fredag, december 19, 2008

Otäckt men inte oväntat

Jag skriver i Aftonbladet idag, om nazistangreppen, borgerligheten och Dilsa Demirbag-Sten.
Före andra världskriget hade den traditionella högern – också i Sverige – tyst eller aktivt omfamnat eller inspirerats av de fascistiska vålds- och övergreppskårerna. Fascismens krigsnederlag drog upp ett politiskt stängsel mellan extremhögern och den anständiga borgerligheten. Det är en insomnad attraktion som åter vaknar till liv.
Läs gärna hela.

Artikeln är en kommentar till ett inlägg av Demirbag-Sten i Expressen, som tog upp Åsa Linderborgs artikel "Sveket mot demokratin".

17 kommentarer:

Pelle sa...

Ali - vad tror du den här kommentatorn i Aftonbladet menar?

"Ali Esbati borde be svenska folket om ursäkt för sina rasistiska påhopp på andra grupper utan att ha några bevis. Såna som han hör till de farligaste fundamentalisterna man kan tänka sig...dessa rasistiska och grova angreppen på andra grupper i samhället som verkar i sann demokratisk anda..."

Är det alltid rasism när en (jävla otacksam) iranier kritiserar en svenne? Hur kan man vara rasist mot borgare? För det är väl den gruppen hon pratar om?

Anonym sa...

Men nu är du väl ändå ute och cyklar? Demirbag-Sten kritiserar både extrem-vänstern och extremhögern, påpekar att du och Åsa Linderborg ibland har agerat ursäktande mot extremvänstern, och detta får du på nåt vis till at hon stödjer extrem-högern!?

Hur får du ihop det? Förklara logiken!

"Ett malande maskineri av ifrågasättande och ”guilt by association” förpestar i dag vardagslivet för muslimer och invandrare, men också vänsterfolk och fackligt aktiva."

Jaharu. Och att helt utan grund anklaga bprgerligheten för att vara undfallande mot Nazismen, det är inte guilt-by-assocation, alltså?

"Anständiga liberaler – för vilka de liberala frihets- och demokratiidealen är mer värda än kostnadsfria poser – måste fråga sig om de vill delta i denna historiskt välbekanta vandring. "

Svaret är att vi varken vill eller deltar i nån sån vandring. Den förekommer bara i din fantasi där du hittar på att om man kritiserar dig är man automatiskt smygnazist.

Ekim sa...

Klockrent. Eftersom högervåldet eskalerar ska det bli intressant att se var gränsen går innan även borgarna ska ta frågan på allvar.

En död? Två döda? Är de från vänster lär det inte spela någon roll hur många det blir.

Anonym sa...

Jaha.

Man kan ju inte anklaga dig för att bemöta det Demirbag-Sten skriver men många ord blev det. Riktigt långtråkigt när folk ignorerar den andres argument och bara snackar sitt eget.

Hugo sa...

hela vänstern under Myrdal omfattades av rasbiologin, det är lätt att glömma längst ute på vänsterkanten och vad gjorde inte Stalin under alla dessa år. Jag tycker vänstern i anständighetens namn skall hålla käften. Mest blod har flutit under kommunismens historia o ännu är inte alla historieböcker öppna. Wait and see Ali, jag är död vid det laget.

Kerstin sa...

Det var en mycket bra artikel.

Pelle sa...

Anonym 4:59
Nej visst är det sant att Ali inte bemöter alla "sakpåståenden" i Demirbag-Stens artikel.

Men försök sätta det hela i ett sammanhang. Har du svårt för det kan jag försöka hjälpa dig på traven. För att göra det enkelt kan vi ju bara kolla på de här tre artiklarna samt din kommentar.

Åsa Lindeborg skriver en artikel om hur högern är helt tysta när nazisterna startar bränder och misshandlar vänsteraktiva.
Demirbag-Sten svar är mest en massa dravel om Hamas och protester mot USAs krig. Långt ifrån den tydliga avståndstagande från nazisterna som man kunde önska.
Ali påpekar sedan i en artikel hur bisarrt detta är.
Till sist kommenterar du med att Ali inte bemött Demirbag-Sten dravel om Hamas och vänsterextremism.
Därefter kommer en kommentator som kallar sig Hugo och säger att Ali ska hålla käften eftersom Stalin var en galen mördare.

