onsdag, september 17, 2008

Två år

Det har gått två år sedan valet i Sverige. I Aftonbladet har Per Anders Forstorp och Brian Palmer – som före valet skrev boken George W. Reinfeldt följer i halvtid upp med en intressant artikel i Aftonbladet. Inte minst har de en viktig poäng när de pekar på att dagens opinionssiffror inte betyder att högern nödvändigtvis förlorar nästa val. Man kan se på inspirationslandet USA, där Bush först lyckades bli omvald, och nu, när han är historiskt impopulär och brett avskydd, mycket väl kan komma att lämna över till John McCain, som står för samma politik:
Att högeralliansen med sin roffar- och röjarmentalitet regerar mot en folklig opinion betyder inte att de självklart förlorar nästa val. Räddningen för Reinfeldt kan vara just det som Karl Rove är expert på: negative campaigning med fokus på personligheter snarare än åtgärder.
Läs!

Kampen kommer inte bara att stå om de politiska förslagen, utan om det politiska i sig, om var och hur politiken ska utspela sig.

Apropå halvtidsanalyser, så måste alla läsa de här två artiklarna i Ordfront:
* Attacken mot facket
* Två år med Reinfeldt

Jag skrev själv på halvtidstemat på SVT Opinion för några dagar sedan: Rökridå.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Med tanke på att sossarna nu går alltmer till höger så är det inte osannolikt att sd går starkt framåt i nästa val - och räddar alliansen kvar i regeringsställning.

Nu är det ju så att både borgarna och sossarna anlitar amerikanska spin doctors, och de är, som de flesta amerikane, kulturinkompetenta som få. Det innebär att de utgår från USA med de två stora partierna, de enda som räknas. Vad de inte förstår och inte heller sossarna i Sverige, är just att i Europa, och i Sverige, är det politiska scenariot annorlunda med många fler partier och möjligheter för fascistiska partier att gå fram stort om både högern och sossarna triangulerar och blir intill förväxling lika, precis som i USA. Det problemet har man inte i USA.

Begriper inte sossarna detta, utan litar blint på sina amerikanska spin doctors, så kan vi gå en mycket obehaglig framtid till mötes.