krävs någon form av utbildning och liknande för att ta jobb i offentlig sektor.

Snacka om att nedvärdera en hel sektor.

J.R. sa...

DDR-lösningar. Fräscht.

Magnus Ahlkvist sa...

Anonym 5:49PM

* Alla arbetslösa saknar all utbildning.
* Alla jobb i offentliga sektorn kräver en utbildning som man saknar om man är arbetslös.

Du utgår från minst ett av de två antaganden ovan. Båda är fel.

Anonym sa...

.Snacka om att nedvärdera sig själv, mupparna biter på allt idag.....

Alexander sa...

Jaja vi vet ju hur det blir med "billiga" budgetar, i verkligheten blir det alltid mycket dyrare.

Anonym sa...

Mycket skitsnack från Ali som påstår sig vara ekonom dessutom.

Snälle Ali, givet 200 loppor på fickan, försök du som företagare löna en anställd med alla skatter o avgifter utan att kränka kollektivavtalen.

Dags att vakna upp ur den socialistiska törnrosasömnen kanske?

Mr. JB

Ali Esbati sa...

Anonym,

Du har tyvärr helt fel i allt. Det finns ingen som utgår från att arbetena inte kräver någon utbildning. Däremot räknar du med att ingen som är arbetslös har någon utbildning alls som krävs för ett jobb. Ett genuint bisarrt antagande. Man utlyser tjänster som det finns behov av, och de som är kvalificerade har möjlighet att få de jobben. En utväxlingsfaktor på 0,5 ligger - liksom flera andra antaganden - på den försiktiga sidan.

Jag tror inte att du kommer att förstå. Men den fråga som andra har att ställa sig är om samhällets resurser bäst används om det är fler sjuksköterskor, bibliotekarier, vårdbiträden, lärare som anställs, eller om det bästa är om folk i Djursholm köper en stor båt alternativt anställer ett nytt hembiträde.

Uncle Sammy sa...

Kanske vore mer realistiskt att inte blanda in klassiske fienden Djursholmsbon i jämförelsen men allafall så om jag är tvungen att välja så menar jag att han/hon i Djursholm ska anställa ett "hembiträde" så att "hembiträdet" kan tjäna pengar och betala in skatt som kan gå till att anställa lärare samt avlöna dig Ali. För du vill väl ha lön även i fortsättningen?

Anonym sa...

Uncle Sammy,
visst - låt Djursholmsborna anställa precis så många hembiträden de vill.
Se till att de betalar fullt pris inklusive skatt och arbetsgivaravgifter, så kan det bli pengar in till staten.

Håller med helt och fullt.

Men...

det är ju inte vad våra herrar i regeringen gör. Utan precis tvärtom: de TAR skattepengar för att subventionera rikas pigköp. Missat det, ack du "realistiske" ekonomidebattör?

nicklas eriksson sa...

Josefin Brink är som alltid skitbra. Men en sak undrar jag över. Eftersom vi lever i ett borgerligt ekonomiskt system, vad är det som säger att vi kommer att ha de här överskotten om ett år?