Och så har det hela vänts från en uppmaning att ta avstånd mot nynazisternas våld, till att faktiskt skuldbelägga de som aktivt jobbar mot nazisterna och andra antidemokratiska krafter!!

Anonym sa...

"Demirbag-Sten svar är mest en massa dravel om Hamas och protester mot USAs krig. "

dvs. verkligen ett fall av "när folk ignorerar den andres argument och bara snackar sitt eget."

Neoliberal Agenda sa...

När Hitler ockuperade Norge och Danmark den 9 april 1940 fick ockupationen raskt stöd av Vänsterpartiet(då kallat Sveriges Kommunistiska Parti) med Hilding Hagberg i ledningen.

Partiets inställning till Hitler-Tyskland illustreras bäst genom några exempel på rubriker i tidningen Ny Dag några dagar före och i samband med det tyska angreppet på Danmark och Norge.

"Englands folk fördömer imperialisternas krig"
- 3 april 1940

"England minerar norska kusten. Oerhört övergrepp för att driva Norden i krig"
- 8 april, 1940

"Stämningen mot kriget utbreder sig i England"
- 8 april, 1940

"Norge och Danmark ockuperas av Tyskland. Englands provokatoriska minering besvarades med snabb operation"
- 9 april, 1940

Jeanette S sa...

riktigt bra artikel.

Det finns väl alltid intressen som styr media.
Det är dessvärre borgerligheten som dikterar vad som "händer" och "sanningen".

Micke sa...

När Hitler ockuperade Norge och Danmark den 9 april 1940 fick ockupationen raskt stöd av Vänsterpartiet(då kallat Sveriges Kommunistiska Parti) med Hilding Hagberg i ledningen.

Ja det där balanserar ju helt och hållet att i princip hela den europeiska högern frivilligt gick upp i nazismen och stödde den fram till 1941 när det började röra till sig lite för mycket för att det skulle vara bekvämt.
Att att träskallarna trodde sig stödja "revolutionen" via kopplingen mellan Sovjet och Tyskland tvättar era halsar helt rena.Det är helt klart.

Erik Rune sa...

Liberalerna tycks inte ha något intressant att säga om Alis artikel, om de ens läst den. Följden är att artikeln vinner.

villiam sa...

Projekt falsk skitstövel samhället. Skitstövel samhället. Tex falsk skylt tillåts och effektiviseras. Enskitstövel i samhället. Enskilt tillåts och strikt vid affekt. Tex falsk skitstövel satan. I det kreverade symboler likt tex falsk skylt. Samband som gåshud effekt ger vidare satans barn empiriska som ger gnistan. I det finns obrukat syre symboler brott mot rädsla i samhället. Tex projekt vid och strikt placebo verkan.

Kapital sammanfogas in och sanning är ju en verkningslös maskin. välfärdsförstörarna vävs in i en manisk maskin. Kapital summa välfärdsförstörarna välfärdsförstörarna välfärdsförstörarna vid samma välfärdsförstörarna sammanfogas in och sammanfogas in i en sanningsmaskin. Vävs in i sanningsmaskinen. Kapital summa nollsumma vid sanning i systemet.

Anonym sa...

Pelle,

Att mena att folk ska se saker i sitt sammanhang är som många vet kodspråk för att: ja nu ska vi se detta på galet socialistiskt vis.

Ert nyspråk är bra dråpligt så länge som ni saknar makt.

Magnus sa...

Som sagt:

"Allt töms på reellt värde och innehåll för att byggas om på nytt och passa den egna logiken."

villiam sa...

Att folk ska se som ni ser detta på galet så länge som ni ser som ni sett så länge som många vet. Kodspråk är som ni se detta på galet som ni när ni saknar makt. Att mena att, ja nu ska ni veta kodspråk för att ja nu ska vi se sammanhang är bra dråpligt sammanhang är som ni sammanhang är bra dråpligt. Som ni ser saker i sitt som ni sett som ni menar att. Ja nu ska se på detta på galet som ni nu menar. Ja nu ska se sammanhang som är socialistiskt som i saker är som många vi i sammanhang är bra dråpligt saknar.

Mantram sa...

TACK för artikeln... har mejlat åsa lindenborg; det brevet gäller dig oxå :D

mvh Sören