söndag, februari 14, 2010

Kloka röster om Afghanistan

Olle Svenning skriver välformulerat om det svenska krigsäventyret i Afghanistan:
Kriget i Afghanistan har pågått i snart nio år. Resultatet är militärt uselt och humanitärt katastrofalt. De mördade svenska soldaterna, som vi borde sörja och inte heroisera, ingår i den dödens statistik som visar att antalet omkomna västsoldater ökade med 76 procent förra året. De civila offren blev 14 procent fler.
Läs hela! Läs också en briljant Jan Guillou, som ljussätter den senaste tidens ovärdiga försök av dem som bär ett ansvar för det svenska deltagandet i USA:s fiaskoartade krig – att utnyttja den empatiska sorgen för de dödade svenska soldaterna, för att skapa någon sorts nationell uppslutning bakom det imperialistiska juniorpartnerskapet. Bombliberalernas argumentation har flackat fram och tillbaka, konstaterar Guillou. Och slutsatsen är viktig att påminna sig om:
Det är krigets anhängare som har de svåra frågorna att besvara, inte krigets motståndare.
Läs! Läs också Åsa Linderborgs funderingar över missbruket av ”feministisk” argumentation för ockupationer. Och apropå det, har norska forskning.no en intervju med professor Berit von der Lippe som bidragit i en ny antologi om retorik och medborgarskap. Hon beskriver hur feminismen, eller snarare en feministiskt ljudande retorik, kan ”koopteras” i en existerande maktstruktur, till att tömmas på sitt innehåll och vändas till ett rättfärdigande för krig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=1YE_j0xIsJA&feature=related

Anonym sa...

mästaren har också talat
http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/12/jan-myrdal-om-afgnaistan

och följande är det tal i indien som förvrängdes av gudmondsson i svd...

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=17490

gudmundssons drapa

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=18174

Razmatazuz sa...

Ja man undrar varför Saudiarabien och Pakistan är viktiga allierade trots sina upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Jämställdhet är inte direkt en högprioriterad fråga i dessa länder. Jag skrev lite om detta på min blogg idag. jag undrar om de krigsivrande sk. liberalerna i folkpartiet är så naiva att de inte förstår att kriget handlar om ekonomi, och taktik för att ha buffertzoner i anslutning till mindre västvänliga regeringar såsom Irans.