söndag, februari 20, 2011

«I welcome their hatred»

Bloggen Teckentydaren funderar över Obamas approach när det så småningom vankas omvalskampanj mitt i ekonomisk kollaps och aggressivt överklassrofferi i USA, genom att påminna om Franklin D. Roosevelts tal dagen före valet 1936, alltså då FDR suttit sin första period och drivit igenom en rad New Deal-reformer. Det är ett fantastiskt tal som påminner om hårda klasstrider i USA.
We have not come this far without a struggle and I assure you we cannot go further without a struggle.

[...]

For nearly four years you have had an Administration which instead of twirling its thumbs has rolled up its sleeves. We will keep our sleeves rolled up.

We had to struggle with the old enemies of peace—business and financial monopoly, speculation, reckless banking, class antagonism, sectionalism, war profiteering.

They had begun to consider the Government of the United States as a mere appendage to their own affairs. We know now that Government by organized money is just as dangerous as Government by organized mob.

Never before in all our history have these forces been so united against one candidate as they stand today. They are unanimous in their hate for me—and I welcome their hatred.
FDR blev omvald i en rejäl valseger. Till historien hör dock att de reaktionära krafterna mobiliserade hårt, vann och köpte över kongressledamöter också på den Demokratiska sidan, och inte minst med stöd av Högsta domstolen obstruerade många av Roosevelts förslag. Men det blev ändå en period av politisk handling i USA. Inrikespolitiskt lade det grunden till en väldig välståndsökning för arbetarklassen, en industriell modernisering i stor skala och genomslag för rudimentära välfärdsordningar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

vad vill du säga med "Live traffic feed"? Att du skulle kunna ha FRA-koll på oss om du ville!? Ska man inte kunna läsa en blogg utan att skrämmas med att någon har totalkoll på en!?

Per Wirténs hänvisning till Herbert Tingsten i Arena är en bra parallell till hänvisningen till Franklin D. Roosevelt!

Anonym sa...

det är alltså fint när vänsterfolk plockar upp liberalt tankegods och stoppar det i truten på en del av dagens "liberaler".

Ali Esbati sa...

Jag vill inte säga något alls med "live traffic feed". Den visar ungefär varifrån de senaste tio besöken har surfat in. Det är lite roligt som statistik bara. Jag håller inte koll på ip-nummer och sånt.

Anonym sa...

Skillnaden mot idag är att företag nuförtiden inte har något intresse i hur den amerikanska arbetarklassen mår, om är utbildade, friska, eller har pension, eftersom produktionen sker i andra länder. The New Deal hade aldrig gått att genomföra om inte näringslivet vore samarbetsvilligt eftersom det såg ett behov av att skapa lugn på den amerikanska arbetsmarknaden där deras arbetare fanns.

En ny ny giv idag är alltså inte att hoppas på, särskilt sedan högsta domstolen gjort det ännu lättare att donera pengar. Du borde skriva om det här, Ali :)

Jan Wiklund sa...

Naturligtvis var New Deal möjligt endast på grund av den massiva strejkvåg som skakade USAs etablissemang i mitten av 30-talet, med ockupationen av GMs karosserifabrik i Flint 1936-37.

I avsaknad av sådana aktioner - de i Wisconsin räcker knappast - lär det inte bli något nu. Och inte i Sverige heller, med den eländigt undergivna fackliga rörelse vi har.