tisdag, januari 29, 2008

Stadsgerilla

Tydligen har en konsult gjort en häpnadsväckande upptäckt om den stockholmska attackhögerns utförsäljningsbonanza på bostader:
Resultatet blir att ombildningar, med några få undantag, endast kommer kunna genomföras i centrala lägen.
Nähä!? Otippat också, att kalkylerna utgått från folk med höga inkomster.

En del av dem som bor i förortsområden har ändå hunnit blir bedragna att köpa sina lägenheter, och därmed både bidra till sämre social rörlighet och ta på sig stora ekonomiska risker.

Häromdagen fick jag se ett brev som mina föräldrar fått, med inbjudan till ett möte där bostadsrättsföreningens styrelse skulle ”presentera boendekostnadskalkyler som visar vad erbjudandet innebär för just Dig om Du förvärvar Din lägenhet med bostadsrätt”, vid övergång från allmännyttan. Representanter från SBAB – det statliga bolåneföretag som borgarna nu ska sälja ut och som är anvisat att agera ”marknadsmässigt” – skulle tydligen närvara vi mötet. Så kommer man till slutet av inbjudan och får läsa detta, under rubriken ”OBS”:
Hyresrättsfrågor får debatteras och behandlas på andra möten. Representanter från Hyresgästsrörelsen brukar tränga sig på och störa bostadsrättsmöten. Sådana störningar kommer inte att accepteras och föreningen avser att polisanmäla sådana störningar som intrång i mötesfriheten.
Ännu en härlig illustration av en trend i vår tid: kriminalisering av politisk aktivitet genom privatisering av det offentliga utrymmet - i både allmän och fysisk bemärkelse.

7 kommentarer:

Peter Björkman sa...

Jo, när det skall privatiseras är det inte tid för några alternativ.

Tyvärr är det oftast svårare att göra allmänt det som blivit privat - än tvärtom.

Jonas sa...

Ingen av er som har någon fakta eller statistik om vad utförsäljningen gör?
Jag skulle gärna vilja se fördelar och nackdelar ifrån någon oberoende källa.

Johan Ingerö sa...

Det är alltså märkligt att man inte får störa andra gruppers möten? Jag gissar att Ali inte skulle uppskatta om en brigad från Timbro skulle dyka upp och störa hans möten med Centrum för marxistiska studier.

Anonym sa...

jomen bra poäng. och jag har hört rykten om att facket ibland stör företagsmöten genom att ställa kritiska frågor. nog måste väl det också kunna polisanmälas? eller så sköter man det med privata firmor, utan polisens inblandning, en störig jävel som får batong i röven på julfesten, så har man det ordnat ett halvår framåt i alla fall.

ClaesW sa...

Johan Ingerö är ett skämt.

"Hyresrättsfrågor får debatteras och behandlas på andra möten."

Så låter det när man ska privatisera.

Pastey sa...

Man kan ju gå dit i egenskap av nyttomaximerande utilitaristisk individ eller nåt, och ställa samma frågor som hyresgästföreningen och kolla om man blir utsparkad för att de tycker att man ställer olämpliga frågor.

Anonym sa...

Claes W är en infiltratör som tyvärr orkar skada för oppositionen. Han var en gång använd som nyttig idiot men tyvärr går det inte att stänga av honom.