torsdag, november 04, 2010

Klassröstning och -ickeröstning i USA

En av de bättre valanalyser jag sett om (det trots allt ganska skrämmande) kongressvalet i USA. Tar upp förändringar i röstmönster och ickeröstningsmönster över tid. Även en kritisk belysning av TeaParty-rörelsens "massmobilisering".
If we understand electoral politics as a particular expression of the class struggle in the US, the bizarre trends noted above can be comprehended better. First of all, the obvious. Unlike in much of the world, the United States does not have a party of labour, that is a party created by and rooted in the organised working class. The electoral system is entirely dominated by two pro-business parties. The Democrats have, since the 'New Deal', tended to gain from whatever votes are cast by the working class, and have ruthlessly and jealously guarded that advantage against all potential 'third party' rivals. But the correlation between class voting and Democratic voting declined in the post-war era.
Läs.

5 kommentarer:

Asterix Nykvist sa...

Jag håller med om att det inte alls är dumt det som skrivs i den där artikeln. Samtidigt känns det som att en del av det jag nyligen tagit upp i min blogg är relevant, d.v.s. vissa viktiga historiska händelser. Till exempel vilken effekt det har i förhållande till det att ha en fungerande demokrati när personer mördas som t.ex. Kennedy-bröderna, Luther King, Malcolm X och Lennon. Dessutom dök ju AIDS på "lustigt" sätt upp på 1980-talet och har utövat en enorm påverkan på folks mentalitet och tidsandan.

Och hade man inte haft dessa mord, AIDS osv., så hade nog Obama heller inte varit lika rädd för att ta itu med vissa saker. Historiskt vet han ju att när vissa mäktiga krafter i USA känner sig hotade, kan rätt otrevliga saker inträffa.

Jag tror att chansen till ett mindre brutalt slut på USA:s imperium nu är borta. Vi kan bara hoppas att slutet för det första imperiet med atomvapen blir så mjukt som möjligt - någon mjuklandning blir det oavsett icke.

Anonym sa...

"Icke röster" är väl det som alla kommunister drömmer om, de tysta och förtryckta. Så enkel är nu inte vår värld. Vit låg- o medelklass har vänt Obama ryggen och ni byfånar fattar inte ens varför!
Beklämmande analys, lyssna på folket, inte på Karl Marx, han är stendöd o borta.

Hugo

Anonym sa...

hugo, lyssna *inte* på rösterna i ditt huvud, gör inte det!

/j

Unknown sa...

Vad menar du, anonym? It helt lätt att förstå. om du inte är en seferrusig moderat, som inte inser M:s pyrrhusseger.Däör man fått pröva på M:s politik så blåste valvinden åt motsatt håll. 'Då hadde vi fått en annan regering. Vad denna bloggen handlar om är den amerikanska rbetarklassens maktlöshet och en analys om varför en minoritet på 20% republikansk eller demokratisk. Svenska regeringar har dock omkring 40% av de röstberättigades stöd.
Ointrsant?
Eller om detta ligger utanför din horisont så bry dig ej.
-Man måste inte vara dum för att vara moderat. men det underlättar.

Ulla Johansson sa...

Jag blev fundersam när jag läste valanalysen ( bloggen Lenins tomb)du rekommenderade. Han/hon kommer fram till att inget dramatiskt hänt i valet. Att valdeltagandet är så lågt att trots Republikanernas vinst(med the Tea Partys insats) är deras andel av väljarkåren så liten att det är falskt att tala om "jordskredsseger" och en stor omsvängning i USA:s politiska liv. 40 procent röstar och och Republikanernas andel - om större än tidigare - ändå liten i jämförelse med dem som INTE röstat. Men. Denna andel kommer förmodligen att ge världen (oss)
Sarah Palin som USA.s president.
Då har onekligen mycket hänt! "Lenins" valanalys tröstar mig således inte. Möjligheten att få de återstående 60 procenten av väljarkåren att rösta finns nog inte. Som "Lenin" skrev: de har inget parti att rösta på. Och är
- som jag tror - lamslagna av etablissemangets enorma propagandaapparat. Som förvrider bilden av samhällets verklighet och förhindrar medborgarna att göra vettiga politiska bedömningar.
Ulla Johansson