Jag vill rekommendera tre lite längre artiklar
1. Ekonomerna Gérard Dumenil & Dominique Lévy skrev en mycket intressant artikel i Le Monde Diplomatique, som på ett kompakt och pedagogiskt sätt går igenom de makroekonomiska trender som ligger bakom den pågående finanskrisen, och säger också lite om de framtida handlingsalternativen för den amerikanska eliten. Det här är ju saker som kritiska ekonomer – alltså den lilla och illa ansedda minoritet av ekonomer som studerat verkliga förhållanden istället för neoklassiska sagor berättade på bruten matematiska – pekat på länge. Men perspektiven är fortfarande ganska udda i dagens kommentarer. Läs artikeln på engelska, på Znet.
2. Klassekampen har ett samarbete med den danska tidningen Information och tryckte häromdagen ett väldigt skojigt och ganska bildade referat av en debatt i New York, mellan de tv-kända filosoferna Slavoj Zizek och Bernard-Henri Lévy. Klassekampens artikel ligger inte ute på nätet, men det gör originalartikel på danska – ”Superman vs. Elvis”. Rekommenderas – och nej, det är inte svårt att läsa danska, skärp dig! För övrigt tycker jag att Zizek gör slarvsylta av BHL, vars poserande som ”hopp” för att ”vänstern” ska ”förnya sig” framstår som allt mer unken och irrelevant.
3. I Klassekampen tryckte vi också tidigare i veckan en essä av Mikael von Knorring, om vänstern, fildelning och upphovsrätt. Debatten i Norge kring liknande frågor har inte varit lika omfattande som i Sverige men börjar så smått komma igång. Artikeln finns att läsa i original (alltså före redigering, och på svenska) här (pdf). Gör det!
lördag, september 27, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Den österrikiska skolan har förutspått det som sker nu för flera år sedan, slutsatsen är att det är för mycket statlig inblanding som ligger bakom.
Som du säkert vet är den österrikiska skolan inte en neoklassisk räknestuga.
Rekommenderar en läsning på www.mises.org
Läste artikeln på Znet. Det jag dock inte förstår är kopplingen till "neoliberalism". Det kanske bara är en ordfråga, men för mig finns det iaf. inget nyliberalt med en statlig centralbank som håller konstlat låga räntor. Det finns inte heller något nyliberalt med stora budgetunderkott(vilket dock författaren noterar)
Om du inte gillar neoklassikernas försök att pressa in verkligheten i en matematiska formel på 20-30 tecken, så tycker jag du ska kolla in den österriska skolan.
Här är en PowerPoint-presentation som förklara de återkommande bubblor och krascher vi ser.
Capital based macro eocnomics
Sustainable and unsustainable growth
The Macroeconomics of bsut and boom.
http://www.auburn.edu/~garriro/cbm2006.ppt
Vem hade kunnat gissa att nyliberalerna skulle förklara krisen med "för mycket statlig inblandning"?
Bokstavstroende liberaler är helt otroligt enkelspåriga och förutsägbara.
Den statliga inblandningens förbannelse är ett resultat av vissa grundantaganden.
Det vore kul någon gång att stöta på en liberal som hävdar att en ekonomisk kris inte beror på för stor statlig inblandning.
Hur påvisar man föresten att en ekonomisk kris INTE beror på för stor inblandning? Kan teorin falsifieras?
Skicka en kommentar