onsdag, februari 03, 2010

Ojämlikhetens pris

Idag har jag en längre artikel i Klassekampen med utgångspunkt i boken The Spirit Level - Why More Equal Societies Almost Always Do Better, som nu har kommit på svenska, med titeln Jämlikhetsanden (Karneval)
«Vi har et intenst avslappa forhold til at folk blir obskønt rike», filthy rich. Uttalelsen er fra 1998, kort tid etter at Tony Blairs New Labour med dunder og brak hadde kommet til makten i Storbritannia. Det var en av hovedarkitektene til «Den tredje vei», Peter Mandelson, i dag handelsminister, som på denne måten satte ord på et grunnelement i det «moderniserte» sosialdemokratiets verdensbilde.

I et intervju noen år senere ble Blair selv konfrontert med at inntektsforskjellene i det britiske samfunnet ikke hadde minsket under hans styre. De rike rykket fra. Hans svar var, med en populistisk twist, det samme som Mandelsons: «Det er ikke en brennende ambisjon for meg å sørge for at David Beckham tjener mindre», sa Blair. Og så forklarte han at det viktige er å løfte nivået for de aller fattigste – at de skal få «muligheter». Hvordan forholdet mellom ulike inntektsgrupper i samfunnet ser ut, er i Blaris samfunnsforståelse en nærmest irrelevant politisk problemstilling.

I den virkelige verden er det alt annet enn irrelevant.
Läs gärna resten här.

Imorgon är en av bokens författare, Richard Wilkinson, i Oslo.

I Stockholm kan man se Wilkinson vid två tillfällen.

Fredag 5:e februari samtalar han med Dan Josefsson på Söderbokhandeln, Götgatan 37, klockan 17.

Lördag 6:e februari är det stort seminarium på ABF-huset, Sveavägen 41, klockan 13-16. Medverkande, Richard Wilkinson, Dan Josefsson, Walter Korpi, Lena Sommestad och Irene Wennemo. Samtalet leds av Carl Tham.

[Recension i DN][En tre minuters video där huvudpoängerna berättas med hjälp av dockteater]

6 kommentarer:

Anonym sa...

du konstaterar ju själv att ojämlikheten i sverige efter 2003 lett till friskare människor. Det jämlika Norge är ju sjukast i Europa, men det beror nog på att sjuka människor i resten av europa tvingas att arbeta för hålla hungern utanför dörren :-)

Micke sa...

Det är intressant till vilka oanande höjder man kan ta nyspråks utövande om man är kvasiliberal och kvartsfascist



:-)

Anonym sa...

kan man vara både och? kvasianalfabet.

Anonym sa...

Självklart kan man vara båda. En kvasiliberal poserar som representant för universella liberala värden men står för dem bara när det passar. Det är förenligt med att i praktiken driva på förtryck. Se Jan Björklunds CV för detaljer.

On topic: bitvis relaterad artikel om Samuel Bowles om ojämlikhet i USA:
http://sfreporter.com/stories/born_poor/5339/all/

Cilla sa...

Dr Andreas Bergh har en bra och förhållandevis enkel genomgång av statistiken i boken. Genomgången kräver nog vissa kunskaper i statistiska metoder, men har man bara det bör den vara lättförstådd för de flesta. Hans resonemang, som förefaller balanserat, utmynnar i att metoden som används i boken verkar vara under all kritik och snudd på ohederlig. Effekten som hävdas kan i själva verket förklaras och nyanseras av ett antal relaterade faktorer.

http://www.andreasbergh.se/blogg/2010/2/9/hur-vetenskaplig-ar-the-spirit-level-jamlikhetsanden.html

Anonym sa...

Stefan Fölster skriver i Corren:

En annan fuskskandal kommer förmodligen snart att brisera. Under de senaste veckorna har stort utrymme givits åt Wilkinsons och Picketts bok Jämlikhetsandan. Författarna hävdar medels en lång serie av diagram att invånare i länder med jämnare inkomstfördelning lever längre, begår färre brott och är lyckligare.

Det finns bara en liten hake. Andra forskare som granskar författarnas samband hävdar att varenda diagram är gravt manipulerat. Länder som stör mönstret lämnas bort. Siffror räknas om på godtyckliga sätt tills de önskade sambanden träder fram. Inte ett enda påstående står sig i förhållande till övrig forskningslitteratur.