måndag, maj 12, 2008

Steg i rätt riktning med öppen källkod i det offentliga

Äntligen kanske det händer saker kring den offentliga upphandlingen av programvara med öppen källkod. Ung Vänster lyfte det här i 2001 och vänsterpartiet har motionerat om det i flera år.

7 kommentarer:

FredrichL sa...

Vi fick igenom en motion om det för något år sedan i Borås (http://www.vansterboras.se/v4/content/view/38/2/ )

Sedan dess har Open office börjat dyka upp i verksamheterna, vilket är prima.

Kurt sa...

Öppen källkod kommer nog snart att förbjudas, eftersom ideologin bakom nästan är kommunistisk. Tänk om det skulle sprida sig till andra områden, att personer kan samarbeta och jobba tillsammans - inte bra alls.

Buddy Jesus sa...

Kurt: Det är nog inte av den anledningen som Karl Sigfrid, moderat riksdagsledamot, strider för ökad användning av Öppen källkod och Fri programvara. :)

Vilken ideologi man lägger bakom är mycket beroende på vilken ideologi man själv står för. Jag ser både socialistiska och liberalistiska drag i FOSS-världen. Vissa gillar mest att dela med sig, andra gillar friheten, ytterligare några tycker lika bra om båda.

Jag tycker att det är negativt för Free and Open Source Software att lägga en ideologisk prägel bakom, eftersom man då riskerar att utestänga dem som skulle använda det av andra ideologiska skäl.

Richard sa...

Buddy Jesus: Vilka liberalistiska drag ser du i open source-världen?

"Jag tycker att det är negativt för Free and Open Source Software att lägga en ideologisk prägel bakom, eftersom man då riskerar att utestänga dem som skulle använda det av andra ideologiska skäl."

Word. Men det är nog förhoppningsvis ändå för kraftfullt för att folk ska sluta använda det pga det.

Buddy Jesus sa...

Richard: Till exempel är den enskilda individens frihet i centrum. Du får göra precis vad du vill med din programvara, använda den till allt, du har frihet att utforska den, modifiera den efter godtycke, sprida den till vem du vill.

Det kan även ur demokratisk synpunkt ses som klassiskt liberalistiskt med yttrandefrihet och tryckfrihet. Men som sagt, det går att applicera det mesta på Free and Open Source Software (FOSS).

Men jag vill inte ha någon ideologisk konflikt mellan olika falanger när det kommer till FOSS. De som vill använda det är välkomna att göra det oberoende av politisk läggning.

Jag vill ogärna se att det cementeras till exempel som en vänsterfråga, för det kan ge upphov såväl till en social som en ekonomisk vinst för stat, företag, kollektiv och individ.

Skönt att se att både Ali och Karl kämpar på var sin sida. För att inte tala på Johan Schiff (mp) och Christian Engström (pp). Alla kan hitta sina egna motiv. :)

David sa...

for the record (och innan dem jag pratar om har hunnit komma igång här), det råder ingen brist alls på muppar som vill få open source och linux till ett exempel på kapitalismens förträfflighet. hur de får ihop det förstår jag inte, men den mänskliga språkförmågan är ju så beskaffad att vi kan uttrycka i princip vilka crazy åsikter och perspektiv som helst.

Sandström sa...

Ali Esbati, alltid lika inkonsekvent och gnällig, få se om du törs publicera denna kommentar. Kan du någon gång ordna upp i de egna leden innan du kräver saker av andra?

Jag vore jätteglad om du faktiskt genuint stödde den liberala OSS-ideologin, men enligt den scanning av ungvanster.se som följer nedan, så kör era servar Windows :P Sedvanlig socialistisk svårighet att leva som man lär, eh? :)

nmap -O www.ungvanster.se

Starting Nmap 4.53 ( http://insecure.org ) at 2008-05-15 00:40 CEST
Interesting ports on cust75.admax.se (212.75.88.75):
Not shown: 1707 filtered ports
PORT STATE SERVICE
20/tcp closed ftp-data
21/tcp open ftp
80/tcp open http
443/tcp closed https
3306/tcp open mysql
50000/tcp closed iiimsf
50002/tcp closed iiimsf
Device type: general purpose
Running: Microsoft Windows 2003
OS details: Microsoft Windows Server 2003 SP1 or SP2