torsdag, oktober 25, 2012

Repetitiv mytbildning

Det är märkligt hur lika Sverige och Norge är på många sätt. Ofta med tidsförskjutning åt ett eller annat håll. En del minns säkert hur det lät i Sverige inför valet 2006, när högern och dess lierade tyckare drev på för att framställa Sverige som ett land av exploderande "utanförskap" och slapphet. Det är smått surrealistiskt för den som gör det, att höra hur norska högerpolitiker och arbetsgivarorganisationer vevar samma typ av retorik, med samma typ av siffertrixande, men dessutom i ett land som klarar sig närmast unikt bra. Jag har skrivit om den norska debatten, med en referens till Sverige, i Dagsavisen idag:
I Norge er det altså færre som står utenfor arbeidsmarkedet enn i andre land. Men i sammenligning med andre land er det flere her som mottar økonomisk støtte, dersom de tilhører den gruppen, det vil si av en eller annen grunn har måttet stå utenfor arbeidsmarkedet i kortere eller lengre perioder.
Läs gärna! PS. Krönikan skapade en del sura miner hos den norska arbetsköparorganisationern (NHO) som kom med ett slags svar. Jag replikerar här.

Inga kommentarer: