onsdag, november 18, 2009

Krisen avblåst!

Till alla som tvingats sälla sig den allt större skaran arbetslösa, som drivs till att flytta från hus och hem, som drabbas av försämrade regler vilka gör att de låses in i heltidsarbetslöshet, som inte får den arbetslöshetsförsäkring de har rätt till eftersom systemet drivits till kaos av regeringens politik, som tvingas till arbete eller arbetslöshet trots att de är cancersjuka, till er säger vi idag: gläd er istället åt att det blir 100 miljarder i aktieutdelningar i de svenska bolagen!

Glöm heller inte att förmögenhetsskatten avskaffats.

Skål!

17 kommentarer:

Marcus sa...

Härligt!
100 miljarder som kan investeras i nya verksamheter som ger nya jobb, förutom den delen som går till välfärden via skatten på utdelningen.

Anonym sa...

marcus,

är du ironisk eller idiot?

/j

Marcus sa...

j, vad tror du att 100 miljarder i utdelningar går till... gåslever?

Unknown sa...

Men nu har ju i alla fall Reinfeldt spräckt bonusbubblan.

pelle sa...

Det hade ju garanterat gått till investeringar om pengarna stannat i företagen. Nu är det rätt stor chans att de går till konsumtion (=gåslever) och spekulerande i fastigheter o dyl.

Anonym sa...

Vi kommer den närmsta tiden få ett kraftigt överskott på kidney-shaped pools i de svenska villaförorterna.

Pär sa...

Vilken provokation. Svenskt Näringsliv propagerar för stopp för löneökningar (tex DN Debatt 26 maj, GP 17 nov) för sina anställda samtidigt som medlemsföretagen delar ut 100 miljarder till ägarna. Det är detta som är den stora skandalen - inte de fjuttiga 4 miljarder som bankdirektörerna ska få i bonusar.

Rickard sa...

Jag förstår inte varför socialister hänger upp sig så mycket på utdelningar. Aktieägarna äger redan aktiebolagets tillgångar indirekt, så en aktieutdelning handlar bara om att omvandla indirekt ägande till direkt ägande. Aktieägarna får pengar i handen, men värdet på dennes aktieinnehav sjunker i motsvarande grad. Om något, vinner staten på detta eftersom beskattningen tidigareläggs då den sker vid varje utdelningstillfälle snarare än vid en senare aktieförsäljning.

Marcus sa...

Pelle:

Problemet är att investeringar i ett företag som gör vinst kan ske till en väldigt hög marginalkostnad. (=dyr produktion och färre jobb per krona).

Nej, låt pengarna komma ut och finansiera nya projekt!

Pelle sa...

Ska landets ekonomi byggas på så lösa förhoppningar Marcus? "Kanske investerar ägarna utdelningarna i nya riskprojekt som om 10 år kan ha växt sig stora och genera massa jobb. Nån konsumtion kommer ägarna med säkert inte ägna sig åt, det är ju inte nationalekonomiskt optimalt"

200 000 jobb i offentlig sektor är säkra jobb idag som också fyller ett stort behov i samhället i en underbemannad sektor.

Marcus sa...

Pelle:

Det är dessa lösa förhoppningar som finansierar den välfärd vi har. Så vi bör högakta de som har tagit sig an och idag sig tar sig an dessa projekt.

Pelle sa...

Visst kan vi högakta dem, men vi bör också högbeskatta dem.

Marcus sa...

Pelle:

Det görs redan. Men det är en annan diskussion.

Anonym sa...

Den delen av vinsterna som blir utdelning går till spekulation. Den delen som kvarstannar i företagen går till låtsasinvesteringar - förvärv av befintliga verksamheter.

Det är länge sedan investering var lika med ett fabriksbygge i Sverige. Nuvarande ledningar i industristorföretagen tillhör en gravt inkompetent generation som tänker och agerar kortsiktigt utan någon djupare industriell förståelse. Jag hoppas och tror att framtida generationers dom kommer att bli hård.

Vad gäller offentlig sektor: När jag var liten telning på sent 70-tal och tidigt 80-tal så hade samhället råd med en rad välfärdstjänster från offentlig sektor som idag är som bortlåsta med motiveringen att vi inte har råd. Ändå är samhället som helhet betydligt rikare idag.

Marcus sa...

Anonym:

Vi hade ju inte råd med dem. Det är därför de försvann.

Pelle sa...

Marcus briljerar med skarpa one-liners. Tack för ditt fördjupande av samtalet.

Simsalablunder sa...

"Ändå är samhället som helhet betydligt rikare idag."

"Vi hade ju inte råd med dem. Det är därför de försvann."

Vi har inte råd med dem då vi blir rikare. Ju rikare vi blir desto mindre har vi råd med. Marcus hemsnickerier måste anses som tämligen rangliga.