torsdag, juli 17, 2008

Socialism?

Dagens citat från Herald Tribune. Saken rör amerikanska regeringens beslut att ge federalt stöd (garantier) till de krisande bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac, i ett läge när den amerikanska ekonomins långvariga strukturella kris börjar ge mer synliga utslag här och där i det finansiella systemet:
“When I picked up my newspaper yesterday, I thought I woke up in France,” Senator Jim Bunning, another Republican said at the hearing. “But no, it turns out socialism is alive and well in America”.
Och Barney Frank, Demokrat i underhusets finansmarknadskommitté, rubs it in (Financial Times, onsdag):
”The top financial officials of George Bush’s administration have come before the public and said ’We’re from the government, and we’re here to help you’”.

5 kommentarer:

jacob sa...

Nyfiken undran: Är Barney Frank också din favorit-Demokrat (om du nu har någon)? Onekligen en karismatisk herre det där!

Terje sa...

Ja det är inte lätt för borgarna när de förväxlar sin nyliberala ideologi med det kapitalistiska produktionssättet.

Friedrich Engels menade att om förstatliganden var det samma som socialism så kunde Bismark räknas som en stor socialist. Bush får väl då räknas till samma typ av socialister. Det samma gäller den borgerliga regeringen i slutet på 70.

nicklas eriksson sa...

Ja så är det. Nu är det amerikanska arbetare som ska dra lasset för de rikas lek med andras pengar.

Som bank och krislösare är allt staten JÄVLIGT bra att ha för de små fläskkotlettsfriyrerna från handelshögskolorna när det bränner till under fötterna på dem!

Kawe sa...

De neokonservativa är ganska lustiga att iakta. De hatar staten, hatar att betala skatt/följa lagar & regler, men skriker efter staten när spekulationerna går åt helvete. Om inte staten skulle ha gått in och stöttat landets bolag skulle en lång rad av dem ha gått i konkurs för länge sedan.

richard sa...

Visst är det ironiskt att kapitalismens högborg USA nu tvingas socialisera banker och finansinstitut. Den intressanta frågan är: vad har de för val? Och vi ska inte glömma, i ett längre perspektiv kan det framstå som en oerhört god affär.

Svenska staten socialiserade Nordbanken 1991, genom att tvingas pumpa in 60 miljarder för att rädda banken från konkurs. De pengarna har staten (=vi skattebetalare) fått tillbaka flera gånger om. Enbart de aktier som staten har kvar i Nordea är värda mer än det.

Staten gör inte fel när de räddar finansystemet genom att ta över bolag som är konkursmässiga, men de ska se till att alla aktieägare blir utan pengar.

Går staten in och räddar vilket de gjort i Bear Stearns och nu Freddie Mac/Fannie May, se då för tusan till att ägarna åtminstone inte får något kvar! Och se till att direktörerna inte likväl får lyfta sina miljonbonusar!