söndag, september 11, 2011

Två kloka röster om tiden efter 11/9-2001

Lars Ohly om hur världen hänger ihop och om behovet av minskade klyftor för att bekämpa terrorfaran:
När muslimer beskrivs som det största hotet mot väst så blir också de som kan uppfattas som försvarare av muslimers människovärde en fiende. Därför riktades attentatet mot arbetarrörelsens unga. Det så kallade kriget mot terrorismen har bidragit till det hat som utgjorde grogrund för terrorattentaten i Norge.

Dåden den 22 juli är en extrem form av högerextremism – en politisk riktning som de senaste tio åren har byggt upp ett allt starkare stöd i Europa. Detta har kunnat ske sedan politiken under lång tid misslyckats med att bryta klassklyftor och diskriminering.
Läs hela!

Åsa Linderborg
sammanfattar och briljerar:
Världen efter 11/9 har avintellektualiserats. Liberalerna – de verkliga liberalerna, de med patos för mänskliga värden och rättigheter – har aldrig varit så svaga som nu. De tvingar inte längre makthavarna att vara ens ett uns känsliga för förnuftsargument och humanism. De nykoloniala maktstrukturerna tillåter bara ett enda perspektiv: Håll med eller håll käft.
Missa inte!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkvärda ord, men man undrar när vänstern ska börja tala om Kina. Är Kina en progressiv motkraft till USA - som en del gör gällande - eller är Kina en ny imperialistisk makt?

Medan högern och vänstern ägnat all sin vakna tid åt att debattera USA och Mellanöstern har Kina kunnat bygga upp sin ekonomi och militära makt. Samtidigt har det politiska förtrycket skärpts och retoriken mot omvärlden hårdnat. Kina börja mer och mer likna Japan på trettiotalet. Vad tycker vänstern om detta?

De reaktionära tendenser som Linderborg och Esbati tycks skönja i västvärlden är ännu tydligare i Kina. Och om vi ska tala om islamofobin finns det få länder i världen som förtrycker sin muslimska befolkning hårdare än i Kina.

Om vänstern vill fortsätta att vara relevant måste man börja diskutera vilken roll Kina spelar idag. Men då måste man göra sig av med en världsbild där USA står för allt som är gott eller ont i världen. Det kanske är för smärtsamt?

Mangan sa...

Håller med Åsa; det är nåt fruktansvärt tafatt med ett land där liberalerna tror att Dawit Isaak är den största samtida stridsfrågan - inget ont om honom, men han är knappast den mest akuta frågan i ett Sverige som håller på att skäras itu av tvåtredjedelssamhälle och barskrapande fattigdom. Sanma liberaler som predikar om Isaak avhånar alla försök att sätta sociala, medborgerliga och penningpolitiska frågor på kartan.

Och till den anonyme: det är ju företagen i USA och på andra håll som försvarar Kinas nuvarande (stats)intressen genom att villigt flytta tillverkningen dit,. göra sig beroende av kinesiska råvaror, krediter etc. Man måste ha sovit bra länge för att i dag tro att Kina är en socialistisk stat. "Vänstern" tror det definitivt inte.Att den inte förespråkar ett nytt världskrig, nu mellan USA och Kina, är en annan sak - det skulle inte ens Bush gjort.

Micke sa...

Är Kina en progressiv motkraft
till USA
---------------------
Kina är en kapitalistisk diktatur med vilken väst gärna gör affärer trots att arbetsläger stavas arbetsläger oavsett om det råder kommunism eller fascism.

Vilka du ska ställa frågor till blir därmed uppenbart.