torsdag, februari 17, 2011

«Den förtvivlade liberalen»

Jag ogillar mycket av det Lisa Bjurwald står för, i synen på ekonomisk politik till exempel och på många utrikespolitiska frågor. Men när det gäller den allt mer dominerande rasistiska dagordningen i Europa, hör hon till en tyvärr allt mindre skara av liberaler som ser, förstår och med mod talar ut mot det som pågår: att islamofobi har blivit den dominerande formen av rasism i Västvärlden och att traditionella borgerliga partier tar över rasisternas dagordning.

Om detta talar hon i en intervju gjord för Flamman av Petter Larsson. Läs den! Det är ett viktigt och tankeväckande tidsdokument.

Intressant att notera, är att en av de mer inflytelserika (blå)bruna opinionsbildarna, Johan Ingerö angriper Bjurwald i ett inlägg som är tänkt att torpedera hennes trovärdighet. Men när man läser det som handlar om själva intervjun, visar det sig att Ingerö egentligen hängt upp hela sin kritik på en enda mening i den långa intervjun.

”Invandring och integration är ju inget område Timbro utmärkt sig på tidigare, utan de tar chansen nu.”, säger Bjurwald. Och det menar Ingerö vara felaktigt. Och visst är det sant att Timbro även tidigare har velat försämra invandrares situation – där kunde kanske Bjurwald varit tydligare. Men som man kan se också på de exempel som Ingerö radar upp, har det varit större fokus på EU-regler och annat som rör arbetskraftsimport i syfte att dumpa löner och arbetsvillkor i Sverige. Men det är på senare tid som Timbrohögern – och då menar jag en lite större skara än dem som vid varje givet tillfälle är anställda på Timbro – i likhet med likasinnade i andra länder, har börjat utforska den politiska potentialen i kulturella och demografiska hotbilder.

Ingerö avslutar sitt blogginlägg med en minimalt kamouflerad uppmaning till DN att säga upp Bjurwald. Så irriterande är det med en tydligt antirasistisk liberal nuförtiden. Vi får väl se hur det går. Den andra högertidningen i Stockholm har ju Per Gudmundson. Kanske DN anställer just Ingerö så småningom för att inte hamna på efterkälken när det gäller muslimhets och repressionsentusiasm.

17 kommentarer:

Ali sa...

Avståndstagandet från "liberaler" kommer inte en dag försent. Men sen har jag faktiskt lite svårt att köpa att just Fredrik Malm och Birgitta Olsson apostroferas som några sorts "antirasister". Deras stöd till rasstaten Israel är flagrant. Fredrim Malm har själv i egen hög person kläckt ur sig islamofobiska insinuationer som du själv Ali har fått bemöta med antirasistisk argumentation.

Fredrik sa...

Johan Ingerö är en tragisk figur. Han far med komplicerad ord, så som dogmatisk, och menar att det endast är något som vänster står för.

Å andra sidan: Timbronissen som satt i radio och påpekade att USA har rätt att anfalla andra länder, för att de är lite bättre, borde ni kunna använda er av. Timbro och Ingerö är vansinne. Och de belönas rikligt för deras vansinne.

Jan Wiklund sa...

Beträffande liberala värden så tycker tydligen Bjurwald att meddelarfrihet och yttrandefrihet är stora hot, se http://sandberg.be/vindskupan_hem/2011/02/lisa-bjurwald-julian-assange/

Men man får vara glad för vad som återstår på den kanten.

Mangan sa...

Johan Ingerö får mig att tänka på Eyvind Johnsons karakteristik av en svensk nazistskrävlare i "Nattövning" (1938): "En man som är mycket besviken eller som tror sig ha fått syn på en chans". Det finns något enormt grälsjukt och bittert med killen även om han säkert själv tycker att han är käck. Han är i prioncip villig att sälja sin morsa för att få tjäna Timbro, och han står helt öppet och försvarar medborgargarden (t ex i inlägg om Rödebyfallet, där han skrev ut moraliska fricheckar åt alla som skulle vilja ta lagen i egna händer) och försvarar politiker i närheten av tea-party-rörelsen som om de vore hans kusiner (vilket de ju är, ideologiskt och retoriskt sett). Idiot.

Micke sa...

Det mest intressanta med Ingerös text är inte vadhan säger om Bjurvald utan att den sannolikt är en underbordetbeställning frå Timbro (som ju skriver "rapporter" och inte beblandar sig med packet på nätet) komplett" med citat som ska styrka "oskuld" och malandet om Wolodarski som i dessa kretsar gått från att ha hyllats som konsekvent liberal till att man nu tycker nästan lika illa om honom som man gör om Andreas Malm därför att han inte agerar för att göra Dagens nyheter till en helt likriktad högerkonservativ bandhund till Svenskt näringsliv.

Kerstin sa...

De siste sanna liberalerna hördes yttra sig med tunn röst någon gång i början av 90-talet. Menar du att du har hittat en idag som lyckats behålla någon liten del av den liberala ideologin - fantastiskt. Det är knappt så jag tror det.

