måndag, december 20, 2010

Tre lysande med utgångspunkt i S/Prime-skandalen

Jag har redan länkat till flera andra inlägg i debatten om de upphandlade högersossarna som avslöjades av Aftonbladet. Men det är tre extraordinärt bra texter som har dykt upp efteråt som jag starkt vill rekommendera.

Erik Berg skriver smärtsamt vackert om en misshandlad rörelse som vi är många fler än medlemmarna som vill och brukar känna sympati för:
”Min åsikt är inte till salu” skriver så tillslut Niklas Nordström själv i ett episkt försök till avledningsmanöver. Det är ju väldigt rörande och kanske också helt riktigt, vad vet jag. Men det sätter också fingret på hela kärnan i problemet. För det är inte dig själv du säljer till arbetsgivarna för 4,5 miljoner. Det du och Carl Melin säljer är det socialdemokratiska partiet, ni säljer era partikamrater. Ni förstör, förgör och konsumerar den rörelse ni har ärvt.
Läs hela: ”När slemmet tar över


Daniel Suhonen påpekar att huvudfrågan är vem som ska bestämma inom socialdemokratin, medlemmarna eller näringslivet. Och avslutar hårt:
Enligt § 15 i SAP:s stadgar kan medlem som uppträder osolidariskt mot partiet eller bedriver propaganda i uppenbar strid mot partiets grundläggande idéer eller på annat sätt uppenbart skadar partiet och dess verksamhet, uteslutas. Särskilt allvarligt är medlemskap i annat politiskt parti eller uppträdande mot partiet vid allmänna val. Prime-sossarnas agerande faller inom ramen för uteslutning, men för dem är redan det hårdaste straffet utdelat: Deras marknadsvärde som agenter i socialdemokratin har ödelagts. För socialdemokratin kvarstår grundfrågan om den trojanska hästen ska hälsas välkommen som ett nyttigt inslag av förnyelse. Eller ska den visas på porten?
Läs hela: ”En trojansk häst i arbetarrörelsen


Marika Lindgren Åsbrink är klok som alltid. Hon skjuter in sig på det som av en del hävdar vara huvudfrågan – synen på tillväxt.
Åkej. Så här ligger det till. Svenskt Näringsliv är alltså inte för tillväxt. Svenskt Näringsliv skiter i tillväxten. De är intresserade av att deras medlemsorganisationer ska tjäna pengar, och det kan man göra på en massa sätt förutom samhällelig tillväxt. All samhällsekonomisk tillväxt leder inte heller direkt till mer pengar för Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer – vilket är innebörden av det som Fredrik Jansson träffsäkert beskriver på Facebook: ”Med tanke på dagens (s)nackis och förra veckans PISA-rapport tycker jag att det är lite konstigt att man blir inbjuden till studieresor om finska kärnverk och finska RUT-avdrag, men inte om finska skolor. Om man är intresserad av tillväxt menar jag”.
Läs hela: ”Tillväxten och solkigheten

6 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Gott!

Nemokrati sa...

Enligt vad jag inhämtat förespråkar Svenskt Näringsliv samma neoliberalt avreglerande madoffpolitik för jobblös tillväxt som redan förs i EU och USA och som försatt båda kontinenterna i konkurs. Det är verkligen ingen politik för tillväxt utan för ett Europa och USA i ekonomiska ruiner.

Anonym sa...

Håller med om att det är skrämmande illa att Sverige inte tar tag i skolan. Receptet förefaller tämligen enkelt; iaf att komma igång med. Lär av Finland och Korea när det gäller de lägre årskurserna, och USA och UK när det gäller universiteten. Och försök att inte ge särintressen (lärarfack, forskarrörelsen) allt för mycket inflytande över förändringarna. Iaf inte de förändringarna som ger respektive grupp större budget eller fler kollegor.

Anonym sa...

"Journalisten" Andreas Henriksson sätter idag aktivt källskyddet ur spel och på Makthavare.se läckan bakom Prime. I artikeln skriver Andreas Henriksson själv att personen som de outar kan dömas till böter eller till och med fängelse. Det är helt absurt att se hur han skriver detta och i nästa mening outar personen. Helt abusrt.

Jag uppmanar alla att skriva mail till redaktion@fokus.se och undra hur de ser på samarbetet och att deras partner gör detta. Fokus är betydligt försiktigare med sitt varumärke och sin trovärdighet än Makthavare.se

Andreas Henriksson har enligt Lena Melin på Aftonbladet redan från början varit en del av Primes spel och drivit sin egen och Primes agenda via Makthavare.se. Läs mer om detta här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article8292886.ab

Anonym sa...

Makthavare.se en del i Prime-sossarnas krishantering?

Dagens Opinion och Makthavare.se (samarbetar med Fokus) har idag försökt jaga den källa som avslöjat att Svenskt Näringsliv betalat socialdemokratiska PR-konsulter för att påverka partiets förnyelsearbete. Förutom det märkliga i att två “journalister”, Andreas Henriksson och Rolf van den Brink aktivt arbetar med att avslöja den källa, som enligt journalisterna själva kan “dömas till fängelse eller miljonböter” finns det en del tveksamheter som ännu inte lyfts av någon bloggare eller journalist.

Men det är inte första gången Andreas Henriksson skriver en artikel om Aftonbladets avslöjande. Redan innan Aftonbladet avslöjade Prime-sossarna skrev nämligen Henriksson en artikel på Makthavare.se där han drog slutsatsen att det faktum att Svenskt Näringsliv via Prime betalar lobbyister för att driva S i en viss riktning egentligen handlar om stridigheter från SSU-tiden.

Lena Mellin skrev om det i en ledarkrönika efter publiceringen:

“Vid halvtretiden natten till i går publicerar en skribent [Andreas Henriksson] på makthavare.se samma uppgifter och lyckas sedan i en av de mer förvridna argumentationer man läst någonsin koppla Aftonbladets kommande artiklar till nappatagen i S-kulisserna.

Artikeln kommenteras sedan av den oberoende S-bloggaren Erik Laakso som konstaterar att Aftonbladet i sak inte har något nytt att komma med. Observera att detta handlar om artiklar Laakso inte läst. Observera också att han var en av dem som skulle ingå i Primes Operation högervridning, betald av Svenskt näringsliv.”

Vad är det då som får Andreas Henriksson att halv tre på natten skriva ändlösa tirader om strider mellan höger och vänsterfalanger inom Socialdemokraterna? Och var får han sin information ifrån om det inte är direkt från någon av Prime-sossarna?

Min uppfattning är att Andreas Henrikssons artiklar är en del av Prime-sossarnas krishantering. Och det skulle inte förvåna mig om det någonstans på slussplan finns en slarvigt uppunktad Powerpoint där “* Flytta fokus från avslöjandet till interna stridigheter i Socialdemokraterna” är en rödmarkerad punkt.

Micke sa...

Svenskt näringsliv har fått en plats i kulturrådet och regeringsutsedda tjänstemän ska tillsammans med näringslivet bestämma vilka programideer som public service inte får använda och sen måste ge gratis till näringslivet så att detsamma kan tjäna pengar på dessa.