Anonym sa...

Esbati är ägd av Ingerö sedan nittiotalet. Med kommentatorer som Fredrik, Mangan och Micke accentueras Esbatis pågående degradering, även inom den rörelse där han tror han är kung.

/Tompa

Hampus Eckerman sa...

Lisa Bjurwald skriver intressant nog i sin text att hon har samma åsikter som Birgitta Ohlsson och Fredrik Malm. Det torde innebära att hon vill ha avlyssning av muslimer samt stödja stater med rassegregation.

Inte mycket att hänga upp sin påstådda liberalism på. Att välja ut de "liberaler" som är minst liberala.

Anonym sa...

Det är inte mycket du har att säga Ali! Johan har tvålat till dig ordentligt varhelst ni möts i öppen debatt.
Inte konstigt med tanke på det "kommunistiska" ok och arv du bär på.

Micke sa...

Inte mycket att hänga upp sin påstådda liberalism på. Att välja ut de "liberaler" som är minst liberala.

-------------

Jag tror inte att det fungerar att dela upp folk i liberala högerkonservativa och socialister längre.

Jag tror att man måste fokusera annat.

Jag tror att det finns ett brett stöd för en icke fascistoid framtid som inte bygger på exkludering och sinnesjuka skillnader i levandsvillkor samt skapande av en bred förankrat ansvar hos dom flesta för detta istället för den illusionslöshet som drabbat alla utom extremhögerm som tror sig sitta vid dörren till himlen.

Mangan sa...

"Esbati är ägd" av Ingerö och har vrit det i tio år, deklarerar Anonymus, utan skymten av stöd. Idag finns det ofta behov av att upprepa Schillers gamla "En sten. mina herrar, är ett dåligt argument". En sentens som redan från början syftade lika mycket på verbalt tomrullande i skrämsel- och personargument som på fysiskt kastade stenar - och som en gång varit ett kungsord för liberaler. Den sortens liberaler som trodde på att man ska skaffa sig tydliga, genomtänkta, principiellt grundade åsikter och försvara dem, men ocks¨å reflektera över dem.

Och vad gäller ägande så klår Ali Esbati Ingerö tio gånger om. Hatten av för Ali, du är det närmaste samtiden har kommit Tage Danielsson ifråga om ironisk precision, underskruvad replik och genuin humanism.

Och när det gäller min egen karakteristik av Ingerö som en opportunistisk skrävlare som bereder väg för fascismen: vem som helst kan plöja igenom hans blogg, gärna från USA-valåret 2008, så får ni händerna fulla med exemepl på lysande vrålstinnt brunmoddig retorik som faktiskt påminner om 30-talets gauleiters. Inte minst den smutsiga blandningen av sentimentalitet, populistiska utrop, halmdockeargument, skrän och grova hotelser.

Anonym sa...

Som sagt, Mangans språkbruk tyder på att han är född på andra sidan 1960, och de utgör basen för den nu medelålders stelnade Esbatis sympatisörer, vilkas värdegrunder nu äntligen rivs inom V.

/Tompa

krigstid sa...

Om det inte fanns onda kommunister och muslimer, det vill säga om Ingerö och hans fradgetuggande kamrater var tvungna att ha en positiv agenda också, så skulle det inte bli mycket gormat, vare sig här, på blogg eller i proffstyckarmegafonen i Aftonbladet. Tack för att ni bekräftar min hypotes så fort ni dyker upp.

Mangan sa...

Tompa anonymus: Seså, titta djupt ner i dina tomma tunnor.

Ingerös valspråk är förmodligen "You don't talk about Fight Club",

Creative Channels sa...

Hej,

Sandra Rehn heter jag och jobbar som rekryteringsansvarig på Creative Channels som sysslar med bl.a. marketing. Jag vill tipsa om att vi just nu söker en socialt begåvad säljartalang för ett heltidsjobb som sträcker sig över tre månader i Göteborgs-regionen.

För att ansöka klickar du in på hemsidan, vidare på "Jobba hos oss", reggar CV och gör din intresseanmälan!

Med bästa hälsningar Sandra Rehn, rekryteringsansvarig på Creative Channels[url]http://creativechannels.se[/url]

Anonym sa...

DEt här har Bjurwall rätt i :

"Som jag skrev i Dagens Arena, att hade vi haft 700 stampande hardcore islamister med brandfacklor i Salem, som skriker att de ska avsätta landets politiker, så hade varenda ledarsida sagt att nu jävlar är det en islamistisk revolution i Sverige. Det hade kommit krav på förtryck av hela den muslimska befolkningen." 
 


Micke sa...

Kanske DN anställer just Ingerö så småningom för att inte hamna på efterkälken

Han skriver i Aftonbladet idag och det passar ju en tidning som numera hämtat sin dramaturgi direkt ifrån TV3.

I hans senaste alster hävdar han underförstått att vänstern vill förbjuda mobiltelefoner därför att vi hade telegrafimonopol på 70 talet och får ju precis som i TV applåder för sina ansträngningar.